Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

2.150 de burse la ULBS: de la 130 la 400 de lei

Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu acordă în noul an universitar peste 2150 de burse, împărțite în șase categorii de performanţă, de merit, de studiu şi parţială de studiu, de ajutor social şi ajutor social parţial.
„Am terminat Facultatea de Litere şi acum sunt la master la Limba şi literatura română, în anul II. Am luat bursă parţială de studiu anul trecut şi iau şi anul acesta. 130 de lei pe lună, căci la noi bursă integrală de studiu, iau doar primele trei medii care trebuie să fie peste 9, iar eu am 8.50”, povesteşte Petronela, masterand în cadrul ULBS.

Decizii luate de studenți

Potrivit ULBS, deciziile cu privire la gestionarea burselor studenţeşti au fost luate, în mare măsură, cu ajutorul studenţilor. Astfel, împărţirea alocaţiei bugetare pentru burse pe fiecare facultate în parte, a fost propusă de studenţii membri ai senatului ULBS şi s-a făcut procentual, raportat la numărul de studenţi bugetaţi ai fiecărei facultăţi în parte.
La nivel de universitate sunt aproximativ 50 burse de performanţă, 200 burse de merit, 1.100 burse de studiu, 300 burse de studiu parţiale, 450 burse de ajutor social şi 50 de burse de ajutor social parţial. Cifrele nu includ studenţii de la Facultatea de Medicină, care nu au definitivat încă situaţia numărului de burse.

400 de lei pentru studenții de la Drept

Cei mai norocoşi se pare că sunt studenţii de la Drept, care iau 400 de lei pe lună, bursă pentru studiu. La polul opus se află studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, care primesc doar 250 de lei pe lună.
„Eu sunt la Jurnalistică, specializare CRP şi iau bursă de studiu, 350 de lei pe lună, pentru ca am media doar 9,16. Dacă aveam note mai bune puteam lua mai mult. La noi, la CRP, sunt în total zece burse. Mie mi se par ok, adică nu e tocmai o sumă mică”, spune Loredana M., studentă în anul doi la Jurnalistică.
Diferenţele între sumele acordate ca bursă de acelaşi tip studenţilor de la facultăţi diferite, rezultă din faptul că împărţirea sumei totale alocate pe facultate s-a făcut în raport cu numărul total al studenţilor care întruneau condiţiile pentru obţinerea de burse.
În cazul burselor care se acordă studenţilor integralişti, de la studii de licenţă şi masterat, selecţia se face pe baza mediilor obţinute, a performanţei ştiinţifice, cultural-artistice, sportive sau după analiza dosarelor depuse, în cazul burselor de ajutor social.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

Giorgiana

Acum 12 ani

Nr de burse este foarte mic, fata de cifra de 28.000 de studenti. Nu mai vorbim de cuantum. Cand 300 de cadre universitare primesc salarii de peste 100 milioane de lei vechi pe luna, iar rectorul si un prorector au fiecare cate jumatate de miliard de lei vechi pe luna, iar familia rectorului incaseaza doua miliarde pe luna, TOTUL DIN TAXELE STUDENTILOR, bursele de 130 lei pe luna sunt de-a dreptul ridicole. Nu cred ca se poate face nimica impotriva acestei situatii revoltatoare.
Raspunde

Dodi

Acum 12 ani

Pai asta si e ideea, Giorgiana... sa aibe ei salarii mari, si nu mai conteaza studentii. Traiasca sistemul universitar de cacao! Destepti au fost aia care au plecat peste hotare sa studieze!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus