Vineri,
27.01.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Presedintele CA Hidroelectrica: Trebuia sa se vorbeasca mai putin!

Tudor Şerban este consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica. Contactat de Turnul Sfatului, Şerban a declarat că plecarea prefectului Constantin Trihenea în funcţia de director al Hidroelectrica se va realiza, dar va mai trece puţin timp. “Nu spun mai mult decât că această mutare se va realiza. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să se vorbească mai puţin, atât”, a spus Tudor Şerban. Consilierul spune că Trihenea a ratat acum câteva luni funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei din acelaşi motiv: vorba lungă. “Tot din zona dumneavoastră s-au mai auzit şi alte zvonuri care nu s-au mai realizat. De preferinţă ar fi să se vorbească mai puţin”, a spus Şerban.
Planul pentru Trihenea este însă cu bătaie lungă. Într-un prim pas, Trihenea ar urma să fie numit director al societăţii Hidroelectrica, urmând ca apoi să ocupe o poziţie importantă într-una din cele două companii energetic Electra sau Hidroenergetica. "Trihenea va pleca deocamdată la Hidroelectrica, urmând ca apoi să primească o funcţie importantă la viitoarea companie Hidroenergetica", spun surse din PD-L Sibiu. Prefectul s-a grăbit să nege orice zvon legat de posibila sa plecare. "Vă rog să-l contactaţi pe purtătorul meu de cuvând, îl cunoaşteţi, luaţi legătura cu el", s-a limitat să spună prefectul Trihenea, păţit după declaraţiile din martie 2010. În locul prefectului, ar urma să fie numit actualul consilier localFlaviu Sorin Stoica. "De unde ştiţi dumneavoastră? Tot ce pot spune este că deocamdată nu se ştie nimic", a răspus Flaviu Stoica.
Constanin Trihenea ar urma să-i ia locul în fruntea societăţii Hidroelectrica pe Mihai David, extrem de criticat de preşedintele Traian Băsescu în ultimele săptămâni. Ministrul Economiei, Ion ariton, a declarat că nu are în plan schimbarea directorului Hidroelectrica, Mihai David, după atacul virulent al preşedintelui României, Traian Basescu, la adresa acestuia. "Deocamdată, nu avem în plan aşa ceva. Dacă se va întâmpla să luăm o asemenea decizie, vă vom anunţa la momentul respectiv", a declarat la momentul respectiv ministrul Economiei, Ion Ariton. Se pare însă că momentul anunţului se apropie, pentru că în opinia democrat-liberalilor, actualul director al Hidroelectrica, Mihai David, este omul PSD şi un apropiat al parlamentarului Viorel Hrebenciuc.  “Îl vedeam într-o zi pe directorul de la Hidroelectrica, care nici mai mult, nici mai puţin, trântea nişte minciuni de proporţii printr-un studiou de televiziune. L-am văzut într-o reluare, noaptea, cum explica el că «sigur, domne, trebuie să vând acestor giganţi externi că să-mi dea banii înainte». Pâi minciună mai mare ca asta n-am auzit şi nu ştiu de ce domnul acela încă mai e director. Păi ce consumator mai mare găseşte el în exterior decât ALRO Slatina? Ce garanţie de consum mai mare să ai decât ALRO Slatina, Sidex Galaţi... iar ALRO tradiţional plăteşte energia înainte", a comentat Băsescu, la adresa directorului Hidroelectrica. Întrebat dacă nu observă faptul că deşi Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, a încercat, însă nu a reuşit să schimbe acest director "care este etern", preşedintele a replicat: "Domnule, nu vine din eternitate. Vine de curând. Pentru că înainte a fost Oprea Traian şi a trebuit să rog ministrul Industriilor să-l schimbe pe Oprea Traian, care făcuse toate contractele cu băieţii deştepţi, din ordinul lui Vosganian le-a prelungit şi aşa mai departe. Şi a fost schimbat în cele din urmă, gândiţi-vă, pe influenţa pe care eu o am asupra Guvernului, spunând: «Mă, schimbaţi odată directorul ala de la Hidroelectrica, care a şi prelungit contractele cu băieţii deştepţi şi, de câte ori ceri contractele, spune că sunt secrete ca şi cum Hidroelectrica este moşia mamei lui şi contractele sunt secrete». Deci cu toată influenţa politică pe care o am, în cele din urmă am reuşit să fac să fie schimbat domnul Oprea Traian. Domnule, a fost greu, pentru că a dispărut în spital, a nu-ştiu-ce şi a ajuns foarte rău: e director adjunct", a mai spus Băsescu legat de situaţia directorilor de la Hidroelectrica.
Mihai David a fost numit director al Hidroelectrica de către Adriean Videanu, ministru al Economiei din momentul formării coaliţiei dintre PSD şi PD-L. Ministrul PD-L a dispus atunci schimbarea lui Traian Oprea din funcţia de director general al Hidroelectrica, pentru a face loc social-democratul Mihai David Ciprian, un apropiat al cercurilor de interese din jurul lui Viorel Hrebenciuc, susţin surse social-democrate, citate de presa vremii.
Societatea comercială Hidroelectrica este cunoscută pentru problemele în justiţie avute de directorii săi. Astfel, fosta conducere formată din Traian Oprea, fostul director general al Hidroelectrica, George Asan, director adjunct al Direcţiei Marketing şi Ioan Trif, şeful Serviciului Contracte, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în “Dosarul Hidroelectrica”, fiind suspectaţi că, în perioada septembrie-decembrie 2004, ar fi avizat şi aprobat achiziţionarea de aparatură electrică de joasă tensiune contrafacută. În urma acestor achiziţii, Hidroelectrica ar fi fost prejudiciată cu circa 1,8 milioane de euro.

Ciprian David este cunoscut ca un apropiat al cercurilor lui Adrian Năstase şi mai ales al lui Viorel Hrebenciuc, căruia îi datorează de altfel şi noua funcţie. Potrivit unor surse social-democrate, Ciprian David a fost propulsat în fruntea filialei municipiului Braşov ca urmare a intervenţiei lui Hrebenciuc pe lângă liderul organizaţiei judeţene, Constantin Niţă.
În trecut, Ciprian David Mihai a fost director de cabinet şi şef al grupului de consilieri ai premierului Mugur Isarescu. În 2000, a trădat cauza CDR, trecând la PSD care l-a răsplătit cu funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regională şi cea de secretar de stat pentru dezvoltare regională în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei. Din iunie 2003 până în decembrie 2004 a fost consilier de stat al fostului premier Adrian Năstase. Pe linie politică, a fost vicepreşedinte al PSD Arad. Din 2007 şi până în luna martie a acestui an, Ciprian David Mihai a deţinut funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Braşov. În 2008 a candidat la primăria acestui municipiu, dar a pierdut cursa electorală în faţa contracandidatului PD-L, George Scripcaru, scrie Jurnalul Naţional. Social-democratul pare prosper şi în domeniul afacerilor. A făcut parte din Comisia de privatizare a BRD. Are deschisă o firmă offshore în Bahamas denumită după iniţialele sale "MCD Holdings Limited". În prezent, averea noului director Hidroelectrica este estimată la trei milioane de euro.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

bravo

Acum 12 ani

din articol rezulta doar ca presedintele Rmaniei face uz de influenta/puterea sa pentru a schimba directori care ii stu pe creier...nu am auzit nimic despre competenta ori vreun alt atribut specific managerului de institutie publica... ba ii mai si confirma spusele, pana la urma.... offf ca nu ne mai trece odata cu acest cult al tatucului...ce bun era un om care merge la presedintie ca un functionar la serviciu, fara ambitii de stapan...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus