Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Regretele lui Manitiu. Spitalul de urgenta, pe primul loc

Doctorul Ioan Maniţiu şi-a luat săptămâna trecută, oficial, la revedere de la foştii colegi, directori de instituţii, lăsând în urmă cei mai bine de patru ani petrecuţi la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică şi câteva regrete.

Primul şi cel mai mare regret al doctorului Maniţiu, privind în urmă la perioada în care a condus sănătatea sibiană, este legat de proiectul unui nou Spital de Urgenţă în Sibiu. Proiect îngropat de criza economică şi de schimbările politice care au tot avut loc în ultimii ani în fruntea instituţiilor publice sibiene, Spitalul de Urgenţe ar fi schimbat total faţa medicinei sibiene. Despre acest Spital s-a vorbit mai întâi că ar urma să fie construit pe terenul fostului  Poligon militar din Poplaca. "Vor exista în continuare exerciţii de trageri pe terenul care va rămâne al Ministerului Apărării. Tragerile cu armament uşor vor avea loc la mare depărtare şi nu vor stânjeni actul medical", spunea în 2008 prefectul de atunci, Ilie Mitea. De altfel, prefectul Mitea a fost cel mai mare aliat al doctorului Maniţiu în realizarea acestui proiect. Un an mai târziu, despre noul spital s-a spus că va fi construit pe terenul Şelimbărului, la ieşire din Sibiu. După care a murit cu totul. "Eu rămân în grupul naivilor care încă mai cred în proiectul acestui spital", a declarat, săptămâna trecută, Ioan Maniţiu.
Al doilea mare regret al doctorului de la conducerea DSP se referă la gradul de dotare al spitalelor din Sibiu. În condiţiile în care Spitalul Judeţean Sibiu, spre exemplu, abia are bani pentru plata utilităţilor, iar criza economică a tăiat adânc în bugetele tuturor unităţilor medicale, puţini manageri de spital se gândesc la aparatură modernă. "Înzestrarea cu aparatură modernă a Spitalelor este un alt regret al meu", spune cu părere de rău doctorul Ioan Maniţiu.
Cel de-al treilea regret se referă la colaborarea avută cu primarii din judeţ, lucru care s-a reflectat asupra unităţilor spitaliceşti din tot judeţul şi în nivelul medicinei din judeţul Sibiu. Acest lucru este legat şi de libertatea pe care şi-au arogat-o managerii de unităţi spitaliceşti. "Am permis managerilor să-şi aroge o prea mare independenţă", mai spune Maniţiu. Urmările acestei stări de fapt se văd astăzi, când toate spitalele Sibiului se luptă cu datorii.

CV de fost manager

Ioan Maniţiu s-a născut în data de 14 ianuarie 1948 la Sibiu. Este căsătorit cu Elena Maniţiu, alături de care are doi copii. Este licenţiat al Facultăţii de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, din anul 1972, cu media generală 9,98 şi cu diplomă de merit. Printre specializările internaţionale se numără un stagiu de perfecţionare, în domeniul cardiologiei timp de şase luni, în Italia la Spitalul San Donato Milanese din Milano, realizat între anii 1992 - 1993, obţinută prin Spitalul Fundeni Bucureşti şi Institutul Italian de Cultură. Are peste 330 de lucrări ştiinţifice publicate de-a lungul timpului în publicaţii medicale de prestigiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus