Marţi,
29.11.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Sibex contesta in instanta hotararea de guvern privind listarea Romgaz la BVB

BBursa de la Sibiu a cerut în instanță anularea hotărârii de guvern prin care s-a decis listarea Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), prin vânzarea unui pachet de 15% din acțiunile companiei, transmite Mediafax.

Cererea de chemare în judecată a Guvernului a fost depusă la Curtea de Apel Bucureşti, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru 30 mai 2011, potrivit unui comunicat al Sibex.
Bursa de la Sibiu a solicitat, la începutul lunii octombrie, Guvernului modificarea deciziei de listare a Romgaz, însă Executivul nu a revenit asupra deciziei.
Ulterior, la 22 octombrie, preşedintele CA şi directorul general al Sibex, Teodor Ancuţa, a anunțat că ar putea ataca în instanță decizia Guvernului, invocând că prin precizarea listării Romgaz la BVB s-ar crea o discriminare față de Bursa de la Sibiu.
Atunci, Ancuţa spunea că statul ar trebui să organizeze o licitaţie pentru selectarea bursei pe care să fie listată compania Romgaz.
Sibex administrează de la începutul anului şi o piaţă spot, unde în prezent sunt listate numai titlurile proprii.
Sibex mizează în atragerea Romgaz şi a altor companii pe suportul acordat de bursa din Varşovia, cu care are un parteneriat, inclusiv pentru listări duble pe ambele burse.
Guvernul a decis la începutul lunii august începerea procedurilor de vânzare la bursă a 15% din acţiunile Romgaz, prin ofertă publică iniţială, precum şi a unor pachete similare la companiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), şi a 9,84% din titlurile OMV Petrom (SNP).
Romgaz este unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, alături de OMV Petrom, şi a avut în 2009 afaceri de aproape 3,2 miliarde lei şi un profit net de 572,5 milioane lei.
Statul deține, prin Ministerul Economiei, 85% din acţiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea 15%.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus