Miercuri,
19.01.2022
Cer Senin
Acum
1°C

UE vrea autostrada si dincolo de Sibiu. SUA, nu

Raportul Băncii Mondiale referitor la infrastructura de transport din România indică faptul că o autostradă care să treacă pe lângă Sibiu către Piteşti nu este un proiect lucrativ. În vară, Comisia Europeană a anunţat că prioritar ar fi tocmai tronsonul pe care Banca Mondială nu îl vede cu ochi buni. Banca Mondială este o instituţie de credit controlată de Statele Unite.

"Implementarea proiectului Sibiu - Piteşti nu va fi sustenabilă pentru România", citează gândul.info din raportul amintit. Reprezetanţii Băncii argumentează această concluzie prin costurile mari de execuţie, aproximate de Compania de autostrăzi din România la 3,2 miliarde de euro.

Loc de joacă pentru străini

În august anul acesta, însă, autorităţile române au anunţat faptul că, de fapt, Coridorul IV pan-european (din care face parte şi Sibiu - Piteşti) este considerat prioritar de Comisia Europeană, ai cărei lideri au anunţat susţinere financiară pentru acest traseu. Mai puţin pentru cei aproape 120 de km de autostradă de la Sibiu la Piteşti, pentru care autorităţile române au lansat ideea unui parteneriat public privat. Doar că atenţia mărită asupra coridorului IV pan-european scade interesul asupra autostrăzii Braşov – Comarnic, porţiunea de autostradă ce ar urma să continue proiectul Autostrăzii Transilvania, încredinţat firmei americane Bechtel.
Autorităţile române au respectat, însă, solicitarea europeană, şi la finele acestui an au fost lansate licitaţiile de proiectare şi execuţie pentru toate tronsoanele încă libere din traseul care ar urma să lege Marea Neagră de Nădlac, via Sibiu. La licitaţie nu a fost scos, încă, traseul Sibiu – Piteşti. La deschiderea centurii ocolitoare a Sibiului (parte a coridorului susţinut de UE), premierul Emil Boc a anunţat, însă, că reprezentanţii Comisiei Europene au fost, totuşi, de acord să cofinanţeze aproximativ 20 de km de autostradă din Sibiu către Piteşti.
Autostrada Sibiu – Piteşti trece pe teritoriul administrativ al localităţii Veştem şi intră pe Valea Oltului pentru o scurtă porţiune, până la Racoviţa. De aici, traseul proiectat intră pe Valea Băiaşului, de unde se îndreaptă către Curtea de Argeş. De aici, autostrada ar urma ridicată către Piteşti pe cursul râului Argeş.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Mihai

Acum 11 ani

Traiane, fi bun si înlocuieste oroarea aia de anglicism tradus dupa ureche, SUSTENABIL. Nu exista un asemenea cuvânt în DEX, în schimb poti folosii cuvântul VIABIL care convine perfect sensului dorit de raport. Sarbatori Fericite, totusi :)
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 11 ani

@ Mihai. Într-adevăr, nu există în DEx... încă. După cum nu exista nici week-end, acum ceva anișori. L-am înlocuit în text, dar am lăsat anglicismul în citatul celor de la gândul. Din curiozitate, însă, de unde oroarea? Am căutat și pe site-ul Academiei, unde am găsit cinci-șase academicieni care s-au dedat ”dulceții” acestui cuvânt. Suntem tot mai mulți deci. Și unde e mulți... :) Sărbători fericite!... evident
Raspunde

MIKE

Acum 11 ani

Cuvintul nu e tradus ci e folosit direct din limba engleza -sustain-able---
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

Bechtel e o firma americana...se explica totul...
Raspunde

octogon

Acum 11 ani

memoria romanilor e cam scurta....guvernul Nastase a dat autostrada \"cadou\" lui Bechtel cu suprapret si fara licitatie ( oare pentru ce suma de ciubuc???), in convingerea ca UE va inghiti galusca si va finanta cel putin o parte. Cum nu a fost asa si UE s-a opus finantarii, a ramas contractul oneros, ca sa nu spun criminal cu Bechtel de gatul guvernului, asa ca gargara ca s-ar trece prin alta parte, ca UE ar avea variante e tardiva. Bechtel isi incaseaza miliardele si daca lucreaza si daca nu, asa ca e mai bine sa-i lase sa lucreze.
Raspunde

Mihai

Acum 11 ani

Mie-mi plac discutiile constructive :) Si numai ca sa ta sâcai în ajun de Craciun, ma (te) întreb, Traiane, de ce nu ai folosit un cuvânt mai agreabil de citit decâ acel LUCRATIV, atunci când DEXul propune variante mult mai apropiate de limbajul de toate zilele. Asta în opinia mea, desigur. LUCRATÍV, -Ă, lucrativi, -e, adj. Care aduce câștig; profitabil, rentabil; folositor, util. – Din fr. lucratif, lat. lucrativu. Oricare din ultimele patru convine perfect sensului cautat. Ca observatie generala privitoare la adoptarea de neologisme, folosirea unor cuvinte preluate doar de dragul de a fi în tempo cu apoca mi se pare lipsita de justete, atâta timp cât în limba româna exista, deja, un cuvânt care exprima miult mai limpede acelasi lucru. Exemplul cel mai graitor este LOCATIE (de la englezescul LOCATION) pentru LOC - atunci când înseamna CHIRIE - cuvânt preluat din frantuzescul LOCATION care înseamna...CHIRIE :)) Si pentru incheiere, la adresa unui comentator anglo-saxon, textul vorbea de SUSTENABILA forma româneasca a lui SUSTENAIBLE.
Raspunde

traducator

Acum 11 ani

forma de \"sustenabil\" aleasa de traian este corecta si reflecta sensul ce a fost ales a fi redat.
Raspunde

traducator

Acum 11 ani

pt mihai: pai daca nici limba nu este in pas cu epoca....... de aia suntem unde suntem si altii sunt unde sunt.....
Raspunde

D

Acum 11 ani

Fraieri suntem sa ne luam dupa americani. Suntem stapanii tzarii noastre si facem drum pe unde vrem. Americanii sunt plini de drumuri si vin sa comenteze
Raspunde

Mihai

Acum 11 ani

Ca bine zici traducatorule, tu esti la Borsec, eu sunt unde sunt... Nu stiu ce fel de traducator esti, în schimb stiu ca nu ai adus niciun contra-argument la cele scrise de mine. Pacat, puteai sa ne dai un exemplu de competenta profesionala. Chiar si la anii mei sunt dispus sa învat mereu ceva nou.
Raspunde

11

Acum 11 ani

sustenábil, -ă adj. 1. (despre probe, argumente, idei etc.) Care poate fi susţinut. 2. Care poate fi îndurat, suportat. • pl. -i, -e
Raspunde

me

Acum 11 ani

cei care se iau dupa americani sa se duca in sula, pardon in sua.
Raspunde

Mihai

Acum 11 ani

\"11. 11 (IP 188.24.223.116) sustenábil, -ă adj. 1. (despre probe, argumente, idei etc.) Care poate fi susţinut. 2. Care poate fi îndurat, suportat. • pl. -i, -e (14:07:37)\" Aplicabil deci la idei. Si pentru ceva concret - o autostrada de exemplu - cum s-ar zice ?
Raspunde

pt Mihai !

Acum 11 ani

Du-te la somn !!! Ca cititor ma intereseza informatia si nu faptul ca nu ai tu somn.
Raspunde

radu

Acum 11 ani

tipic romanesc,toata lumea discuta,dar nimeni nu face ceva...cred ca cel mai bine ar fi sa ne daruiasca cineva autostrada,cadou care la randul lui va fi comentat si recomentat
Raspunde

Mihai

Acum 11 ani

14. pt Mihai ! (IP 109.166.133.190) Ceva INTELIGENT nu poti scrie sau depaseste capacitatile tale intelectuale ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus