Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Raportul lui Johannis pe 2010: 19 pagini la caracter "de 12"

În acest an, raportul de activitate al primarului Sibiului nu va mai fi trimis prin poștă tuturor contribuabililor, precum în anii trecuți. Cele 19 pagini (o întindere dublă față de anul trecut) cu descrierea activității pe 2010 au fost postate pe pagina de internet a Primăriei Sibiu.
”Acea scrisoare s-a dovedit a fi un lucru foarte scump (82.983 de exemplare – n.r.). Iar pentru a putea fi expediat prin poștă, transmiteam un material mai scurt. Acum am elaborat un material mai amplu care va fi pus la dispoziția tuturor sibienilor pe pagina de internet a Primăriei. Concluzia este că în ciuda tuturor impedimentelor, am încheiat cu bine un an care se anunţa a fi destul de greu”, declară Johannis.
Raportul este realizat pe mai multe subcapitole, dintre care cele mai importante fac referire la buget, investiții în infrastructură, mediu, problema câinilor fără stăpân, turism, cultură, relații externe, transportul în comun, sănătate, servicii sociale și investițiile societății Apă Canal.

Redăm, mai jos, principalele idei din capitolele Raportului de activitate al primarului pentru 2010

Cuvânt înainte
Sibiul a mers înainte şi în 2010, chiar dacă cu paşi mai mici. În ciuda crizei care ne-a afectat într-un fel sau altul pe fiecare, am reuşit să continuăm proiecte importante pentru oraş, de la lucrări la străzi până la implementarea de strategii în domeniul turistic sau managementul traficului. Sibienii au fost chiar mai mult decât în alţi ani responsabili în ceea ce priveşte contribuţia lor la bugetul local, acesta bazându-se pe veniturile din taxele şi impozitele locale achitate. Am dovedit că suntem o comunitate echilibrată, chibzuită în gestionarea resurselor pe care le avem şi am avut multe realizări şi în anul 2010, chiar dacă fondurile au fost limitate.


Bugetul local pentru anul 2010

Bugetul Primăriei Sibiu pentru anul 2010 a fost conceput într-un mod realist, adaptat situaţiei economice. Bugetul total al Sibiului pentru anul trecut a fost 287.000.000 lei, din care 201.805.000 lei venituri proprii. Cele mai importante surse de venituri proprii la bugetul local sunt încasările din impozite şi taxe, veniturile din proprietate, prestări servicii, veniturile din taxe administrative şi eliberări permise, veniturile din valorificarea de bunuri.
Pe lângă aceste sume constituite din bugetul local, municipalitatea a obţinut un nou împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 11,5 milioane de euro ce urmează a fi folosit în 2011 pentru reabilitarea de străzi din mai multe cartiere sibiene şi construirea unui nou pod peste Cibin. Pentru multe dintre străzile ce urmează să intre în reabilitare, fazele de proiectare au fost finalizate încă din 2010.

Fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea Sibiului

Municipalitatea sibiană a finalizat la începutul anului 2010 elaborarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) şi a depus acest proiect la ADR Centru în data de 2 martie 2010 în vederea obţinerii de fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, domeniul de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, subdomeniul: „Poli de dezvoltare urbană”.
Din totalul de 6 proiecte prioritare şi 2 proiecte de rezervă enunţate în cadrul PIDU, municipalitatea a depus în această prima etapă trei proiecte individuale:
1. Modernizarea străzii Faurului
2. Modernizarea străzii Turnului şi Piaţeta Târgul Peştelui
3. Modernizarea centrului de recuperare a copiilor cu handicap – Aleea Streiu, nr 8

ADR Centru a finalizat procesul de evaluare tehnică şi financiară a proiectelor componente ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbană şi a transmis municipalităţii sibiene că acestea au fost acceptate. Astfel, PIDU şi primele trei proiecte depuse în cadrul acestuia au intrat în etapa precontractuală, adică în etapa verificării conformităţii proiectului tehnic.

Investiţiile importante în infrastructură au continuat

Anul 2010 a însemnat un an destul de intens în ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, fondurile pentru acestea provenind exclusiv din bugetul local. Au fost finalizate în 2010 un număr de 11 străzi din cartierele sibiene, au fost executate lucrări de reabilitare a stratului de uzură pe o serie de străzi, lucrări de plombare şi refacere a domeniului public în urma intervenţiilor la reţele, iar unele zone au fost reconfigurate ca funcţionalitate şi sistem de trafic. Pentru toate aceste lucrări municipalitatea a alocat din bugetul local suma de aproximativ 80 de milioane de lei.

Unităţile de învăţământ au rămas o prioritate

În majoritatea unităţilor şcolare administrate de municipalitatea sibiană, în perioada vacanţei de vară au fost efectuate lucrări de igienizare, reparaţii la şarpante, intervenţii de urgenţă pentru întreţinere şi reparaţii la instalaţiile de utilităţi; intervenţii de urgenţă pentru întreţinerea şi repararea instalaţiilor electrice; reparaţii la împrejmuirile unităţilor, reparaţii la sobe, jgheaburi şi burlane. Pentru aceste lucrări au fost alocaţi 360.000 lei.

Un proiect important şi care în anul 2010 a făcut un pas important spre realizare este proiectul „Extindere, reabilitare, modernizare şi dotare şcoala cu clasele I-VIII nr. 18, judeţul Sibiu”. În 2010 proiectul depus de municipalitatea sibiană în cadrul Programului Operaţional Regional, axa 3 a trecut de toate etapele de analiză, inclusiv de faza de pre-contractuală şi de verificarea documentelor în teren şi urmează semnarea contractului.

Un mediu curat pentru oraş

Primăria Sibiu a definitivat în 2010 planul de măsuri privind programul de colectare selectivă a deşeurilor proprii şi a implementat cu succes reglementările aduse de Legea 132/2010. Dacă până recent la nivelul instituţiei se recicla doar hârtia, în prezent avem spaţii special amenajate atât pentru hârtie, cât şi pentru plastic şi sticlă. Municipalitatea sibiană încearcă astfel să contribuie la creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor colectate selectiv, dar şi să îşi informeze şi să conştientizeze propriii angajaţi şi cetăţeni, cu privire la beneficiile colectării selective a deşeurilor.

În 2010 angajaţii serelor au plantat aproximativ 100 de arbori pe aliniamentele străzilor unde au fost finalizate lucrările de reabilitare, peste 5500 de arbuşti ornamentali şi gard viu. În zonele verzi ale oraşului, în parcuri şi jardiniere au fost plantate 30.000 de plante bienale şi 75.000 de plante anuale. Oraşul a fost înfrumuseţat cu peste 20.000 de crizanteme şi lalele iar aproxiamtiv 3000 de muşcate au fost puse pe stâlpii de pe principalele artere.


Soluţii pentru câinii fără stăpân

Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân este unul din cele mai noi servicii din cadrul municipalităţii sibiene, iar activitatea sa susţinută şi de colaboratorii din străinătate a început să aibă rezultate tot mai vizibile. În anul 2010 au fost adoptaţi 107 căţei din adăpostul amenajat de municipalitate în Dealul Guşteriţei, iar cu sprijinul fundaţiilor partenere au fost daţi spre adopţie în străinătate 76 de patrupezi. Sibienii şi persoanele interesate care îşi doresc un câine pot adopta din adăpostul din Dealul Guşteriţei. Câinii care sunt daţi spre adopţie pot fi văzuţi şi pe site-ul www.cainifarastapan.sibiu.ro

Domeniul public contribuie la bugetul local

În anul 2010 au fost amenajate sau retrasate 2.615 locuri de parcare, majoritatea dintre acestea fiind situate în cartiere, în zonele de blocuri. Amenajarea lor a fost posibilă fie prin introducerea sistemului de circulaţie pe sens unic, fie printr-o mai atentă studiere a zonelor care permit ca suprafaţă amenajarea unor astfel de parcări.

În ceea ce priveşte încasările din tichete, abonamente şi achitarea taxei de parcare, încasările sunt comparabile cu cele din 2009: puţin peste 1.000.000 de lei. În cazul taxei de ocupare a domeniului public, s-a înregistrat o creştere destul de mare: dacă în 2009 suma încasată era de aproximativ 762.000 de lei, anul 2010 a adus încasări de 903.000 de lei.

Turismul sibian - un domeniul prioritar de dezvoltare

Strategia de promovare a oraşului a continuat să fie implementată şi în anul 2011. Serviciul abilitat din cadrul Primăriei a participat la şapte evenimente de profil care au avut loc în ţară şi în străinătate: Târgul de Turism CMT Stuttgart, Die Urlaubsmesse, 16 - 24 ianuarie 2010; ITB Berlin, 10 – 14 martie 2010; Târgul Internaţional de Turism Holiday Market, organizat de ANAT, Bucureşti 18 – 21 martie 2010; Târgul de Turism al României, Romexpo Bucureşti, 25 – 28 martie 2010; Târgul Internaţional de Turism „Winter Holiday” organizat de ANAT, Bucureşti 7 – 10 octombrie 2010; Târgul de Turism al României, Rompexpo Bucureşti, 21- 24 octombrie 2010; evenimentul de lansare pe piaţa austriacă a noului brand turistic al României, Viena, 18 – 19 noiembrie 2010. În 2010, pe site-ul oficial al Primăriei, broşura de prezentare turistică a Sibiului a fost postată în traducere, în 7 limbi. Broşura a fost tipărită în 4 limbi: română, engleză, germană şi franceză.

Grădina Zoologică

Sibienii au la dispoziţie acest mijloc de recreere încă din anii ’20, când au fost puse bazele actualei grădini. După mai multe etape ale existenţei sale, Grădina Zoologică a intrat în 2005 în administrarea muncipalităţii sibiene. Odată cu acest an au început o serie de lucrări ample de modernizare pentru creşterea calităţii serviciilor şi a calităţii vieţii animalelor ce trăiesc aici. În prezent, Grădina Zoologică Sibiu este cea mai veche dar şi una din cele mai moderne grădini zoologice din ţară şi se întinde pe o suprafaţă de peste 15 hectare, prezentând vizitatorilor 179 de animale din 48 de specii. Numărul vizitatorilor a crescut semnificativ de la an la an ajungând de la 80.000 în anul 2007 la peste 178.000 în 2010.

Anul cultural 2010

Am sprijinit şi în anul 2010 operatorii în organizarea evenimentelor înscrise în Agenda cultural-sportivă care a însumat un număr de 34 de proiecte culturale şi 22 de proiecte sportive. Deşi numărul proiectelor este mai redus, bugetul alocat acestora este comparabil cu cel din anul 2009. Astfel, în 2010, pentru cultură a fost alocată suma de 3.355.000 lei, iar pentru sport suma de 1.264.482 lei, în timp ce în 2009, proiectele culturale au avut la dispoziţie suma de 3.342.455 lei, iar cele sportive suma de 1.327.800 lei. Am decis ca în anul 2010 să susţinem mai puţine proiecte, dar sprijinul financiar să fie mai mare. Deşi mai puţine, proiectele au reuşit să întregească oferta culturală a oraşului, oferind evenimente variate, de tradiţie şi de calitate.

Vizite oficiale la Primăria Sibiu

Preşedintele Parlamentului landului Bavaria, dna Barbara Stamm s-a aflat în data de 3 septembrie la Sibiu. Delegaţia condusă de oficialul german a fost primită de primarul Klaus Iohannis la sediul Primăriei şi a fost formată din directori din cadrul ministerelor landului Bavaria şi din reprezentantul Federaţiei Saşilor din Germania, dl. Bernd Fabritius şi a fost însoţită de la Bucureşti de deputatul minorităţilor Ovidiu Ganţ.

Primarul Klaus Iohannis a fost prezent în data de 11 septembrie la Berlin pentru a i se înmâna placheta de onoare, cea mai înaltă distincţie din partea Uniunii Asociaţiilor Etnicilor Germani Expatriaţi. Distincţia i-a fost înmânată primarului Iohannis cu ocazia sărbătorii „Tag der Heimat” (Ziua Patriei 2010). La ceremonie au fost prezenţi dna. Erika Steinbach, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Etnicilor 15 Germani Expatriaţi şi primul ministru al landului Bavaria, dl. Horst Seehofer, care a efectuat o vizită în Sibiu în luna mai a acestui an.

Transportul în comun

Au fost prelungite trasee datorită deschiderii de noi magazine sau sedii de firme, au fost reconfigurate traseele odată cu redeschiderea unor străzi după finalizarea lucrărilor de reabilitare, au fost modificate traseele care deservesc zona industrială a oraşului odată cu darea în folosinţă a centurii ocolitoare, iar numărul de autobuze care transportă salariaţii societăţilor din această zonă a fost sporit, fiind asigurate astfel încă 600 de locuri.


Dinamica populaţiei în Sibiu

Pe parcursul anului Serviciul de Evidenţă a Persoanei a eliberat 18.804 cărţi de identitate şi 995 de cărţi de identitate provizorii. Au fost aplicate peste 3.800 de vize de reşedinţă pentru cei care au venit să locuiască în Sibiu. O activitate foarte importantă a acestui serviciu este aceea de a furniza diverse date la solicitarea instanţelor judecătoreşti, a Direcţiilor Fiscale sau altor instituţii abilitate. Peste 25.000 de astfel de solicitări au fost primite şi satisfăcute de angajaţii acestui serviciu.

Spitalul de Pediatrie a fost preluat de municipalitate

Spitalul de Pediatrie a fost oricum în atenţia Primăriei Sibiu în ultimii ani. În perioda 2007 – 2009 au fost realizate modernizări ale clădirilor în care funcţionează secţiile acestei unităţi medicale în valoare totală de peste 1.300.000 de lei. În plus, în anii 2005 şi 2006 au fost alocaţi câte 200.000 pe an pentru lucrări curente de întreţinere şi reparaţii.

Siguranţa cetăţeanului

Cele mai multe amenzi în anul 2010 au fost aplicate pentru acces, staţionare, circulaţie auto pe trotuar sau pe spaţiul verde, conform art. 7 lit. e din HCL 210/2001, un număr de 697 în valoare totală de 39.240 lei. Au urmat apoi sancţiunile aplicate pentru parcarea în locuri inscripţionate „loc de parcare cu folosinţă exclusivă”, un număr de 528 amenzi în valoare de 38.454 lei. Pentru încălcarea art. 22 lit. h care se referă la parcarea pe trotuar au fost sancţionaţi 387 proprietari de maşini cu suma în valoare de 45.570 lei. Pentru blocarea căilor de acces în cursul anului 2010 au fost amendaţi 372 proprietari de autovehicule cu suma totală în valoare de 21.300 lei. De asemenea, poliţiştii comunitari au sancţionat 351 persoane cu amenzi în valoare de 60.000 lei, care au desfăşurat activităţi comerciale în spaţii nepermise sau fară a deţine 18 autorizaţia necesară. Au fost constatate peste 300 de cazuri în care diferite persoane au apelat la mila trecătorilor (cerşetori) ascestora fiindu-le aplicate amenzi de peste 34.500 lei.

Un an cu proiecte importante pentru SC Apă Canal SA

Sibiul se numără printre primele localităţi din România care au beneficiat de o uzină de captare a apei dotată cu staţii de filtrare şi tratare precum şi de un sistem centralizat de distribuţie. În cei 115 ani serviciile în domeniul apei şi canalizării s-au dezvoltat continuu, astfel că în prezent municipiul Sibiu este racordat în totalitate la reţelele de apă şi canalizare, iar apa potabilă este de o calitate bună datorită staţiei de tratare moderne.


Servicii sociale prestate de municipalitate

Un număr de 21 de familii au beneficiat de servicii de prevenirea şi combaterea violenţei domestice iar 577 de copii aflaţi în situaţii de risc au fost sprijiniţi de angajaţii acestui serviciu pentru prevenirea separării copilului de familie, prevenirea neglijenţei, abuzului şi violenţei, prevenirea abandonului şcolar, încurajarea frecventării unui centru de zi, etc.
La data de 31.12.2010 se aflau în evidenţa serviciului nostru un număr de 221 asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav şi 751 beneficiari de indemnizaţie pentru persoanele cu handicap grav. Urmare 20 a cererilor persoanelor cu handicap accentuat, grav şi asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav s-a acordat gratuitatea pe mijloacele de transport în comun, unui număr mediu lunar de 1234 de persoane.

Citiți versiunea integrală a Raportului de activitate pe 2010 aici

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

hi,hi

Acum 13 ani

caracterul lui Johannis este de 0, nu de 12!
Raspunde

@1

Acum 13 ani

esti un cretin!
Raspunde

@2

Acum 13 ani

tu esti un cretin cu tot cu sasul
Raspunde

ho, ho

Acum 13 ani

Pentru Sibiu a fost an bun pentru ca Excelenta Sa Domnul Doctor Carabulea, viitor Doctor Honoris Causa pentru merite stiintifice unice si de larga recunoastere internationala, dupa cum a aratat si ilustrul tovaras rector Oprean, a intrat in posesia a 200 ha de terenuri, cu sprijinul neprecupetit al d-lui primar, care si asa nu sunt de trebuinta municipalitatii, sau altor investitori, sau revolutionarilor. Sibiul va fi si mai infloritor daca va fi cu totul al Excelentei Sale Ilie Carabulea. Dar, mai intai, sa scapam de problema cu Florinache Apostu si apoi rezolvam restul Sibiului cu Klausi.
Raspunde

horatiu

Acum 13 ani

cretanului de la 4: ai facut, deja ochi, asa de matinatl, mortaciune? degeaba tot latri si scuipi! nicicand dorintele tale cretine nu se vor indeplini, si pentru ca esti un nimeni (cel mult un rahat cu ochi beliti, de peste fiert in ulei de motor), dar si pentru ca fierea-ti va crepa, in tine, curand, de rautate, invidie si prostie nemasurata! mars in tomberon, de unde te-or scos gunoierii, cand aveai doar cateva ore, si trage un pui de somn!
Raspunde

Guderian

Acum 13 ani

Horatiu dragule, ai nevoie urgenta de un consult psihiatric.... Dumnezeu sa te aiba in paza......
Raspunde

horatiu

Acum 13 ani

guderian, dragule, chestia este ca sunt - culmea ! - medic psihiatru, deci... cat despre Cel de Sus, tin sa-ti spun, absolut confidential, ca ma am foarte bine cu El, numai ca nu ne vorbim... revenind, insa, la fondul problemei, pot sa-ti spun ca, totusi, cel de la 4, este si va crepa tot cretin. scurt! tie, numai de bine, si, fiindca mai ai simtul umorului, ca sa fii linistit, iti promit ca-l tin eu, pe El, in paza!(ti-am scris din cabinet, unde ma simt ok!).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus