Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Operatorii culturali au cerut zece milioane de lei Consiliului Local. Vor primi patru. Sportivii mai asteapta

91 de proiecte culturale au fost depuse spre finanțare din fondurile alocate Ageneia cultural-sportivă a Sibiului pentru anul în curs. Suma totală cerută de operatorii culturali prin cele 91 de proiecte este de zece milioane de lei. Consiliul local va aloca, cel mai probabil, patru milioane de lei Agendei culturale, sumă propusă în proiectul de buget local și alocată și anul trecut.
„Noutatea anul acesta este că din totalul de 91 de proiecte, un număr de 42 sunt proiecte noi ceea ce ne demonstrează că viaţa culturală din Sibiu, pe lângă tradiţia sa, trece şi printr-un proces de reînnoire. Operatorii culturali au conştientizat că trebuie să propună proiecte bune, cu impact asupra oraşului şi vizibilităţii sale, pentru a putea beneficia de o finanţare din partea autorităţii locale” a declarat primarul Klaus Johannis.
Proiectele noi se înscriu în arii tematice preferate de mulţi dintre organizatori, cum ar fi: artele spectacolului, muzică, literatură, film. Bine reprezentate sunt însă şi alte arii tematice: patrimoniu, mobilitate, arhitectură, demonstrând un interes mai mare pentru nou, pentru varietate.
În 2010 au fost depuse pe agenda culturală 138 de proiecte, suma solictată de operatori ca finanţare din parte municipalităţii fiind de aproximativ 11 milioane de lei. Din totalul de proiecte au fost aprobate 34, suma totală finanţată fiind de 3.355.000 de lei.

Criterii de selecție

O comisie ce urmează să fie constituită din reprezentanţi ai municipalităţii şi specialişti în domeniu vor analiza aceste proiecte în funcţie de următoarele criterii generale stabilite prin ghidul de finanţare, arată într-un comunicat reprezentanții administrației locale:

a) calitatea şi anvergura (internaţională, naţională, regională sau locală), valoarea şi importanţa proiectului;
b) relevanţa pentru contextul cultural local şi contribuţia proiectului la creşterea vitalităţii culturale a oraşului.
c) numărul şi diversitatea beneficiarilor direcţi ale căror nevoi urmează a fi satisfăcute prin aceste proiecte;
c) diversitatea şi caracterul multicultural şi multidisciplinar al rezultatelor proiectelor care vor fi finanţate;
d) capacitatea organizatorică şi funcţională a solicitantului de a realiza proiectele, dovedită prin:
•    proiectele derulate anterior;
•    calitatea proiectelor organizate;
•    calificări relevante ale coordonatorului de proiect;
•    evaluarea privind impactul proiectelor derulate anterior;
•    capacitatea de promovare şi mediatizare a proiectelor derulate anterior;
e) coerenţa şi corectitudinea bugetului.

Printre proiectele propuse de operatori pentru anul 2011 se numără şi evenimente cu tradiţie, bine primite de publicul sibian, dintre care amintim: Festivalul Artmania, Sibiu Jazz Festival, Festivalul “Cântecele Munţilor”, Astra Film Fest, Târgul de Crăciun şi multe altele.

Sportivii trebuie să mai aștepte

Primarul Sibiului a arătat că agenda sportivă a orașului pentru 2011 mai trebuie să aștepte, din cauza ”legislației originale” din România. Astfel, potrivit lui Klaus Johannis, dacă pentru agenda culturală legislația în vigoare permite colectarea proiectelor înainte de adoptarea bugetului local, în cazul activităților sportive, proiectele nu pot fi adunate până nu există un buget trecut prin Consiliul local. Johannis îndeamnă, însă, operatorii sportivi să urmărească anunțurile Primăriei, pentru a depune în timp util eventualele proiecte pentru care solicită cofinanțare din bugetul local.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus