Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Corul Inocentilor canta saptamana viitoare in Piata Mare

În perioada 25-31 ianuarie, în Piaţa Mare, va avea loc expoziţia itinerantă „Corul inocenţilor”, realizată de artistul plastic bistriţean Andrei Pandea-Antonescu. Evenimentul de la Sibiu face parte dintr-un proiect de strângere de fonduri pentru copiii cu dizabilităţi sau care suferă de boli grave, iniţiat de Andrei Pandea-Antonescu. Proiectul este organizat de Ambient Sibiu şi TeraPlast Bistriţa, în parteneriat cu Primăria Sibiu, Asociaţia Animos Hermannstadt şi Asociaţia Artgothica Sibiu, cu sprijinul Tipografiei Print ATU.

„Corul” este format din peste 5.000 de figurine ceramice, chipuri miniaturale de oameni, unicate şi lucrate manual, care vor fi expuse în Piaţa Mare. Figurinele vor părea că se află într-un marş al tăcerii, cântând un cântec mut pentru copiii defavorizaţi. La Sibiu, organizatorii doresc sensibilizarea cetăţenilor la cazul tânărului Andrei-Ilie Rambela, de 19 ani, care suferă de leucemie Hodgkin şi are nevoie de o operaţie de transplant de celule stem, care costă 100.000 de euro.

Cazul tânărului sibian va fi prezentat pe un afiş amplasat lângă expoziţie, pe care vor apărea numerele pentru teledon (0900900820 – 2 euro/apel; 0900900822 – 5 euro/apel; 0900900824 – 10 euro/apel, în reţeaua Romtelecom) şi numerele de cont pentru donaţii (RO34RNCB0227057672330001 – lei, la BCR Sibiu, titular: Asociaţia Animos Hermannstadt; RO43BRDE330SV50503443300 – lei, la BRD Sibiu, titular: Stoica Elena, mama băiatului; şi RO39BRDE330SV50503523300 – euro, la BRD Sibiu, titular: Stoica Elena). Trecătorii vor putea dona bani şi în spaţiul expoziţional, în urna amenajată pentru donaţii.

În fiecare lună din perioada decembrie 2010-noiembrie 2011, un oraş va fi gazda acestei expoziţii care îmbină arta cu spiritul umanitar. În luna decembrie a anului trecut, Bistriţa, oraşul natal al artistului, a găzduit lansarea proiectului, iar următoarele oraşe vizate sunt Bucureşti, Braşov, Alba Iulia, Deva, Baia Mare şi Timişoara. Iitinerariul expoziţiei va cuprinde şi alte ţări din Europa.

„Acest proiect doreşte a fi o platformă de susţinere, un ajutor, în primul rând financiar, pentru copiii cu dizabilităţi. În al doilea rând, unul de sprijin moral pentru copil şi familie şi, în al treilea rând, poate fi un experiment de îmbinare a simţului artistic cu cel civic şi cel caritabil. Putem ignora orice în jurul nostru, dar nu nevoile unor copii bolnavi”, declară artistul Andrei Pandea-Antonescu.

„Expoziţia organizată de Andrei Pandea-Antonescu cuprinde un mănunchi de sentimente, trăiri şi provocări pentru publicul contemporan într-un demers cultural care pune împreună arta plastică, altruismul şi spiritul civic. Fiecare figurină din expoziţie este materializarea unei fărâme dintr-un EU, din structura interioară a unei fiinţe umane. Această materializare este uneori un sentiment de bucurie sau de neîmplinire, o idee rostită cu succes sau înăbuşită pentru totdeauna în mintea şi sufletul care le-a determinat. Fiecare fizionomie a micilor personaje trădează un anume fel de a fi,  este o fracţiune pe care o poţi identifica cândva în fiecare fiinţă umană, este practic fărâma care uneşte, este tristeţea sau vioiciunea prin care au trecut cândva fiecare, este experienţa trăită care îţi oferă posibilitatea de a recunoaşte diversul cu deplinătatea calităţilor sale. Cu această multitudine de materializări ale expresiei, tânărul artist plastic experimentează recunoaşterea, reproducerea şi materializarea trăirii interioare. Cu fiecare expresie care se adaugă în acest cor al fiinţelor, artistul completează anonimul panteon al memoriei colective”, este de părere istoricul de artă Vasile Duda.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus