Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Audienta la ministru pentru salvarea spitalelor sibiene

Consiliul Județean a organizat, în ultima zi a săptămânii trecute, o întâlnire cu reprezentanții prefecturii și o parte din parlamentarii sibieni pentru a discuta chestiunea reformei propusă de Ministerul Sănătății pentru spitalele din județ.
La întâlnirea cu președintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, a participat și Cornel Știrbeț, deputat PD-L. El susține că a întocmit o serie de adrese către ministrul Sănătății și secretarul de stat responsabil de reformă. ”Se discută despre eficiență, despre îmbunătățirea sistemului sanitar. Am făcut lobby și vom mai face, dar aproape fiecare zonă a țării este afectată și duce aceeași muncă de lămurire pe lângă minister pentru a reduce numărul de spitale dezafectate sau comasate”, spune Știrbeț. El susține că va încerca să lămurească Executivul central de faptul că, la Sibiu, alipirea de Spitalul Județean a spitalelor de psihiatrie și a celui de pneumoftiziologie este o soluție deloc eficientă. ”În urma discuției de la Consiliul Județean s-a ajuns la concluzia că o astfel de măsură nu ar aduce beneficii. Pe lângă faptul că avem de-a face cu instituții situate în diferite părți ale orașului se mai pune și problema specializărilor extrem de diferite”, a comentat Știrbeț.
Din partea Instituției Prefectului, la întâlnirea de la CJ Sibiu a participat și subprefectul Rareș Macrea. ”Vom lupta pentru interesul județului și al cetățenilor care au nevoie de servicii medicale de calitate”, a lămurit Macrea poziția Instituției Prefectului. Potrivit lui, însă, totul se va reduce în special la calcule, în cazul spitalelor din municipiul Sibiu propuse pentru comasare. ”Se va face o analiză tehnico-economică pe indicatori concreți. Vor fi analizată situația atât în cazul comasării, cât și în cazul funcționării independente a unităților spitalicești. Apoi vom înaintea punctul nostru de vedere Ministerului Sănătății”, a declarat Macrea.
Din partea liberalilor, la întâlnire au participat ambii parlamentari aleși în județul Sibiu, Minerva Boitan și Mircea Cazan. Acesta din urmă atrage atenția în special asupra situației delicate în care ar fi zona Agnitei fără un spital. "Nu este normal şi nici logic să desfiinţezi două spitale care nu au datorii, dar mai ales spitalul din Agnita care deserveşte 27.000 de locuitori, cu o acoperire foarte mare, până la Sighişoara. Sper că Ministerul Sănătăţii va înţelege că a luat o decizie greşită, care afectează zeci de mii de pacienţi. Şi mai ales sper că cele două spitale din judeţ, cel din Agnita şi cel din Cisnădie, nu vor ajunge să nu mai aibă autorizaţie sau să nu mai aibă contract cu Casa de Asigurări, în aşa fel încât să se încerce cumva forţarea mâinii consiliilor locale şi a Consiliului Judeţean, să le întreţină. Totuşi, îmi exprim speranţa că acum toţi parlamentarii vor uita de politică şi ne vom uni, ca sibieni, pentru sibieni, să salvăm spitalele", a declarat preşedintele PNL Sibiu.
Fost director al Spitalului Județean, senatorul Minerva Boitan crede, însă, că reforma propuse în sistem va duce la dispariția unor spitale. ”Până la urmă vor dispărea câteva spitale din ţară, dar eu cred că în Sibiu numărul de spitale va rămâne acelaşi. Cred că domnul prefect se va opune. Rezolvarea aparţine actualui partid aflat la guvernare. Are prefect, director de direcţie de sănătate şi patru parlamentari în Sibiu. Ministrul lucrează pe cifre nu pe nivel de calitate”, spune Boitan. (Alin Bratu)

Primarul din Agnita, în audiență la ministrul Sănătății

Cea mai delicată situație este cea de la Agnita, orașul pentru care, nu demult, a fost propusă și desființarea Judecătoriei și a Parchetului. Primarul Radu Curcean a cerut ajutorul tuturor parlamentarilor, a solicitat sprijin din partea ministrul Economiei, Ion Ariton, și a făcut demersuri pentru a obține o audiență la ministrul Sănătății, Attila Cseke. ”Avem o serie întreagă de azile de bătrâni în zonă, avem și centre de zi pentru oamenii în vârstă. Aici, la Agnita, este nevoie de spital, nu de altceva. Acum, din mai toate părțile primesc semnale că la Agnita nu poate fi închis spitalul, dar până nu vedem negru pe hârtie nu ne putem culca pe o ureche”, a declarat Radu Curcean. El a demarat și o acțiune de strângere de semnături, liste pe care le va atașa memoriilor transmise autorităților.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus