Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Reintregirea Mitropoliei Ardealului, o tema de discutat dupa doliul de 40 de zile

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, spune că discuțiile despre viitorul Mitropoliei Clujului (desprinsă din mitropolia condusă de la Sibiu) este o temă care va trebui să mai aștepte lămuriri în spațiul public. Dar recunoaște că această chestiune este o temă ce ar putea  avea și fond, nu numai formă.
Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului a luat ființă după moartea ultimului mitropolit al Ardealului în formulă extinsă, Antonie Plămădeală. Acum, ÎPS Laurențiu Streza (foto), succesorul unei părți din mitropolia condusă de Plămădeală, nu își ascunde interesul de a reveni la vechea situație. Dar amână discuțiile în spațiul public.
 „Consider că trebuie să ne plângem morţii 40 de zile, e un lucru care ţine de decenţa umană. După cele 40 de zile o să ne întrunim şi o să vedem ce o să facem. Aceste probleme legate de Mitropolia Clujului şi Feleacului sunt probleme care ne primesc pe noi” a declarat mitropolitul pentru Turnuș Sfatului.
Pe de altă parte, însă, teologii de la Cluj susțin că actuala situație este cea corectă, în care fosta mitropolie a Ardealului este tăiată în două.
”Ținând cont că Biserica Ortodoxă Română e privită ca un trup, care nu poate funcționa fără unul din membrele sale, așa nu ar putea exista fără Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. După perioada comunistă s-au impus unele reorganizări și rearondări administrative, însă nu s-au desfășurat într-un mod sistematic, de aici și momentul tensionat care s-a creat atunci când a fost înființată Mitropolia Clujului”, a declarat pentru napocanews.ro Ioan Chirila, profesor universitar la Teologia clujeană. El apreciază că Mitropolia cu sediul la Cluj-Napoca are o ”autoritate cu o viață pastorală și religioasă coerentă, iar pentru credincioșii din Mitropolie, cred că unitatea administrativp este benefică”.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

sictir

Acum 11 ani

normal ca vrea reunire. doar, cate afaceri se pot face si in acea zona, asa cum se fac in zona sibiului, de catre biserica. orice se poate franciza, iar beneficiile se colecteaza in buzunarul lui streza
Raspunde

Nu se vrea

Acum 11 ani

Reunirea mitropoliilor nu va avea loc intrucat nu vrea patriarhul.
Raspunde

1 sibian

Acum 11 ani

simplul fapt ca se gandesc la reintregirea mitropoliei dovedeste cat de \"inteleapta\" a fost decizia de scindare din 2006. Pacat de efortul marelui Andrei Saguna, PENTRU O SINGURA MITROPOLIE A TRANSILVANIEI ! Saguna ramane pana astazi cel mai mare mitropolit, cata vreme dupa el, cea mai mare realizare a fost patrarea intrega a mitropoliei si chiar faramitarea ei ulterior.
Raspunde

x

Acum 11 ani

absolut de acord cu 1 sibian
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus