Marţi,
10.09.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Trihenea, seful declarat al contractelor cu statul

Contractele cu statul ale oamenilor statului depășesc, în Sibiu, 13 milioane de lei. Fostul prefect, Constantin Trihenea, deține recordul la capitolul ”contracte cu statul”, cu 7,5 milioane de lei, primiți de la diferite instituții publice prin intermediul firmelor la care este asociat el sau familia sa. Cel puțin, Trihenea își recunoaște aceste contracte. Aleși precum Dumitru Domnariu sau Ilie Lața au ”uitat” însă de milioanele (vreo cinci) pentru care au semnat contracte cu instituțiile statului.

Noile norme de completare a declarației de interese pentru cei care lucrează în instituțiile statului obligă și la declararea contractelor cu statul, obținute sau aflate în derulare în timpul exercitării demnităților publice. Prin ”contract cu statul” se înțelege orice contract finanțat din bugetul de stat, cel local sau din fonduri externe ori contract cu o societate comercială care a de capital de stat (fie majoritar, fie minoritar). În plus, trebuie declarate și eventualele contracte de asistență juridică, de consultanță sau cele civile cu entitățile publice amintite mai sus.
În județul Sibiu, puțini sunt cei care și-au declarat contractele publice. Cinci la număr, dacă îl luăm în considerare și pe consilierul local Raimar Wagner, care a închiriat pe o perioadă de un an un spațiu Casei de cultură a municipiului Sibiu. Pe lângă cei cinci, însă, Turnul Sfatului a mai găsit cel puțin doi care au uitat de contractele pe care le-au semnat cu instituțiile publice.

Recordul lui Trihenea, cel de la vedere

După cum era de bănuit, cele mai ample contracte publice sunt semnate de firmele familiei fostului prefect Constantin Trihenea, director al Hidroelectrica de la începutul acestui an. Pe perioada cât acesta a condus Instituția Prefectului, firmele sale derulau ori semnau noi contracte cu instituțiile statului în valoare de peste 7,5 milioane de lei. Cel mai mare, de 4,4 milioane de lei a fost semnat, însă, înainte ca Trihenea să fie prefect. Este vorba de alimentarea cu apă și ridicarea stației de tratare din comuna Poplaca. Contractul a fost semnat de SC Conelt, firmă abonată și la fondurile publice ale comunei Șeica Mare și a orașului Săliște. În acest oraș, Conelt a semnat un contract de peste 800.000 de lei, la care s-au adăugat alte 150.000 de lei, printr-un act adițional. Tot pe perioada cât Trihenea a fost prefect, o altă firmă a acestuia – Universal Construct Market – semna un contract de 130.000 de lei, cu Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, pentru livrarea de materiale de construcții. Până la 1 decembrie 2010, de pe urma contractului de livrări de materiale cu Spitalul Județean Sibiu, același prefect a numărat intrând în conturile UCM 40.000 de lei.
Pe lista contractelor cu statul nu apar, însă, și contractele în subantrepriză, către alte firme private care lucrează la șantiere finanțate din bani publici. Turnul Sfatului a mai scris în trecut despre contractele pe care SC Conelt, firma lui Trihenea, le avea la șantierul centurii ocolitoare a Sibiului. Tot pe aceeași idee nu pot fi aproximate nici contractele firmei lui Gheorghe Dicu (PNL), actual consilier județean, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu. În declarația sa, Dicu a trecut, evaziv, ”lucrări de reparații accidentale la diverse instituții”, valoarea acestor lucrări fiind de puțin peste 3.000 de lei. Firma lui Dicu, însă, a lucrat asiduu la montarea geamurilor de la Aeroportul Sibiu și de la noul sediu al Bibliotecii județene Astra. Tot prin contracte în subantrepriză.

Pic cu pic se fac 5.000 de euro

Una dintre cele mai active prezențe în plenul Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean (PD-L), are, de asemenea, activitate și cu instituțiile finanțate din bani publici, primării în special, cele din Boița și Miercurea Sibiului, mai ales. Avocat de meserie, Daniela Câmpean a asigurat reprezentare juridică unor astfel de instituții în nu mai puțin de 16 situații, valoarea totală a sumelor primite de Câmpean fiind de puțin peste 21.500 de lei.

(Notă: dintr-o eroare de transcriere, în textul inițial apăruse că Daniela Câmpean a realizat venituri din contracte publice în valoare de 50.000 de euro - respectiv 215.000 de lei. Am corectat eroarea, cu scuzele de rigoare pentru eventualele neplăceri pricinuite).

Dumitru Domnariu a ”uitat” trei milioane de lei

La câteva zile după ce a fost ales consilier județean, firma unde Dumitru Domnariu (PD-L) deține jumătate din acțiuni semna un contract de 1,5 milioane de lei cu SC Apă-Canal SA, pentru furnizarea de combustibil. Un an mai târziu, tot 1,5 milioane de lei, și tot cu Apă-Canal SA, aceeași SC Euroil SRL. Alți 73.000 de lei au fost alocați firmei SC Euroil de către Inspectoratul pentru situații de urgență Sibiu, tot pentru furnizarea de combustibil. Niciunul din aceste contracte nu apare în declarația lui Dumitru Domnariu. Soția sa, însă, i-a amintit de un contract de 5.000 de lei pe care, în calitate de avocat, aceasta l-a semnat cu Clubul sportiv municipal în octombrie 2009.

Și Ilie Lața și-a uitat jumătatea de milion. De euro

Niciunul dintre consilierii locali din Mediaș nu a făcut public faptul că ar avea relații contractuale cu statul, prin intermediul unor societăți comerciale la care sunt asociați sau acționari. Chiar dacă acest fapt nu corespunde cu realitatea. Cel mai clar exemplu este cel al lui Ilie Lața (PSD). Acesta își recunoaște cele 25% din părțile sociale deținute la Profgas SRL, dar uită complet de contractele pe care firma de cercetare-dezvoltare în științe fizice și naturale le-a semnat cu SC Transgaz. Valoarea cumulată a acestor contracte este de 2,1 milioane de lei, fără TVA. Modul de încredințare a acestor lucrări de asistență-consultanță a fost ”atribuire-directă”. Ilie Lața a explicat pentru Turnul Sfatului că aceste contracte au fost atribuite direct firmei din care face parte pentru că ”nu mai există specialiști în România”. Mai interesant în legătură cu aceste contracte semnate în 2008 de firma lui Lața este faptul că, în fiecare caz, sumele finale trecute în contracte sunt mai mari decât cele pe care, înaintea negocierilor, cei de la Transgaz erau dispuși să le cheltuie.

Tatăl lui Ganț, furnizor de medicamente

Parlamentarul român cu cel mai mare procentaj de prezențe în legislativul național, Ovidiu Ganț (FDGR), este și singurul care își asumă o afacere de familie care încasează fonduri publice. Astfel, Ganț amintește în declarația sa de interese faptul că firma în care este acționat tatăl său, Dumitru Ganș, a încheiat în 2009 un contract cu Spitalul de urgență pentru copii din Timișoara. Contractul are o valoare de puțin peste 10.000 de lei și are drept obiect furnizarea de medicamente.


Falsul în declaraţii

”Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituții de stat ori unei alte unități dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește pentru producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, art. 292 Codul Penal

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

gura campului!

Acum 13 ani

gunoi pedelist!
Raspunde

liu

Acum 13 ani

si ii cauta cineva in afara de presa?
Raspunde

Sibian

Acum 13 ani

Nu inteleg, este o regula ca atunci cand ajungi intr-o demnitate sa nu mai muncesti?Luati-i frate la purecat si daca contractele nu sunt legale sa raspunda, altfel nu mai aruncati cu noroi doar de amorul artei.
Raspunde

pdlistu

Acum 13 ani

A-ţi scris greşit ,,pe perioada cît acesta a condus Instituţia Prefectului\" Trihenea NU A CONDUS niciodată PREFECTURA el s-a ocupat de firmele lui .prefectura a fost condusă şi este condusă în continuare de Stela Stretean.
Raspunde

crocodilu

Acum 13 ani

Va rog romani sa va treziti! Jaful asta este nemaintalnit in Romania trebuie sa inceteze imediat. La 20 de ani am reusit sa atingem culmea mizeriei si a jafului!
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

daniela cimpean nu a primirt aceasta suma traian a scris una dintre cele mai mari minciuni ca din tot deauna. Cum stim toti ca doar asta stie sa scrie minciuni.
Raspunde

lol

Acum 13 ani

sunt de comun acod cu nr 6 daniela cimpean nu a primit suma aceasta. MINCIUNA CONTUINA CU TRAIAN
Raspunde

SIBIAN

Acum 13 ani

SIBIU este capitala MINCINOSILOR printre care se numara si TRAIAN DIN TRIBUNa
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 13 ani

@6, 7 si 8: nu trebuie să te chinui încercând să pari mai multe persoane. IP-ul te tradează. Într-adevăr, am transcris, din grabă, un zero în plus, fapt pe care l-am corectat în text.
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

continut ilegal?
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

sunteti varza
Raspunde

sibian

Acum 13 ani

w.w.w.e-licitatie.r.o (documentati-va tonomatelor)
Raspunde

Nasa

Acum 13 ani

Sunt foarte dezamagita de tine... Cunosc activitatea Danielei Cimpean si cred ca era mai indicat sa te informezi cu privire la aceste contracte pe care ea le-a declarat f. deschis. Onorariu perceput, media 1300 ron, este corect pentru un avocat si-ti spun eu Traienut ca serviciile ei sunt de cea mai buna calitate. Gandeste-te si ca domnii primari o cauta...si nu invers.
Raspunde

Zoro

Acum 13 ani

Normal ca la cat e de "buna" o cauta numai primarii.....PDL. Restul nu au nevoie de sprijin politic, ci de AVOCAT
Raspunde

jaco

Acum 13 ani

@Nasa, esti cam penibila , madam! In calitate de consilier trebuia sa se abtina de la a face afaceri cu Primariile. Ori afaceri, ori politica, cam asta e ideea.
Raspunde

WASS

Acum 13 ani

PLATESTE CONELT FACTURA DE APA CANAL PENTRU CARTIERUL NEPENDORF SI APA DE PLOAIE ASA CUM PLATIM NOI RUGAM APA CANAL SA FACAPUBLICA FACTURA
Raspunde

trihenea

Acum 13 ani

sunt curios ce o sa ia trihenea cu el sub pamant impreuna cu familia lui. oare se multumesc ca-si umplu acuma burtihanele si nu le pasa de nimic altceva cum ar fi onoarea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus