Vineri,
01.07.2022
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
23°C

Primul Tribunal al romilor - Staborul-Romano - va fi inaugurat la Sibiu

Primul Tribunal al romilor - Staborul-Romano - va fi inaugurat oficial, luni, la Sibiu, din acesta urmând să facă parte 20 de personalităţi în vârstă ale etniei rome, care vor rezolva probleme civile şi încălcări ale tradiţiei şi obiceiurilor etniei rome.

Preşedintele Tribunalului va fi Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, transmite corespondentul Mediafax.
Dorin Cioabă a declarat, marţi, pentru corespondentul Mediafax, că Tribunalul romilor "Staborul - Romano" va fi inaugurat oficial, luni, de la ora 14.00, într-o clădire din oraş, unde vor fi prezentaţi toţi membrii Staborului.
"Aceştia sunt 20 de personalităţi ale etniei rome, cunoscute şi cinstite de membrii etniei, care făceau oricum parte din Staborul nostru. Acum este pentru prima dată când şedinţele Staborului se desfăşoară într-o locaţie. Până acum se desfăşurau în diferite locuri, la casele fiecăruia, la învinuit sau la victimă. Acum, Staborul va avea şedinţele aici (o clădire din municipiu - n.r.). Cei care fac parte din el sunt persoane în vârstă şi câţiva mai tineri. Cei mai tineri au totuşi peste 50 de ani, să nu vă imaginaţi că cineva mai tânăr de atât face parte din Stabor", a declarat Dorin Cioabă.
Potrivit acestuia, tot luni, va avea loc prima şedinţă publică a Staborului, când va fi dezbătută o dispută între două familii din judeţul Sibiu.
"O să asistăm la un proces între două familii. În cauză a fost vorba despre o altercaţie, iar acum se cer despăgubiri. În cadrul Staborului se încearcă rezolvarea situaţiei şi împăcarea celor două familii. Dacă nu se va reuşi o să-i îndrumăm către instanţele de judecată", a spus Dorin Cioabă.
Potrivit acestuia, în cadrul Tribunalului romilor va funcţiona permanent un birou de consiliere juridică pentru membri etniei.
"O să avem, în prima fază, şase consilieri juridici. O să vedem după cum vor merge lucrurile, dacă acest lucru va lua amploare şi va fi nevoie de mai multă lume. Aceşti consilieri juridici le vor explica romilor ce trebuie să facă dacă primesc o citaţie, iar pe cei mai săraci îi vor reprezenta în procese", susţine Dorin Cioabă.
Potrivit acestuia, Tribunalul romilor va funcţiona şi ca o instituţie de stagiatură pentru tinerii romi care urmează studii juridice, aceştia lucrând la biroul de consiliere juridică pentru romi.
Dorin Cioabă a adăugat că Tribunalul romilor nu este o instituţie paralelă cu instituţiile statului din domeniul juridic şi nu se va face justiţie paralelă.
"Această instituţie nu are nimic comun cu ceea ce este tribunalul, nu este o instituţie paralelă cu tribunalul şi nu se va face o justiţie paralelă. Aici vor fi rezolvate cazuri civile între familii de romi şi nu se va întâmpla nimic care vine în contradiţie cu Codul Civil sau Codul Penal. Aici vor fi rezolvate probleme care ţin de obiceiurile şi tradiţiile romilor şi pe care nimeni altcineva nu le-ar putea judeca", a mai spus Dorin Cioabă.
Potrivit acestuia, la inaugurare va participa şi Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care este membru al Staborului.
Tribunalul romilor este deschis de către Asociaţia Indirom, iar denumirea sa oficială este de Tribunal al romilor "Staborul-Romano" (comisie de împăcare şi mediere în mijlocul cumunităţii de romi).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

12 comentarii

sictir

Acum 11 ani

SI CE NE INTERESEAZA PE NOI UNDE-SI SPALA TIGANII RUFELE? FACETI O RUBRICA PERMANENTA PENTRU EI SI ATUNCI DATI DOVADA DE INTELEGERE PTR. MINORITATEA LOR!
Raspunde

dorin

Acum 11 ani

comisie de impacare si mediere intre ciori dupa legile rrromanes : cine marcheaza banul, ia dreptatea. sa ma cac pe ei de magraoni.
Raspunde

mari

Acum 11 ani

Tribunalul asta ar trebui prezidat de Reinhard Heydrich si Heinrich Himmler.
Raspunde

alina

Acum 11 ani

Marea problema a tarii : drepturile romilor !!!!
Raspunde

traian

Acum 11 ani

va place sau nu, traim cu impreuna cu ei, cu cat ii ignoram mai tare, cu atat o sa avem mai multe probleme cu ei. intregrarea e solutia.
Raspunde

Murphy

Acum 11 ani

daca membrii acelui stabor ar fi arestati la prima intrunire, societatea ar scapa, dintr-o lovitura, de cativa interlopi periculosi.
Raspunde

pt . traian

Acum 11 ani

Ne place sau nu ......NU ne place !!!
Raspunde

jelem

Acum 11 ani

integrarea in ce ?? in buzunarele noastre ?? NU produc 1 leu la buget dar consuma zeci de milioane, hai sictir cu lenesii astia. Iau ajutoare sociale si umbla in q7 , taxa si impozite habar nu au de ele. De as fi presedinte as scoate toate ajutoarele acordate celor sub 50 de ani, in schimb i-as sustine sa se integreze intr-un job. Nu vrea , nu mananca
Raspunde

alexandru

Acum 11 ani

minoriatile au mai multe drepturi decat noi ... asta e cu adevarat trist :(
Raspunde

alexandru

Acum 11 ani

jelem tu nu iti permiti sa iti iei un X6 sau un ML din alocatia copiilor ? :))))))) uite ca rromii nostri isi cumpara Q7 din ajutorul social :))) ce bine e sa fi ajutat de stat sau somer in romania :)))
Raspunde

cioara

Acum 11 ani

băi Dorine ia bagă-l tu în stabor pe tacto Florin Cioabă care nu plăteşte cei 400 de milione de lei vechi datorie la firma Mika Trading peentru materialele de construcţie luate şi neplătite.aşa ai da un exemplu de urmat pentru toţi şiganii
Raspunde

pt alexandru

Acum 11 ani

Hai , Alexandru,la Iacobeni jud Sibiu sa vezi sute de romi ,cum nu lucreaza nimic iau ajutor social , fac copii iau alocatii si traiesc ca in sanul lui Avram!!Copiii lor, la fel :burse, bani de liceu ,,somaj !!! dupa opt clase.....Cand termina banii ,se duc in Franta la cersit si se plang ca sunt ,....marginalizati in Romania
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus