Miercuri,
18.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Spectacol despre locuri emblematice din Sibiu, prezentat pe scena Teatrului National "Radu Stanca"

"Îngerii din Sibiu", spectacol care face "referiri la locuri emblematice din Sibiu" şi care a fost pus în scenă împreună cu actorii de la Theater Oberhausen (Germania), va fi prezentat, duminică, în premieră absolută, pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca", transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Teatrul Naţional "Radu Stanca" (TNRS), prezentarea spectacolului "Îngerii din Sibiu" este punctul culminant al celui de-al treilea modul din proiectul "Două ţări - o piesă", desfăşurat în parteneriat cu Theater Oberhausen.
"Acest proiect face parte din platforma de finanţare «Dor de Ducă» a Fundaţiei Culturale a Federaţiei Germane, ce îşi propune să atragă un nou segment de public spre teatru, prin promovarea unor proiecte care să reflecte realităţile sociale din mediul urban contemporan. Dezvoltat ca un forum care să producă un schimb între teatru şi oraş, cel de-al treilea modul din cadrul acestui proiect se concretizează prin prezentarea a două spectacole despre fiecare oraş - Sibiu şi Oberhausen", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, "Îngerii din Sibiu" este un text pregătit special de Lothar Trolle pentru spectacolul Teatrului Naţional din Sibiu.
Scenariul este o adaptare după texte de Urmuz, Alexandru Macedonski, Mihai Eminescu, Daniil Charms, Johann Lippert, Tristan Tzara, Benjamin Fundoianu, Marin Sorescu, Mihai Beniuc, Ioan Călugaru, Dolfi Trost, Anna Seghers şi Lothar Trolle.
"Spectacolul pus în scenă de Peter Carp este un studiu emoţionant ce prezintă povestea unui bâtrân care îşi readuce aminte, cu ajutorul a patru îngeri, de momente şi persoane din viaţa sa. Scenele fac referiri la locuri emblematice din Sibiu şi se succed pe un fond marcat de lirism, într-o tăcere apăsătoare ce prevesteşte moartea bătrânului", scrie în comunicat.
Spectacolul le reuneşte pe scenă pe actriţele Secţiei Germane a TNRS - Johanna Adam, Iulia Maria Popa, Emöke Boldizsár, Enikö Blénessy şi pe Marek Jera, artist invitat de la Teatrul din Oberhausen.
Spectacolul "Îngerii din Sibiu" va avea loc duminică, de la ora 19.00, la sala studio a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu.
Spectacolul despre Oberhausen va avea la bază un text scris de Lia Bugnar şi va fi montat de regizorul Vlad Massaci la sfârşitul acestui an.
La final, organizatorii vor planifica o reprezentaţie comună a celor două spectacole, sub titlul "Două locaţii - o piesă".
"Oberhausen este un oraş cu un important număr de imigranţi. Este important să prezentăm forme noi de spectacole care să prezinte interes pentru acest segment de public şi care, în acelaşi timp, contribuie la o mai bună înţelegere a diversităţii culturale", a declarat Peter Carp, directorul Teatrului din Oberhausen, citat în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor teatrului din Sibiu, primul modul al proiectului realizat împreună cu artiştii din Germania a avut loc anul trecut, s-a intitulat "Patrie" şi s-a desfăşurat ca o sesiune de workshop-uri având ca tematică migraţia, apartenenţa la o minoritate şi integrarea în societate.
Cele două grupe de participanţi au fost formate din şase tineri imigranţi din Oberhausen, respectiv un grup de şase elevi ai Colegiului Naţional "Samuel von Brukenthal".
Cel de-al doilea modul al programului este în curs de derulare şi are termen de finalizare 27 mai 2011. În cadrul acestuia, sub titlul "Străin am venit încoace", se realizează un spectacol comun bazat pe "Călătoria de iarnă" a lui Schubert, cu actorii celor două teatre, regizat de elveţianul Bernhard Mikescka.
 
foto Costin Chesnoiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus