Miercuri,
19.01.2022
Partial Noros
Acum
-5°C

Voleibalista din Medias operata printr-o procedura in premiera la Targu Mures

Doi sportivi, o voleibalistă şi un alpinist, au fost operaţi, marţi, la Spitalul Clinic Judeţean din Târgu Mureş, printr-o procedură realizată în premieră în regiune, prin care li s-au implantat grefe de tendon recoltate de la un pacient aflat în moarte cerebrală, transmite corespondentul Mediafax.

Cele două intervenţii chirurgicale de reconstrucţie ligamentară, prin procedeul os-tendon-os, utilizând alogrefe (grefe de tendon recoltate de la altă persoană) puse la dispoziţie de banca de ţesuturi a Spitalului Colentina, au fost efectuate în premieră pentru regiune la Clinica de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean din Târgu Mureş, de o echipă condusă de şeful Clinicii, profesorul doctor Tiberiu Băţagă.
Băţagă a spus că grefa a fost recoltată de la un pacient aflat în moarte cerebrală şi implantată, printr-o procedură mai rapidă decât cea clasică - cu autogrefă, adică folosind o grefă de tendon propriu.
Potrivit sursei citate, beneficiarii sunt o voleibalistă de performanţă din Mediaş, de 26 de ani, şi un alpinist 35 de ani. Ambii sufereau de mai multă vreme de leziune de ligament încrucişat anterior, pentru care era nevoie de operaţie de reconstrucţie ligamentară.
"Intervenţia durează circa 30 de minute, chiar mai puţin. Cele trei incizii care s-au efectuat, în total nu au trei centimetri, faţă de o incizie de cinci - şapte centimetri pentru recoltare (presupusă de operaţia clasică, cu autogrefă - n.r.), plus morbidităţile, dureri la locul de recoltare, problem la partea de recuperare", a spus Băţagă.
El a precizat că se aşteaptă la o perioadă de recuperare rapidă, de patru - şase luni.
Potrivit lui Andrei Nica, consilier al Agenţiei Naţionale de Transplant, procedura efectuată în premieră pentru regiune la Târgu Mureş este preferabilă celei clasice, cu autogrefă.
"Grefa de tendon este un tendon identic, pe aceeaşi structură, ba chiar mai mare şi foarte solid, acordând o stabilitate bună a genunchiului, acolo unde tendonul este rupt. Este o structură foarte solidă şi atunci îţi oferă o soliditate şi o stabilitate a genunchiului, pe de o parte, iar pe de altă parte, din punct de vedere tehnic, poate operaţia să decurgă mai repede, pentru că în timp ce operatorul vizualizează şi pregăteşte practic genunchiul în vederea implantului, cealaltă echipă pregăteşte implantul", a precizat Nica.
Potrivit acestuia, astfel de intervenţii s-au mai făcut doar la Bucureşti şi, de câteva săptămâni, şi la Timişoara.

Comentarii

2 comentarii

xmen

Acum 10 ani

Articol copiat din ziarele din Mures ! Sportiva operata este HANDBALISTA, la Medias nu exista echipa de volei, pentru ca Ariton nu are copii la Medias ! Clar?
Raspunde

xmen

Acum 10 ani

Articol copiat din ziarele din Mures ! Sportiva operata este HANDBALISTA, la Medias nu exista echipa de volei, pentru ca Ariton nu are copii la Medias ! Clar?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus