(Varianta integrală) Prim-procurorul sibian Florin Apostu ar putea scăpa din procesul în care este judecat doar cu o amendă. Mai precis, judecătorul procesului în care este acuzat Apostu a propus o eventuală schimbare juridică a faptelor discutate.
Astfel de propuneri de reîncadrări ale faptelor au fost făcute de judecător și în cazul ofițerului SRI, Tiberiu Popescu, și a soților Cârstea.
Deși săptămâna trecută ar fi trebuit să se judece la Constanța un nou termen din procesul demarat în Dosarul Apostu, acest lucru nu s-a întâmplat. În aceeași zi în care era programat procesul de la Constanța a avut loc și judecarea recursului promovat la Înalta Curte de Apostu și Popescu, împotriva deciziei de la Curtea de Apel Constanța de a nu dispune înlocuirea măsurii de arest preventiv. În cazul acestui recurs, judecătorii Înaltei curți nu au anunțat public decizia lor, până la finele săptămânii trecute.
Noul termen pentru procesul de la Constanța a fost stabilit pentru 31 martie. Până atunci, însă, instanța a pus în vedere părţilor să fie pregătite să formuleze concluzii şi cu privire la eventuala schimbarea încadrării juridice a faptelor.
În cazul lui Florin Apostu, instanța constănțeană propune eliminarea raportării la articolul 17 din Legea 78/2000 (referitoare la prevenirea, descoperirea și sancționarea corupției) a acuzației de fals material în înscrisuri oficiale (pedepsită cu închisoare de la şase luni la cinci ani) sau schimbarea încadrării cu cea referitoare prevăzută de art. 290 din Codul Penal. Acest articol face referire la falsificarea unui înscris sub semnătură privată, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
De asemenea, instanța de la Constanța propune și înlocuirea încadrării juridice prevăzută la articolul 272 Cod penal (distrugerea unui înscris emis de un organ de urmărire penală, pedepsit cu înschisoare de la șase luni la trei ani) cu infracțiunea prevăzută la articolul 242, alineat (1) din același Cod penal (distrugerea din culpă a vreunuia dintre înscrisurile unui dosar, registru, document sau orice alt înscris care se afla în păstrarea ori în deținerea unui organ sau unei instituții de stat, care prezintă o valoare artistică, științifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare) și care infracțiune se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
Pentru Tiberiu Popescu, instanța propune înlocuirea încadrării juridice de la infracțiunea prevăzută la art. 26 - art. 272 Cod penal (complicitate și distrugerea unui înscris emis de un organ de urmărire penală, pedeapsă cu închisoarea de la șase la trei ani) cu infracțiunea prevăzută la articolele 26 și 242 Cod penal, adică tot complicitate dar cu reîncadrare la o infracțiune care se pedepsește fie cu închisoarea de la trei luni la la doi ani, fie cu amendă.
Tot în cazul lui Popescu, vicepreședintele Curții de Apel Constanța, care este judecătorul acestui dosar, propune eliminarea raportării la infracțiunea de corupție prevăzută la art 17 din Legea 78/2000 pentru falsul în acte oficiale de care este acuzat Popescu.
În fine, instanța de la Constanța propune ca infracțiunile de care sunt acuzați soții Mihaela și Dumitru Cârstea să nu mai fie raportate la cele în legătură directă cu infracțiunile de corupție. Astfel, cei doi soți au varianta de a accepta să fie judecați în continuare pentru fals în documente pedepsit cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
În ultima zi a acestei luni, la Curtea de Apel Constanța sunt așteptați să depună mărturie, în calitate de martori, Cătălin Marian Haiduc, Mihai Apafi, Nicolae Lascu, Rareș Mihai Bârsan și Diana Popescu, soția ofițerului SRI, inculpat în acest dosar.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Codul Penal , Dosarul Apostu , Apel Constanța , Mihai Apafi , Dumitru Cârstea , Florin Apostu , Diana Popescu , Tiberiu Popescu , Nicolae Lascu , Pentru Tiberiu Popescu , Rareș Mihai Bârsan , Cătălin Marian Haiduc
Vizualizari: 429
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Noi noi
Acum 6 ore
Noi noi
Acum 7 ore
Unul
Acum 7 ore
Unul
Acum 7 ore
Omul invizibil