Un proiect de finanțare europeană pentru comuna Tilișca s-a transformat într-un joc al intereselor în care, alături de primarul Dumitru Răceu, apar nume precum cel al firmei de construcții Sca.Mo.Ter., din Sibiu, sau al firmei fostului senator sibian ,Victor Dorel Fuior. Turnul Sfatului a descoperit indiciile unei licitații trucate de la început până la final. O licitație care duce la cheltuieli mult mai mari decât cele reale.
În vara lui 2009, administrația locală din Tilișca încheia un contract de finanțare prin FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), prin care erau alocate fonduri nerambursabile în valoare totală de aproximativ trei milioane de euro pentru proiectele comunei. Din acești bani, primăria se angaja să realizeze lucrări de apă, canalizare, de extindere a rețelei electrice de joasă tensiune, reabilitarea străzii Hulii, înființarea unui centru de zi pentru copii și organizarea festivalului Sărbătoarea Oierilor.
Intențiile lăudabile printr-un astfel de proiect încep să dea de bănuit însă, având în vedere ceea ce se întâmplă cu proiectul pentru apă și canalizare, liniile electrice și lucrările la străzi.
Valoarea calculată pentru execuția acestor componente a fost de aproximativ 6,95 de milioane de lei, fără TVA. Lucrările au fost scoase la licitație de Primăria Tilișca și atribuite, în ianuarie 2011, firmei sibiene Sca.Mo.Ter, pentru suma de 6,75 de milioane de lei, fără TVA (aprox. două milioane de euro, cu tot cu TVA).
Sca.Mo.Ter. e peste tot
Primul indiciu care ridică suspiciuni asupra întregii proceduri stă în chiar documentația de licitație. Aceasta, potrivit normelor în vigoare, a fost postată în format electronic pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Licitația a fost lansată la mijlocul lui septembrie 2010. Oricine va consulta, însă, fișierele documentației de licitație va constata că acestea au o origine cel puțin interesantă: mai precis firma Sca.Mo.Ter. Adică, fișierele în format digital care alcătuiesc documentația poartă semnătura electronică a calculatoarelor companiei Sca.Mo.Ter. sau a calculatorului Simonei Vălean, director al firmei de construcții și asociat minoritar al acesteia. Majoritatea fișierele au ca dată de creare luna augusut 2008, clar înainte de lansarea licitației pentru angajarea unui constructor.
Exemplu: Caietul de sarcini pentru executarea lucrărilor din beton armat are la bază documentația întocmită de firma sibiană SC Hendor SRL, după cum scrie în antetul lucrării. Fișierul digital care conține această documentație indică faptul că a autorul acestuia este Simona Vălean. Pe aceeași idee, caietul de sarcini pentru elementele din beton are la bază o documentație întocmită de SC Fast Pro din Sibiu. Dar fișierul care conține această documentație are drept autor ”scamoter.pc112”, fiind creat în data de 17 august 2010. Aceeași dată și același autor (scamoter.pc112) apar și în cazul caietului de sarcini pentru instalațiile electrice, în documentul cu programul fazelor determinante pe rețele electrice. În cazul caietului de sarcini pentru rețelele de apă, autorul fișierului este Simona Vălean, același nume fiind trecut și în cazul documentației pentru fazele determinante ale unui rezervor, ale planului de control pe apă etc.
Mai interesantă este situația formularului F2-14 din documentația de atribuire, formular care conține devizul obiectivului. Sumele trecute în acest document au fost acoperite în momentul scanării cu o foaie albă. Autorul acestui document în care erau trecute toate sumele defalcate pe capitole este deja celebrul scamoter.pc112. Printre ”autori” mai apar și scamoter.pc118, în timp ce unele documentele digitale au șterse aceste referințe.
Cine pe cine cunoaște
Primarul Dumitru Răceu (PSD) este unul dintre cei mai longevivi edili din județ. Contactat de Turnul Sfatului, Răceu a declarat că nu mai ține minte date despre licitația de azi iarnă și susține că date concrete putem primi de la secretarul Primăriei, Maria Morar. Despre Simona Vălean spune că nu știe nimic. ”Io nu am văzut-o niciodată, nici nu o știu. Când o venit la licitație mi-a spus care e firma. De fapt, la licitație a venit un domn”, adaugă Răceu.
De cealaltă parte, însă, Simona Vălean îl cunoaște pe primar, au discutat. Dar cu mult timp în urmă. ”Ultima oară cred că l-am văzut înainte alegerilor din 2008, când i-am urat succes”.
Semnăturile digitale, mirare pe toată linia
Primarul Răceu s-a spălat pe mâini, declarativ, de toată declarația. Îndrumați către secretara Maria Morar, lucrurile, evident, tot nu au căpătat răspuns. ”Deci, trebuie să verific, este o informație care apare pentru prima dată, nu știu ce fel de informații aveți. Trebuie să verificăm. Nu s-au trimis de pe calculatorul Sca.Mo.Ter., asta este clar. Nu au fost create pe calculatoarele Sca.Mo.Ter. O să verific”, a declarat Morar, care a pomenit și de consultantul proiectului, firma Managu SRL. În spatele acestei societăți stă Victor Fuior, fost senator PUNR de Sibiu în perioada 1996 – 2000. Fuior (tatăl și fiul) au consiliat și consiliază Primăria în tot ceea ce înseamnă cheltuirea celor trei milioane de euro primiți prin FEADR. Anton Fuior (fiul) bagă mâna în foc pentru faptul că nu e niciun aranjament la mijloc. ” , Vă asigur că nu a fost nicio licitație trucată. Din câte știți, s-a anulat oferta. Nu se pune problema unei favorizări a unui ofertant s-au altul. Documentația provine de la proiectant, o să luăm legătura cu dânsul să vedem ce și cum. O să verificăm și noi”, a promis Fuior, în legătură cu semnăturile digitale. Deși a promis că va reveni după consultarea documentației de pe SEAP, Anton Fuior nu a mai vrut să răspundă la telefon.
Firele duc la primar. Și consultant
Turnul Sfatului a discutat și cu firmele angajate să întocmească studiile de fezabilitate și proiectele care, ulterior, au stat la baza documentației de licitație. SC Hendor SRL a primit, în subcontractare, întocmirea proiectului pentru o parte din canalizare. ”Cu caietul de sarcini nu am avut nici cea mai mică treabă. Eu am făcut doar un studiu de fezabilitate la Tilișca pe care l-am predat primarului. Nu, nu știu cum apare SC Sca.Mo.Ter., nu îmi dau seama. Nu am avut nicio tangență cu Sca.Mo.Ter. Nu știu de ce apar ei în caietul de sarcini, deci ceva e în neregulă”, a declarat Cristian Hendoreanu, din cadrul SC Hendor SRL. Proiectanții de la SC Fast Pro au aceeași versiune. ”Eu am un proces verbal de predare la beneficiar, de fapt ne referim la consultant, căci acesta era cel care reprezenta beneficiarul, domnul inginer Fuior. Am predat-o la dânsul, cu toată marfa. Inclusiv CD-ul. Că mai departe s-a făcut un caiet de sarcini, eu nu mai știu ce s-a întâmplat. N-am avut treabă cu doamna Vălean. Nu știu cum s-a ajuns la această situație”, a declarat Circo Dorel, directorul proiectanților de la SC Fast Pro SRL.
A doua la mână: întâlnirile
Primarul din Tilișca nu o cunoaște pe Simona Vălean, reciproca nemaifiind valabilă însă. Simona Vălean și reprezentanții Sca.Mo.Ter spun că nu au discutat cu nimeni despre proiectul din Tilișca, înainte de licitația din septembrie 2010. La fel, și consultanții de la Managu resping orice discuții anterioare licitației. ”Nu știu să fie o întâlnire de acest fel. A fost o întâlnire cu toți constructorii care au dorit să participe la licitație, dar asta după lansarea licitației”, a declarat Anton Fuior. Surse din cadrul proiectului au declarat pentru Turnul Sfatului că astfel de întâlniri și planificări au avut loc de multe ori înainte de licitație. Astfel, pentru a împrospăta memoria celor implicați, e de ajuns să amintim și numai ziua de vineri, 30 iulie, când la Tilișca au inspectat situația din teren, printre alți câțiva constructori mărunți și un director din cadrul Sca.Mo.Ter, alături de cei doi reprezentanți ai Managu, Victor Fuior și Anton Fuior.
De studiat
Una din cele mai mari probleme, însă, pare să fie modul de calcul al prețurilor propuse în cadrul licitației. ”Deci la întocmirea devizului, toate, dar absolut toate prețurile au fost umflate. Foarte mult. Unele și de șapte ori. Proiectantul, cei de la Sca.Mo.Ter, alături de alți constructori și subcontractori pe care nu îi cunosc s-au întâlnit de multe ori pentru a aranja această licitație. Nu au umblat la listele de cantități, au săltat numai enorm prețurile. Și cam aceleași au rămas și după licitație”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse din cadrul proiectului. Motivul pentru care aceste surse au dorit să rămână anonime este evident.
Cât de iraționale sunt prețurile trecute în contract plus o nouă listă de neregului, într-un articol viitor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dumitru Răceu , Sistemul Electronic , Turnul Sfatului , Dezvoltare Rurală , Primarul Răceu , Achiziţii Publice , Circo Dorel , Fondul European , Cristian Hendoreanu , Fast Pro , Maria Morariu , Despre Simona Vălean , Alexandru Anton Fuior , Sărbătoarea Oierilor , Victor Fuior , Primarul Dumitru Răceu , Simonei Vălean , Victor Dorel Fuior , Primăria Tilișca
Vizualizari: 2103
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Pintilie
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Xxx
Acum 3 ore
Nobody
Acum 4 ore
Claudiu