Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Ministru degeaba

Guvernul alocă primăriilor 90 milioane euro, la nivel naţional. Sibiul este penultimul judeţ din ţară, în clasamentul judeţelor care au primit cei mai mulţi bani. Sprijinul pe care sperau sibienii să-l primească de la ministrul Ion Ariton întârzie să apară, cu atât mai mult cu cât majoritatea banilor alocaţi de guvern în această tranşă s-au îndreptat către localităţi conduse de primari democrat-liberali. Cu toate acestea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Şovăială, spune că Sibiul este printre judeţele fruntaşe.

Guvernul Boc a alocat primăriilor fonduri totale de 386 milioane lei (circa 90 milioane euro) pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural, unităţile administrative ale PD-L figurând şi de această dată, ca în ultimii doi ani, pe lista principalilor beneficiari, informează Mediafax.

Fondurile sunt asigurate din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru acoperirea cheltuielilor de execuţie a lucrărilor de investiţii prevăzute în cererile de finanţare "declarate eligibile", se arată în hotărârea aprobată de Guvern. Adică exact sursa la care judeţul Sibiu contribuie din plin, fiind printre judeţele cu cea mai mare cotizaţie la cotele defalcate din TVA. Din suma totală, 259,3 milioane lei au fost distribuite pentru lucrări de infrastructură, iar 126,6 milioane lei au fost acordate pentru construcţii de baze sportive.

Cele mai multe fonduri pentru lucrări de infrastructură au fost alocate judeţelor Suceava (12,6 milioane lei), Mureş (16,4 milioane lei) şi Dâmboviţa (10,7 milioane lei). Pe lista judeţelor care au primit cei mai puţini bani pentru infrastructură se află Brăila (1,6 milioane lei), Sibiu (1,6 milioane lei) şi Giurgiu (578.000 lei).

Situaţia se repetă, la fel ca şi la sfârşitul anului trecut, când parlamentarii PD-L nu au depus amendamente la legea bugetului de stat, în speranţa că vor primi în cursul anului bani de la guvern pentru investiţii în colegiile în care au fost aleşi. Nu au venit atunci, tot aşa cum nu au venit nici acum. “Nu are rost să depunem acum amendamente. Vor fi rectificări de buget în lunile iunie sau iulie”, spunea în urmă cu doi ani senatorul Ion Ariton.

Deşi banii alocaţi pentru Sibiu sunt extrem de puţini, democrat-liberalii sunt mulţumiţi. "Este un lucru foarte bun că s-a adoptat această hotărâre şi că judeţul Sibiu este unul dintre judeţele cu cele mai mari sume alocate. Orice ban este binevenit. E bine că se pot face construcţii sportive pentru populaţie, sportul fiind extrem de important, pentru că revigorează organismul. La atâta stres cât se acumulează în zilele noastre sportul este necesar pentru organism, că oferă o refulare", a declarat, corespondentului Mediafax, vicepreşedintele CJ Sibiu Constantin Şovăială. Judeţului Sibiu i-a fost alocată suma de 3.894.000 de lei pentru construcţia de baze sportive în zece localităţi. Suma acordată Sibiului reprezintă 0,32% din bugetul total acordat judeţelor pe aceste investiţii în construcţia de baze sportive.

Calcule

67% din banii daţi statului de firmele din judeţ pleacă spre bugetul naţional, iar de întors, se mai întorc foarte puţini în judeţ. Spre exemplu, pentru bugetul aprobat de Parlament pentru anul 2010, judeţul Sibiu este pe locul 27 din 41 la sumele defalcate din TVA pentru drumurile judeţene şi comunale, cu o alocare pe anul 2010 de 11,4 milioane de lei. Şi mai la coadă am fost la împărţirea banilor pentru "echilibrarea bugetelor locale". Dacă nu ar fi fost judeţele Sălaj (29,5), Ilfov (10,9 mil.) şi Covasna (26,2 milioane), cu cele 31,3 milioane alocate localităţilor din Sibiu, judeţul nostru ar fi fost pe ultimul loc. Scuza de atunci că nu suntem echitabil reprezentanţi la centru, nu mai ţine în 2011. Teoretic, acum avem ministru.

"Deşi activitatea ca preşedinte de comisie senatorială a fost una timidă, sper că domnul Ariton va schimba în bine economia ţării, mai ales acum în prag de iarnă, când facturile de încălzire vor pune la grea încercare milioanele de bugetari şi pensionari, ale căror venituri sunt deja îngheţate sau micşorate", Mircea Cazan, deputat PNL.

"Remanierea a adus Sibiului un ministru, în persoana colegului Ion Ariton, desemnat ministru al Economiei. Azi, Sibiul, şi PD-L Sibiu meritau un ministru şi e bine că acum îl au. Sper ca acest lucru va însemna pentru sibieni un sprijin mai semnificativ de la centru pentru diversele proiecte pe care le are judeţul", Raluca Turcan, deputat PD-L.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

mia

Acum 13 ani

nu cred ca trebuie sa tina de cineva ca bani sa vina in judet... cel mai probabil si corect ar fi ca localitatile instarite sa sprijine pe cele mai sarace
Raspunde

:(

Acum 13 ani

trebuie sa scapam cat mai rapid de cufuritii astia portocalii.
Raspunde

:(

Acum 13 ani

a si inca ceva...cum degeaba? pai buzunarele lui?
Raspunde

Jollie

Acum 13 ani

sumele de la buget au fost alocate acolo unde e nevoie ...incercati sa intelegeti lucrul acesta acum faceti atacuri asupra ministrului ca nu atrage destui bani pt infrastructura in sibiu ... are nevoie sibiul de acesti bani mami mult decat celelalte judete????
Raspunde

all4all

Acum 13 ani

pt :( ...asa va place sa comentati mult si aiurea...asa repede stiti sa sariti cu gura si sa criticati...k daca era Sibiul printre primele orase cu cele mai mari sume primite pai tot sareati cu gura...k na, Ariton e din Sibiu ...fiecare trage la turta lui....ar fi fost comentarii de genu...PDL-stul Ariton nu tine cont de situatia romaniei ci doar de Sb...nu???pai voi nicicum nu sunteti multumiti...ganditiva ca trebuie sa avem o tara prospera...incetati sa va ganditi numai la voi...
Raspunde

parizian

Acum 13 ani

Pai dai dar sibiul este bogat sunt altele mai sarace sa dea la aia.
Raspunde

bai

Acum 13 ani

bai da destepte comentarii ati mai dat pedelacilor pe acilisea....va intelegeam io pe voi, daca se duceau banii catre judete care au mai mare nevoie, nu catre judete portocalii ....... hai ca sunteti nasparlii
Raspunde

:(

Acum 13 ani

In ultimul timp, sibiul a fost intotdeauna la coada atunci cand trebuiau sa vina ceva sume din rectificari bugetare. Asa ca, toti pentru toti, las-o balta. esti un portocaliu obtuz.
Raspunde

liu

Acum 13 ani

suntem furati la bani ca de obicei, mai nou si de sibieni sus pusi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus