Miercuri,
12.08.2020
Partial Noros
Acum
27°C

Mesaj de la Revista Transilvania: urmeaza declararea falimentului!

23 Martie 2011 22:36

Colectivul Centrului Cultural Interetnic Transilvania, cel care editează revista de cultură Transilvania semnalează faptul că activitatea Centrului și a revistei se va închide. Motivul: Consiliul Județean va declara falimentul instituției. "În urma unor semnale, deocamdată neoficiale, din partea Consiliului Judeţean Sibiu, angajaţii Centrului Cultural Interetnic Transilvania au fost înştiinţaţi că instituţia va trece, foarte curând, printr-o fază de reorganizare economică; înţelegem că acest lucru înseamnă declararea falimentului centrului de către autoritatea finanţatoare, adică desfiinţarea personalităţii juridice şi absorbţia personalului şi a revistei Transilvania de către o altă instituţie. Concret, personalul CCIT urmează să fie reîncadrat la Biblioteca Judeţeană “Astra” din Sibiu unde, cu excepţia personalului administrativ, redactorii se vor ocupa în continuare de editarea revistei Transilvania. Nu cunoaştem încă limitele acestei reorganizări economice dar, cu siguranţă, aşteptările noastre vizau dezvoltarea CCIT şi nicidecum desfiinţarea lui", se arată în mesajul transmis de colectivul Centrului.

MESAJUL TRIMIS DE COLECTIVUL CCI TRANSILVANIA:
În urma unor semnale, deocamdată neoficiale, din partea Consiliului Judeţean Sibiu, angajaţii Centrului Cultural Interetnic Transilvania au fost înştiinţaţi că instituţia va trece, foarte curând, printr-o fază de reorganizare economică; înţelegem că acest lucru înseamnă declararea falimentului centrului de către autoritatea finanţatoare, adică desfiinţarea personalităţii juridice şi absorbţia personalului şi a revistei Transilvania de către o altă instituţie. Concret, personalul CCIT urmează să fie reîncadrat la Biblioteca Judeţeană “Astra” din Sibiu unde, cu excepţia personalului administrativ, redactorii se vor ocupa în continuare de editarea revistei Transilvania. Nu cunoaştem încă limitele acestei reorganizări economice dar, cu siguranţă, aşteptările noastre vizau dezvoltarea CCIT şi nicidecum desfiinţarea lui, mai ales în condiţiile în care în fiecare judeţ există câte un centru cultural prin care se desfăşoară proiecte reprezentative pentru identitatea culturală a comunităţii.
Problema desfiinţării centrului s-a mai pus şi în anul 2010, când, graţie  iniţiativei legislatorului de a se reduce personalul din instituţiile bugetare, revista Transilvania (cu o parte din personal) urma să treacă în subordinea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, iar centrul urma să-şi piardă personalitatea juridică. De data aceasta singura justificare a desfiinţării centrului este aşa-numita reorganizare economică (prin care nu se vor face oricum economii semnificative!). Atât.
Referindu-ne la perioada de după 1989 a seriei noi a revistei, facem un foarte scurt istoric al evoluţiei instituţionale a acesteia: reînfiinţată în anul 1991, revistei Transilvania i s-a acordat personalitate juridică de către Prefectura Sibiu în anul 1994. În anul 2000 revista a trecut în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu, beneficiind de subvenţie din partea acestuia, iar doi ani mai târziu, revista Transilvania, ca instituţie, a devenit Centrul Cultural Interetnic Transilvania, păstrând însemnele de personalitate juridică (cod fiscal, cont iban, sigla). Centrul şi-a asumat funcţia editorială a revistei, derulând, în plus, şi o serie de proiecte care au coagulat energii locale şi raţionale ce au intrat deja în conştiinţa publicului pe care, în bună măsură, l-au format: este vorba despre Colocviile naţionale ale Centrului Cultural Interetnic Transilvania, ajunse aproape de încheierea unui deceniu de existenţă, de Serile de poezie ale CCI Transilvania, de lansările de carte şi de conferinţele publice susţinute sub egida CCI Transilvania. Recent, CCI Transilvania a lansat şi un program editorial prin care se intenţionează în primul rând editarea de cărţi care valorifică patrimoniul literar-cultural şi ştiinţific sibian, scrise şi concepute de personalităţi cu bună recunoaştere pe plan naţional.
De asemenea, CCI Transilvania şi-a asumat, cu un plus de intensitate în anii recenţi, şi iniţiative conexe caracterului interetnic prevăzut de propria natură. Astfel, pe lângă deja tradiţionalele pagini de cultură germană şi maghiară, CCI Transilvania a demarat şi programe culturale privind minorităţile.
În ceea ce priveşte Revista Transilvania, nu există siguranţa că, în urma complicaţiilor subsecvente integrării ei într-un alt context administrativ, vom reuşi să păstrăm nivelul înalt de acreditare (B+) acordat de Consiliul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică din Învăţământul Superior din România, şi vizibilitatea internaţională prin indexarea în baza de date internaţională SCOPUS a concernului editorial multinaţional Elsevier, pe care le-am obţinut şi menţinut cu dificultate în anii recenţi. Extrem de puţine publicaţii din România au reuşit să atingă şi menţină acest nivel de acreditare, şi ar fi regretabil să creăm dificultăţi suplimentare în acest sens.
Amintim şi câteva dintre parteneriatele instituţionale pe care Centrul Cultural Interetnic Transilvania le-a dezvoltat în ultimii doi ani: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu proiectul “Caravana cinematografică”, Institutul de Cercetări Istorice şi Politologice “Iuliu Maniu” al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi, editurile Humanitas, Polirom, Institutul European, Tracus Arte, Cartier.
Din punct de vedere financiar, Centrul Cultural Interetnic Transilvania a reuşit în prezent să-şi mărească veniturile proprii prin contractare de abonamente la revista Transilvania şi vânzări directe de reviste şi publicaţii editate sub egida centrului. Astfel, numai în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an veniturile centrului sunt echivalente celor din din întreg anul 2009.
Având în vedere faptul că, atât din punct de vedere cultural, cât şi din punct de vedere financiar, CCI Transilvania se află într-o perioadă de dezvoltare, considerăm această decizie absolut inoportună desfiinţarea lui. Suntem convinşi că o atentă analiză a situaţiei economice a revistei ar fi în favoarea menţinerii acesteia în contextul instituţional actual, adică nedesfiinţarea Centrului Cultural Interetnic Transilvania. Trebuie să ţinem seama şi de faptul că, în judeţul Sibiu, funcţionează centre culturale ale minorităţilor germană şi maghiară, iar o eventuală desfiinţare a CCI Transilvania ar putea fi greşit înţeleasă de publicul sibian.

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

daninho

Acum 9 ani

m dat Like, doar ca sa-mi apara pe pagina de facebook - cat despre Revista Transilvania, ce sa zic? trista stire - imi pare rau sa aud ca urmeaza falimentul - pacat, e o revista cu traditie
Raspunde

Silvius

Acum 9 ani

N-a declarat Iohannis ca revista nu este rentabila, \"deservind\" putini oameni, de obicei pasionati, aidoma tramvaiului sibian?
Raspunde

Traian

Acum 9 ani

Au ajuns romanii straini in propria lor tara! Trist, dar adevarat. Asa se intampla cand te dezici de originile tale, nu inveti nimic din trecutul in care sasii i-au umilit pe romani si alegi sa fii condus de ei. Doar prostii nu vad ca sasii gospodari au plecat si aici au ramas doar lichelele lor, care si-au chenmat si prietenii plecati sa se intoarca la Sibiu ca sa-i jefuiasca impreuna pe prostii de romani, ca astia ii voteaza in disperare pe sasi chiar daca acestia sunt analfabeti, retardati psihici sau hoti dovediti in justitie. Bravo, va meritati soarta!
Raspunde

conoscatorul

Acum 9 ani

drumul reviatei duce catre asociatiune /la origini/unde ii era locul de mult
Raspunde

jaco

Acum 9 ani

Bai moralistilor de servici, cei care comentati mai sus, cati dintre voi ati cumparat revista? vorbiti ca sa va aflati in treaba! Iar acei angajati de la revista, sa bage de seama ca este criza si in vremuri de criza, banii se duc inspre lucruri mult mai pragmatice! Dar de voluntariat au auzit? Ca daca pasiunea-i asa mare, ar trebui sa faca ceea ce fac pe gratis!
Raspunde

jaco

Acum 9 ani

Ca sa nu mai spun ca asa zisa cultura a devenit un cuibusor de refugiu pentru vechii politruci si securisti. De ce sa-i tin eu din impozitele mele? Ce mari productii culturale produc ei la ora asta?
Raspunde

Prieten al revistei

Acum 9 ani

Banii se pot imputina, personalul se poate reduce numeric, dar personalitatea juridica nu se poate ridica. Este o institutie speciala, care, chiar daca traieste perioade dificile, renaste si cand renaste sustine cultura autentica si romanismul.
Raspunde

vasile

Acum 9 ani

Sa intre \"in adormire\", precum lojele masonice in perioade nefavorabile lor!...
Raspunde

catre cunoscatorul

Acum 9 ani

MA BUCUR CA STI ISTORIA ROMANILOR DIN TRANSILVANIA, DAR ACUM E VORBA DE SERIA NOUA A REVISTEI, CARE NU MAI ARE LEGATURA CU ASOCIATIUNEA.
Raspunde

Cris

Acum 9 ani

Cat timp nu aud nimic de desfiintarea revistei sau de concedierea personalului care se ocupa de continutul ei nu mi se pare chiar asa de tragica situatia. Atata timp cat aceeasi echipa se va ocupa de revista, nu vad de ce personalitatea juridica ar influenta clasificarea revistei, distributia ei si proiectele conexe. Si poate nu ar trebui sa interpretam totul in termeni de sasi vs. romani, nici sa ii trimitem pe cei care lucreaza la revista \"sa faca voluntariat\" pentru ca si-au exprimat opinia legat de viitorul acestei institutii.
Raspunde

qwerty

Acum 9 ani

as fi curios sa aflu, din astia care plang aici cu lacrimi de crocodil, cati au cumparat macar un singur numar al revistei...nu mai intreb cati au citit-o din scoarta-n scoarta...
Raspunde

Aurel Csato

Acum 9 ani

Ar fi pacat sa se desfinteze CCIT dar atata timp cat revista va continua sa existe alaturi de echipa nu vad o mare problema. Avem nevoie de astfel de reviste din care ne putem delecta cu o diversitate de articole care mai de care mai bine construite si interesante. Sunt unul dintre cei care au colaborat cu revista si chiar mi-ar placea sa continui colaborarea.
Raspunde

Ionut Pascal

Acum 9 ani

revista Transilvania face prin existenta ei, un mare serviciu culturii si istoriei noastre. Transilvania, prin bunavointa echipei, ajunge nu numai in bibliotecile personale, ci, ceea ce este foarte important, in institutiile educationale si de cultura din comunitatile romanesti din afara granitelor. acest lucru este destul de important, inca o dovada ca cineva se gandeste nu numai la buzunarul propriu ci si la identitatea culturala a altora.
Raspunde

Dina

Acum 9 ani

Pe cine tot deranjează Revista Transilvania?
Raspunde

jaco

Acum 9 ani

Revista nu deranjeaza pe nimeni, Dina. Banii deranjeaza, ca nu mai sint!
Raspunde

x

Acum 9 ani

Revista nu se desfiinteaza,ci se inglobeaza sub forma unei sectii a bibliotecii Astra. Masura este foarte buna,redactorii si personalul de specialitate vor face acelasi lucru , vor disparea,pe drept cuvant doar cei 2 directori!!
Raspunde

Bertrand

Acum 9 ani

Ridicarea personalitatii juridice a revistei echivaleaza administrativ cu situatia de frunza pe apa. Oricand, oricine, poate sa renunte la ea din orice motive. Redactorii sefi viitori, vor fi tot timpul la mana altora. Revista trebuie sa fie condusa de personalitati, cum au fost Tomus si Lupu. La biblioteca, sub conducerea unui ungur necunoscut, care nu are nici un fel de autoritate si personalitate, revista este ca si ingropata. Si asa, de doi ani de zile, la manifestari participa doar 10-15 oameni, dintre care jumatate sunt angajatii revistei. Este cert ca cineva vrea sa submineze revista romanilor. In mod sigur, se va afla cine sunt uneltitorii. Se va vedea si cand se va discuta in sedintele de la judet.
Raspunde

Bertrand

Acum 9 ani

Citind comentariile, constat ca unii vor sa minimalizeze importanta personalitatii juridice a unei institutii. Acest lucru dovedeste ca sunt manevre ascunse, s-ar putea murdare, in spatele \"nevinovatei\' declarari a falimentului. Falimentul se declara la societati comerciale, nu la reviste cultural-stiintifice. O revista o subventionezi cu sume mai mari sau mai mici, sau deloc, iar revista isi poate continua activitatea din sponsorizari sau subventionare din partea altui partener. In nici un caz nu o desfiintezi juridic. Nu cumva conducatorii vostri de la Sibiu sunt de rea credinta?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus