Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Spitalul judetean: un obiectiv pe care se bat politicienii, se contreaza functionarii si se enerveaza medicii. Cine sufera mai mult?

 

Mai bine de o oră și un sfert au dezbătut, s-au inflamat și și-au dat cu părerea consilierii județeni în legătură cu soarta Spitalului clinic județean Sibiu. Discuțiile s-au aprins cu atât mai mult cu cât de față au fost prezenți directorul Spitalului, dr. Adrian Șanta, dar și directorul Casei de asigurări de sănătate Sibiu, Adela Cojan. Punctul de pornire al discuțiilor a fost aprobarea bugetului spitalelor aflate în administrarea CJ Sibiu (cel Județean, cel de Pneumoftiziologie și cel de Pshihiatrie). Foarte important de precizat, bugetul supus votului a fost cel aferent trimestrul întâi al anului 2011, care tocmai ce s-a încheiat. Deși era mai mult decât normal, bugetul pe cel de-al doilea trimestru nu a fost adoptat: nu există contracte cu Casa de asigurări de sănătate.
 
Spitalul județean: datorii de patru milioane de euro. Facturi  antice
 
Problemele discutate de aleșii județeni au acoperit o arie extrem de vastă. ”CJ e autoritate tutelară a acestor spitale. Nu se poate să aprobăm bugetul pe trimestrul întâi acum. Va trebui să facem ceva, ni știu, ceva de genul «dați un leu pentru Ateneu»”, a spus Gheorghe Dicu (PNL). Adrian Besoiu (PSD) a readus în discuție problema datoriilor. Prezent la discuții, Adrian Șanta, managerul Spitalului județean, a amintit sumele: opt milioane de lei, facturi recunoscute de Casa de asigurări de sănătate și opt milioane de lei ”care nu sunt acoperiți”. 
Potrivit lui Șanta, în acest moment Spitalul achită facturile emise în februarie 2010. ”La acest moment suntem la limita subzistenței. Nu mai cumpărăm suficient detergent, materiale de sterilizare și așa mai departe”, a spus Șanta. Anul trecut, Spitalul avea alocat prin contractul cu Casa de asigurări de sănătate aproximativ șapte milioane de lei lunar. De decontat, se decontau cam cinci milioane de lei, spune Șanta. Pe acest an, contractul semnat pe primul trimestru alocă lunar Spitalului județean 5,2 milioane de lei, din care decontările sunt de aproximativ patru milioane de lei.
 
Casa de asigurări: acestea sunt sumele
 
Directorul Casei județene de asigurări de sănătate, Adela Cojan, a susținut că sumele alocate lunar oricărui spital se stabilesc în baza unui algoritm care ia în calcul chestiuni concrete, fapt ce nu lasă loc de subiectivism în alocarea de fonduri. ”Cam prea puțin se poate negocia în valoarea contractelor”, a spus Cojan. Cât privește diferența dintre sumele alocate prin contract și cele decontate în realitate, Adela Cojan a invocat motive contabile. ”Acesta este mecanismul de finanțare. Facturile se plătesc în ordinea înregistrării”.
Argumentul ei a venit după ce directorul economic al Spitalului județean a arătat că din cele 14,3 milioane de lei plătite de CJAS pentru spital în primul trimestru al acestui an, 8,22 milioane au mers pentru achitarea unor facturi din 2010 și doar 5,53 de milioane pentru serviciile din 2011.
”Domnilor, din cele cinci milioane de lei care îmi sunt alocate lunar, 3,5 milioane reprezintă salarii. 500.000 de lei sunt utilitățile, pe care nu am cum să nu le plătesc. Mai rămâne un milion de lei care nu ajung pentru achiziția medicamentelor și a celorlalte materiale sanitare”, a adăugat Șanta.
Discuțiile s-au aprins și mai mult când a venit vorba de reforma sistemului de sănătate, o reformă care ar trebui să reducă numărul de internări în spitale și să crească importanța ambulatoriului.
 
Politicienii
 
În cadrul discuțiilor, consilierii PSD, susținuți de cei ai PNL au marșat pe datoriile care cresc de la lună la lună. În răspuns, consilierii PD-L au cerut directorului CJAS Sibiu să certifice că nici când ”economia duduia” nu exista situația în care spitalele să nu aibă datorii.
În plus, consilierul PD-L. Dan Voinea, a venit cu o statistică referitoare la sumele alocate spitalelor județene din țară. Potrivit lui Voinea, cei mai mulți bani (sume alocate pe pat, anual) din România au fost alocați Spitalului județean din Sibiu, urmat de cel din Deva, apoi Târgu Mureș, Brașov și Timișoara.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

CipSB

Acum 13 ani

Cine sufera mai mult?Ce intrebare?internatii!!!
Raspunde

x

Acum 13 ani

Sa achite facturile cine a folosit banii! Legea cu verificarea averilor ar trebui sa inceapa la sefii din spitale! In ce tara ai mai vazut BUGETARI cu masini, vile mai scumpe ca oamenii de afaceri? Da, si acolo sunt medici care fac bani, dar la privat, nu la stat.
Raspunde

sora

Acum 13 ani

santa are treaba sa-i reabiliteze pe cei certati cu legea, sa-i repuna pe functii, in loc sa conduca eficient spitalul
Raspunde

mimi

Acum 12 ani

mai uitativa si prin maternitate Livia Barsan se ponteaza ore suplimentare ,ea nu sta nici cele 8 ore asa ca de unde bani
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus