Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
16°C

A dat profesoratul pe studentie. Tocmai din Bangladesh

 

Islam Mohammad Nazrul este asistent universitar la Jahangirnagar University, din Dhaka, Bangladesh, şi-n acelaşi timp student cu bursă al Universităţii “Lucian Blaga”, unde îşi completează studiile masterale, specializarea Matematică-informatică aplicată.

Nazrul preda la univeritatea din Dhaka de cinci ani, când s-a hotărât să aplice pentru un master într-o ţară străină. A fost acceptat şi primeşte o bursă 1000 de euro pe lună. Când a trebuit să aleagă ţara în care să studieze s-a oprit asupra Germaniei. Dar nu a rămas acolo decât un an, iar de anul trecut studiază la ULBS.

“Iniţial am ales Germania, pentru că acolo am făcut câtevacursuri de specializare, după terminarea facultăţii. Am studiat primul an, dar am întâmpinat multe greutăţi, deoarece majoritatea cursurilor erau în germană. Atunci am fost nevoit să îmi aleg o altă ţară. Am vorbit cu un prieten care studia la Sibiu, aceeaşi specializare ca şi mine şi era foarte mulţumit, pentru că majoritatea cursurilor erau în engleză. Aşa că am venit în România” povesteşte tânărul, amintindu-şi cu nostalgie cum au fost primele luni după ce a părăsit Bangladeshul.

Aici a descoperit o societate diferită, cu oameni “deschişi şi comunicativi”, cu profesori care vorbesc destul de bine la engleză, îşi documentează foarte bine cursurile şi sunt oricând dispuşi să-şi ajute studenţii. În Germania i-a fost greu să-şi facă prieteni şi să socializeze cu colegii în afara orelor de curs.

“Între ţara mea şi România sunt multe asemnănări. Aici oamenii îşi fac uşor prieteni, ies în oraş seara, merg la cafea, pun accent pe legăturile de rudenie şi sunt uniţi. În Germania aproape toată lumea munceşte peste program şi apoi merge direct acasă. Toţi sunt ocupaţi şi îşi acordă foarte puţin timp pentru ei. De aceea când am ajuns aici mi-a fost mai uşor să mă integrez” spune tânărul, în timp ce priveşte zâmbind spre trecătorii care se plimbă în parcul Sub Arini.

Nazrul consideră că viaţa lui de aici este una normală. Merge la şcoală, îşi pregăteşte lucrarea de dizertaţie, se plimbă pe străzile Sibiului, încercând să înţeleagă cultura, oamenii, ritmul unei existenţe din care face şi el parte.

“Ştiu că nu sunt acasă şi nici nu încerc să percep acest loc astfel. Dar îl îndrăgesc pentru că nu știu din ce motiv, nu mă face să mă simt un intrus. Vorbesc în fiecare zi pe internet sau la telefon cu mama şi fraţii mei, cu studenţii şi colegii de la Jahangirnagar University. Şi aşa reuşesc să uit când îmi e dor şi în acelaşi timp să îmi amintesc că am ales să plec de acasă pentru a studia ceea ce îmi place” mărturiseşte studentul, cu o umbră de tristeţe în glas.

Joia merge să se roage la moschee. Spune că nu s-a simţit discriminate din cauza religiei sau a faptului că-i din Bangladesh. Mai curând a întâmpinat probleme din cauza limbii. La şcoală, în cămin, pe stradă Nazrul trebuie să comunice în engleză.

“Engleza nu e nici limba mea, nici a românilor, aşa că uneori e dificil să exprimi cu exactitate ceea ce îţi doreşti. Dar eu am un program destul de exact, adică acelaşi drum pe care merg la facultate, aceleaşi magazine din care îmi fac cumpărăturile şi aceeaşi prieteni de aproape un an. Aşa că ei mă cunosc şi în cercul acesta pe care mi l-am format, au fost foarte rare situaţiile în care am avut probleme de comunicare sau în care m-am simţit discriminat. În general oamenii se comport normal şi sunt amabili”, mai spune Nazrul.

După master, îşi doreşte să aplice şi pentru doctorat. Adică încă trei ani în România. Peste trei ani va trebui să decidă dacă se întoarce casă sau rămane aici. Dar în trei ani multe se pot schimba. Aşa că încă nu vrea să ia o decizie.

“Fiecare îşi doreşte ce e mai bine pentru sine. Şi eu vreau să fac o alegere care să mă avatajeze, dar în acelaşi timp îmi doresc să contribui prin munca mea la bunul mers al societăţii din care fac parte. Şi ştiu că din acest drum pe care l-am ales, mai am încă o bună parte de parcurs”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

parare

Acum 12 ani

Din Canada ( unde e plin de ei) tin sa precizez ca sunt cea mai scirboasa natie cu putina, de o aroganta iestia din comun si cu apucaturi de \"sefi\" innascuti. Chiar nu sunt destui tigani in Sibiu, ne me trebuie si alti veniti de pe alte meleaguri?!
Raspunde

carmen

Acum 12 ani

buna ziua \"parare\" poate nu esti la curent cu conceptul de \"culturalizare\" si ar fi cazul sa iti revizuiesti putin atitudinea si limbajul; probabil ca siguranta cunostintelor pe care ei le au si care tie iti lipsesc cu desavarsire le ofera atitudinea ca ei stiu si tu, din pacate, nu! asta nu inseamna ca sunt sefi ci doar siguri pe ei! bravo lor! ar trebui sa ii cunosti - chinezi, indieni, japonezi, afgani, pakistanezi - pentru ca mai apoi sa iti exprimi parerea in mod public! daca esti rasist stai in casa - nu te obliga nimeni sa iesi in public si sa te mai faci si de rusine! bravo studentilor! bravo celor cu burse! succes! despre tiganii nostri - orice padure are uscaturi, ce-ai spune despre romanii nostri? poti generaliza? sunt si tigani cu bursa la universitate - studiaza impreuna cu alte natii - asta e viitorul educatiei - sa inveti unul de la altul, de la o natie la alta! crezi ca daca ar fi englezi, scotieni, irlandezi, samd ai avea o parere mai buna? studentie minunata, Nazrul! bravo voua!
Raspunde

carmen

Acum 12 ani

si indraznesc - la uniserve canada, vancouver - roman fiind, cum te-ai integrat printre \"alte natii\"? multumesc!
Raspunde

jgctiygaxn

Acum 12 ani

kkMdPm ***\"***ygequacqsbia.com/\">ygequacqsbia</a>, [url=***ysgefzifndjb.com/]ysgefzifndjb[/url], [link=***qcreallriimq.com/]qcreallriimq[/link], ***fgpfcycrdnyw.com/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus