Marţi,
21.03.2023
Cer Senin
Acum
9°C

"ULBS este printre universitatile romanesti cu cea mai mare deschidere internationala"

Începând cu anul acesta în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” funcţionează o Catedra UNESCO în "Managementul Calităţii în Învăţământul Superior şi Formare Continuă". Aceasta s-a constituit ca o nouă unitate de învăţământ şi cercetare în urma Acordului Oficial Bilateral dintre UNESCO şi Universitatea Lucian Blaga, act oficial semnat de către Directorul General al UNESCO, Irina Bokova şi rectorul Constantin Oprean. Ce înseamnă această Catedră şi ce efecte va avea ea asupra Sibiului, ne explică conf. univ. dr. Silvia Florea, directorul adjunct al Catedrei UNESCO.

 

Reporter: De ce s-a deschis la Sibiu această Catedră şi ce rol va avea ea în cadrul ULBS?

Silvia Florea: În ultimul deceniu, apariţia învăţământului superior pe scară largă în România a oferit unui număr tot mai mare de absolvenţi oportunităţi de a beneficia de studii post-secundare, reprezentând tot atâtea posibilităţi de a contribui astfel în mod semnificativ la răspândirea societăţii bazate pe cunoaştere. Această solicitare crescută pentru studiile superioare a determinat o creştere şi diversificare totodată în cererea pentru noi calificări şi locuri de muncă la absolvire, acestea fiind incluse tot mai mult în itinerarii de învăţare şi programe de studiu recent apărute. În mod inevitabil, aceasta a dus la necesitatea unor măsuri durabile de asigurare a calităţii şi a transparenţei privind modalităţile de luare a deciziilor în cadrul sectorului de învăţământ superior. La noi în universitate, a existat încă de mult preocuparea de a privi dincolo de mediile de calitate internă, specifice, din păcate, doar anumitor instituţii de învăţământ superior, şi de a lua în serios nu doar calitatea studentului şi a metodelor de studiu desfăşurate în cadrul universităţii, dar şi cea a calităţii absolvenţilor, punându-se astfel accentul pe capacitatea lor de a aduce o contribuţie calitativă societăţii şi dezvoltării profesionale în plan personal. În acest context, Universitatea „Lucian Blaga” este un centru nodal de conexiuni şi parteneriate academice, una dintre universităţile româneşti cu cea mai mare deschidere internaţională, ce promovează schimbul constant de idei şi valori europene cu nu mai puţin de 104 universităţi din peste 30 de ţări ale lumii. Aşadar, înfiinţarea Catedrei UNESCO în “Managementul Calităţii în Învăţământul Superior şi Formare Continuă” la universitatea noastra vine ca o încununare firească a tuturor acestor eforturi şi se înscrie în linia ascendentă a realizărilor de marcă ce sunt recunoscute nu numai la nivel naţional şi regional, dar iată şi de către organisme interguvernamentale ca UNESCO şi Naţiunile Unite.

 

Rep.: Ce obiective îşi propune Catedra UNESCO în perioada urmatoare?

S. F.: Aş începe prin a vă spune că obiectivele pe care ni le propunem sunt în deplină concordanţă cu priorităţile UNESCO, aşa cum au fost formulate în iulie 2009 în Comunicatul Conferinţei Mondiale despre Învăţământul Superior : Noua Dinamică a Învăţământului Superior şi a Cercetării pentru Schimbarea şi Dezvoltarea Societăţii. Acestea vizează identificarea şi susţinerea acţiunilor necesare pentru întărirea legăturii dintre absolvenţi şi angajatori, asigurarea crescută a calităţii învăţării şi a competenţelor furnizate de învăţământul superior din ţară, furnizarea abilităţilor pentru formarea profesională continuă precum şi îmbunătăţirea inserţiei socio-profesionale a absolvenţilor. Până acum, aceste scopuri au fost doar tangenţial atinse în România şi lipsa unei abordări integrate reprezintă motivul pentru care absolvenţii noştri nu reuşesc de cele mai multe ori să se adapteze noilor cerinţe de pe piaţa muncii. În acest sens, un obiectiv important al Catedrei UNESCO este dezvoltarea şi promovarea unui sistem integrat de cercetare, pregătire, informare şi documentare în vederea monitorizării absolvenţilor, sistem-interfaţă ce va facilita colaborarea dintre cercetători, profesori, consilieri de carieră şi absolvenţi. În plan local şi imediat, ne propunem dezvoltarea studiilor de cercetare şi derularea activităţilor de monitorizare a inserţiei socio-profesionale a absolvenţilor precum şi creşterea oportunităţilor de angajare ale acestora, asigurarea competenţelor pentru formarea continuă şi dezvoltare profesională prin asigurarea unor module, cursuri şi programe de reconversie profesională pentru absolvenţii universităţii noastre, ai altor instituţii şi alte grupuri non-tradiţionale de studenţi, crearea unui forum dinamic şi activ al cercetătorilor implicaţi în aceste activităţi, conducerea unor campanii de informare asupra politicilor şi celor mai bune practici în domeniu, şi nu în ultimul rând, crearea unui set de instrumente şi a unor modalităţi care să fie utilizate şi de alte instituţii în vederea atingerii acestor scopuri.

 

Rep.: Când vor fi demarate aceste acţiuni şi ce presupun ele?

S. F.: Ţin să precizez că aceste preocupari nu sunt noi în universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Prin Centrul de Cercetare a Calităţii şi prin proiectele de cercetare, consultanţă şi pregătire intreprinse în cadrul acestuia, universitatea noastră a reuşit deja să promoveze calitatea în mediul academic, să realizeze programe de cercetare cu resurse moderne şi eficace şi să sporească, în fapt, nivelul calitativ al întregului proces instructiv-educativ. Catedra UNESCO s-a racordat tuturor acestor eforturi colective şi încă din toamna anului trecut, a contribuit la organizarea Forumului „ULBS în dialog cu Întreprinderile” organizat în cadrul Facultăţii de Litere şi Arte. Acest forum este unul dintre evenimentele anuale organizate la noi care urmăreşte să promoveze comunicarea şi cooperarea mediului academic cu întreprinderile din regiune în scopul adaptării ofertei educaţionale la realităţile de pe piaţa muncii. Ediţia din acest an academic cu tema „Dezvoltarea capitalului uman şi  social” a fost rezultatul unei excelente colaborări dintre Catedra UNESCO şi distinsii mei colegi, Mircea Ardeleanu, Silvia Machein (Lectoratul DAAD), Sylvain Audet (Lectoratul Francez), Dumitra Baron şi Dorin Comsa, cărora ţin să le multumesc încă o dată pe această cale, şi ea a cuprins mese rotunde, prelegeri susţinute de experţi ai pieţei forţei de muncă, ateliere de lucru pentru studenţi şi expuneri de proiecte. Pe aceeaşi linie de activităţi, aş dori să mai menţionez că universitatea noastră este una din universităţile-pilot în proiectul naţional strategic “Absolvenţii şi Piaţa Muncii” ce are ca scop elaborarea de instrumente de monitorizare a traseului socio-profesional al absolvenţilor de învăţământ superior în vederea implementarii acestora la nivel naţional şi instituţional. „Absolventii si Piata Muncii” este primul proiect naţional care urmăreşte legătura existentă între studiile absolvite, activitatea profesională şi cercetare şi este adresat tuturor absolvenţilor unei promoţii. Această abordare permite astfel identificarea problemelor şi a performanţelor la nivelul fiecărui program de studiu al unei universităţi, aşadar, acest studiu va reprezenta deopotrivă şi prima „radiografie” detaliată a rezultatelor sistemului de învăţământ superior din România. Nu lipsit de importanţă este şi faptul că acest proiect strategic naţional se desfăşoară în parteneriat direct cu Universitatea din Kassel, Germania, respectiv cu Centrul Inţernaţional pentru Cercetare în Învăţământul Superior din care fac parte 11 tări europene, Japonia şi o reţea de peste 50 de instituţii de învăţământ superior din Germania şi cu care, ţin să precizez, Catedra UNESCO are o excelentă şi stransă relaţie de colaborare. Această relaţie de colaborare se va consolida şi mai mult în viitorul apropiat prin participarea unor specialişti de marcă ai INCHER la Conferinţa UNESCO-ULBS, organizată de Catedra UNESCO în luna mai anul acesta la Sibiu.

 

Rep.: Şi totuşi, ce activităţi va propuneţi pentru anul acesta?

S. F.: Agenda pentru anul acesta cuprinde o paletă foarte largă şi diversificată de activităţi. În primul rând, vom continua colaborarea strânsă, aflată pe o linie ascendentă, cu două importante organisme internaţionale, UNESCO şi Naţiunile Unite. Se stie deja că Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este membră fondatoare a Initiaţivei “Academic Impact” susţinută şi promovată de către Naţiunile Unite, şi că desfăşurăm deja în cadrul acestei comunităţi academice internaţionale, un număr important de programe, proiecte şi iniţiative relevante. Sub această umbrelă prestigioasă, Catedră UNESCO va organiza la Sibiu o Conferinţă Internaţionala UNESCO-ULBS cu tema: „Piata muncii pentru absolvenţi şi sistemele de monitorizare a acestora în vederea îmbunătăţirii continue a curriculei şi creşterii calităţii în învăţământul superior” care va avea loc între 19-21 mai, 2011 şi la care vor participa un numar impresionant de oficiali europeni, ambasadori şi reprezentanţi ai mediului academic din peste 30 de tări din lume. Profit de acest prilej şi adresez o invitaţie comunităţii academice sibiene, angajatorilor, reprezentanţilor sibieni ai mediului de afaceri, şi mai ales absolvenţilor noştri, de a lua parte la acest eveniment, în premieră organizat la Sibiu şi în ţara noastră. Mai multe informaţii legate de această conferinţă pot fi găsite pe site-ul universităţii. Apoi, pe linia activităţilor susţinute de către UNESCO, ne propunem pe plan local să organizăm un alt forum pentru studenţii şi absolvenţii noştri în toamna acestui an, să creştem calitatea procesului instructiv-educativ, să punem bazele unui centru regional de management al calităţii în învăţământul superior şi formare continuă pentru început, împreună cu Austria, Germania, Ungaria şi Armenia, urmând mai apoi ca acesta să fie extins prin cooptarea şi altor specialişti de la alte universităţi. Lista e lungă şi paleta bogată.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

oserver

Acum 11 ani

Datorita D-nei DANA PREDA !Costica unde ai gasit-o pe pramatia de la rel. internat ? O impostoare si o peofitoare cu vreo doua dosare la politie!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus