Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Eleonora Cioran: Iliesiu face pe marele patriot acum, noi ne-am facut datoria fata de poporul roman

Eleonora Cioran, cumnata lui Emil Cioran, respinge acuzaţiile făcute de Sorin Ilieşiu în plângerea adresată Pachetului ICCJ, afirmând că acesta face "pe marele patriot" şi spune că "şi-a făcut datoria faţă de poporul român", donând cea mai mare parte a documentelor care i-au aparţinut filosofului.

Eleonora Cioran, care locuieşte în municipiul Sibiu, susţine că realizatorul Sorin Ilieşiu nu are calitatea necesară pentru a depune o plângere împotriva sa şi nu vede raţiunea acestui demers, transmite corespondentul Mediafax.
"Nu ştiu în ce calitate a depus domnul Ilieşiu această plângere împotriva mea şi nu ştiu dacă aceasta are vreo raţiune. Afirmaţiile lui potrivit cărora Emil ar fi spus ca totul să fie donat Astrei (Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu - n.r.) sunt doar poveştile lui. Ştiţi vorba proverbului latin «Verba volant, scripta manent». Deci să arate ceva scris dacă are în acest sens, dacă nu...cuvintele zboară", a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, Eleonora Cioran.
Potrivit acesteia, soţul său - Aurel Cioran, fratele filosofului - a donat Bibliotecii Judeţene Astra din Sibiu cea mai mare parte a scrisorilor lui Emil Cioran, iar ea, personal, a donat peste 500 de volume care au aparţinut familiei Cioran.
Întrebată dacă soţul său a încălcat dorinţa lui Emil Cioran ca documentele sale să fie donate Bibliotecii Judeţene Astra din Sibiu, Eleonora Cioran a declarat că familia sa "şi-a făcut datoria faţă de poporul român".
"Eu cred că ne-am făcut datoria faţă de poporul român. Nu cred că se aştepta cineva ca absolut toate documentele lui Emil să fie donate, iar ceea ce am donat a fost alegerea noastră cum am făcut. Dacă Emil ar fi vrut ca absolut tot ce i-a aparţinut să fie donat, acest lucru l-ar fi făcut soţul meu, iar documentele nu mi-ar fi fost lăsate mie", a spus Eleonora Cioran.
Întrebată dacă poate proba că manuscrisele lui Emil Cioran au fost proprietatea sa, Eleonora Cioran a declarat că are un testament în acest sens.
"În primul rând există un testament pe care soţul meu mi l-a făcut. Acesta există, iar mie nu mi-e frică de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de nimeni altcineva. Cei care mă denigrează în acest moment este păcat că nu sunt oameni de onoare. Nu are niciun rost acest serial de senzaţie pe care vor să îl facă. Domnul Ilieşiu se erijează el, nu vreau să îl ofensez, dar face pe marele patriot acum. Este absurd că vrea să facă acest serial de senzaţie. La vârsta mea am nevoie doar de linişte", a afirmat Eleonora Cioran.
Ea a susţinut că nu înţelege care este problema celor care o denigrează în acest moment, atât timp cât George Brăiloiu, care a achiziţionat manuscrisele lui Emil Cioran la licitaţia de la Paris, le-a donat Academiei Române, "deci documentele sunt în ţară".
Parchetul Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost sesizat de realizatorul Sorin Ilieşiu în privinţa înstrăinării arhivei Emil Cioran de patrimoniul cultural al României, a comunicat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al Ministerului Public.
Sorin Ilieşiu - coautor, împreună cu Gabriel Liiceanu, al filmului documentar de lung-metraj "Apocalipsa după Cioran" - a cerut să fie declanşată o anchetă penală internaţională instrumentată de către Parchetul ICCJ din România în parteneriat cu Parchetul General din Franţa, "pentru aflarea prin justiţie a adevărului privitor la înstrăinarea arhivei Emil Cioran (din perioada română a vieţii şi a operei acestuia) de patrimoniul cultural al României".
"În timpul regimului comunist, arhiva personală a lui Emil Cioran a fost păstrată de părinţii acestuia, Elvira şi Emilian Cioran - protopop al Sibiului. După moartea acestora, arhiva a fost preluată de Aurel Cioran, fratele mai mic al lui Emil Cioran. Dorinţa lui Emil Cioran a fost ca arhiva lui personală din perioada română a vieţii sale să fie donată Bibliotecii Astra din Sibiu. Acesta lucru l-am auzit, atât eu cât şi dl Gabriel Liiceanu, direct de la fratele lui Emil Cioran, Aurel Cioran, care urma să facă această donaţie spre sfârşitul vieţii, dar nu a mai apucat întrucât a decedat neaşteptat la 83 de ani, în 1977", spune Ilieşiu, în sesizarea către Parchet.
Potrivit lui Sorin Ilieşiu, este exclus ca Aurel Cioran, care îl venera pe fratele lui, să fi călcat în picioare dorinţa fratelui său, astfel încât să facă un testament în care să fi scris că arhiva personală a fratelui să fie "moştenită" de cea de-a doua soţie a sa, Eleonora Cioran, aşa cum a afirmat aceasta în emisiunea B1TV "Evenimentul Zilei" din seara de 12 aprilie 2011.
"De altfel, din punct de vedere moral şi legal, Aurel Cioran nici nu putea să lase moştenire ceva ce de fapt nu era a lui. Nu cred că d-na Eleonora Cioran poate proba că este proprietara arhivei personale a lui Emil Ciroan", susţine sursa citată.
După moartea lui Aurel Cioran, susţine Ilieşiu, "Eleonora Cioran a ignorat dorinţa lui Emil Cioran - şi este imposibil să nu fi ştiut de această dorinţă - , şi nu a donat arhiva personală a acestuia către Biblioteca Astra din Sibiu".
În 2008 sau în 2009, Eleonora Cioran s-a decis să vândă ceea ce nu era al său şi a propus Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional să achiziţioneze arhiva contra-cost, dar ministerul, după ce a expertizat-o, a decis să nu o achiziţioneze, întrucât a considerat că suma solicitată era prea mare.
Conform declaraţiilor Eleonorei Cioran şi a fiului acesteia făcute în cadrul emisiunii mai sus-mentionate de la B1TV, în cursul anului trecut, arhiva personală Emil Cioran a fost sustrasă fraudulos din locuinţa dânsei (din strada Dealului din Sibiu) de către cetăţeana franceză Laurence Tacou (pe jumătate româncă, după tată), însoţită de cetăţeanca româncă Gina Puică, afirmă Sorin Ilieşiu în sesizarea către Parchet.
"În preziua centenarului Cioran, adică în 7 aprilie 2011, arhiva personală Emil Cioran furată din România a fost scoasă ilegal la licitaţie de Laurence Tacou care a vândut cu 406.000 euro ceea ce nu era nici al ei, dar nici al Eleonorei Cioran, întrucât această arhivă, conform dorinţei lui Emil Cioran, aparţinea patrimoniului naţional. Licitaţia ilegală a fost făcută prin Casa Binoche şi Giquello, la hotelul Drouot Richelieu din Paris, potrivit site-ului acesteia http://www.binoche-renaud-giquello.com/flash/index.jsp?id=9732&idCp=33&lng=fr", mai spune Ilieşiu.
Cu toate că înainte de licitaţie, Ilieşiu a solicitat imperativ ministrului de Externe să facă toate demersurile legale - direct sau prin intermediul ambasadorului României în Franţa, Bogdan Mazuru - pentru a opri vânzarea ilegală a respectivelor obiecte care aparţin patrimoniului cultural al României, acest lucru nu s-a reuşit, întrucât conducerea Casei Binoche şi Giquello l-a asigurat pe Bogdan Mazuru că licitaţia ar fi legală, fără însă să prezinte ambasadorului României actele de proprietate ale obiectelor licitate.
"Doamnă procuror general, consider că statul român a fost fraudat şi batjocorit, şi că ne aflăm în faţa unei escrocherii internaţionale care a avut ca scop atât obţinerea unui preţ uriaş la licitaţia din 7 aprilie, cât şi viitoarea supralicitare exagerată a manuscriselor franceze ale lui Emil Cioran, descoperite în boxa acestuia de la subsol, evaluate de licitator - înainte de licitaţie din 7 aprilie a.c. - la circa 1.500.000 euro. Solicit cercetarea penală a cetăţenei franceze Laurence Tacou şi a conducerii Casei Binoche şi Giquello din Paris, în baza mărturiilor care ar trebui date începând de miercuri 13 aprilie a.c., în faţa procurorilor, de d-na Eleonora Cioran (în vârstă de 86 de ani, domiciliată în str.Dealului din Sibiu), de fiului dânsei, precum şi de cetăţeana română Gina Puică", spune Ilieşiu.
Totodată, acesta solicită ca, în baza concluziilor viitoarei anchete internaţionale, Casa Binoche şi Giquello din Paris să declare ilegală licitaţia din 7 aprilie 2011, astfel încât întreaga arhivă Cioran licitată ilegal să fie redată gratuit patrimoniului naţional al României, aşa cum a dorit Emil Cioran.
În 7 aprilie, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizată la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total - 507.500 de euro.
Marţi, Brăiloiu a anunţat la Academia Română, că va dona aceste bunuri Bibliotecii Academiei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

bau-bau

Acum 11 ani

lacomia, bat-o vina!
Raspunde

octogon

Acum 11 ani

doamna ar trebui sa se hotarasca ce versiune a mersului lucrurilor e cea adevarata, ori i-au fost furate si atunci si le poate revendica, ori le-a vandut dar banii au fost \"modici\", la o diferenta de varsta intre soti de 30 de ani, afinitatile banuiesc ca au fost relative, iar pecuniarele mult mai relevante. Domnului Iliesiu ii doresc mult succes in gestul sau patriotic.
Raspunde

dunkel

Acum 11 ani

Ce metamorfoza...Cioran s-a transformat in ciolan!!!
Raspunde

vio

Acum 11 ani

Escroaca batrana, sotul ei nu avea cum sa-i lase prin testament bunurile altei persoane. Sa arate un document prin care Emil Cioran i-a lasat fratelui sau intreaga avere (dar nu in pastrare, ci in proprietate). Un asemenea document nu exista. Iar idiotul care a dat o jumatate de milion trebuia sa faca gestul de onoare daca tot e patruns de marele filozof si sa-i respecte dorinta acestuia de a dona documentele bibliotecii Astrei. Eu stiam de mult de aceasta dorinta, ma intreb cum fac toti pe prostii acum
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus