Aproape un an şi jumătate a durat, la Brăila, procesul de luare de mită deschis de procurorii DNA comisarului Gărzii Financiare Sibiu, Marius Cheţan. La mijlocul lunii trecute, judecătorii Tribunalului Brăila (unde a fost strămutat procesul, având în vedere că soţia comisarului este magistrat la Sibiu) l-au condamnat pe Cheţan la trei ani de închisoare şi la doi ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Totodată, instanţa a decis suspendarea sub supraveghere pe o perioadă de patru ani a pedepsei aplicate lui Cheţan, pe care l-a obligat să plătească statului suma de 3.500 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare.
Atât procurorii DNA, cât şi Cheţan au făcut apel la această decizie, procesul fiind reluat prin urmare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
2000 de lei şi o plasă cu piersici
Marius Cheţan a fost reţinut de procurorii DNA în iulie 2009, sub acuzaţia că a fost prins în flagrant după ce a primit o mită de 2000 de lei şi o plasă cu 5 kg de piersici, de la administratorul unei firme care vindea fructe pe mai multe tarabe din Piaţa Rahova (foto).
Potrivit documentelor depuse în cadrul procesului, Marius Cheţan, alături de un alt comisar al Gărzii Financiare, Camil Coţovanu, au efectuat un control în Piaţa Rahova pe 20 iunie 2009, într-o zi de sâmbătă, acţiune în cadrul căreia au depistat că firma Valyna din Sibiu vindea legume şi fructe fără a deţine casă de marcat, contravenţie care se sancţionează cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei. Pentru a redactat procesul verbal, comisarii Gărzii Financiare au intrat într-o magazie a societăţii. „Pe fondul discuţiilor purtate, inculpatul Cheţan Marius a pretins de la denunţărul Matei Mihai suma de 2.000 de lei pentru sine şi pentru făptuitorul Coţovanu Camil, în scopul de a nu-i întocmi acestuia proces verbal de constatare a contravenţiei”, au arătat procurorii DNA. În urma controlului din sâmbăta amintită, administratorul societăţii care vindea legume şi fructe a primit doar un avertisment. Cel care l-a denunţat pe Cheţan, susţine că a primit de la acesta un număr de telefon, pentru a-l putea contacta când are cei 2.000 de lei. Până pe 8 iulie 2009, acest lucru nu s-a întâmplat. În acea zi, o altă echipă a Gărzii Financiare a efectuat un nou control la societatea lui Matei, prilej cu care firma acestuia din urmă a fost amendată. În acest context, acesta din urmă a contactat organele judiciare pe 16 iulie 2009, pentru a povesti despre sumele pe care susţine că i le-a pretins comisarul Gărzii Financiare. „La 17.07.2009, între orele 18.25 – 18.30, inculpatul C.M. a fost prins în flagrant de către organele de urmărire penală, în timp ce a primit (...) de la denunţătorul M.M. suma de 2000 de lei şi o plasă de culoare mov conţinând 5 kg de piersici, la intersecţia străzii Rahova cu strada Oştirii”, arată procurorii DNA. Cel care a dat mita avea microfoane asupra lui, iar zona era sub supravegherea procurorilor DNA.
Poziţia lui Cheţan
În derularea procesului de la Brăila, Marius Cheţan a respins acuzaţiile – el a susţinut că nu l-a amendat pe Matei căruia i-a dat numărul său de telefon, deoarece comerciantul îi oferea informaţii legate de modul în care alţi comercianţi din pieţele din municipiul Sibiu îşi desfăşoară activitatea. Cheţan a mai susţinut că flagrantul i-a fost înscenat de persoane pentru care devenise incomod „datorită intransigenţei sale în calitate de preşedinte al comisiei de disciplină din Garda Financiară Sibiu”.
Tribunalul Brăila a considerat că declaraţiile lui Cheţan nu pot fi acceptate „având în vedere locul unde s-au întâlnit, timpul scurt avut la dispoziţie, ţinând seama că inculpatul, împreună cu un coleg, mergeau să facă sport”.
Judecătorul din cadrul Tribunalului Brăila arată că în stabilirea pedepsei a avut în vedere că „inculpatul este un element relativ tânăr, este căsătorit şi are un copil minor în întreţinere, are studii superioare, ceea ce poate să conducă la concluzia că are o capacitate de conştientizare a faptei, care să-i permită reeducarea fără privare de libertate”.
Contactat de Turnul Sfatului, Marius Cheţan nu a vrut să facă declaraţii. „Să se termine procesul”, a spus el. În trecut, el a mai declarat că la finalizarea demersurilor în instanţă va organiza o conferinţă de presă pentru a-şi susţine punctul de vedere.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Gardă Financiară Sibiu ,
Înalta Curte ,
Turnul Sfatului ,
Gărzii Financiare Sibiu ,
Piaţa Rahova ,
Cheţan Marius ,
Marius Cheţan ,
Tribunalul Brăila ,
Tribunalului Brăila ,
Camil Coţovanu ,
Coţovanu Camil ,
Matei Mihai
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Votantul
Acum 5 ore
Gelu
Acum 5 ore
@Miruna