Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
7°C

Cinci localitati din Sibiu sunt propuse pentru amplasarea noii centrale atomice!

Avrig, Tălmaciu, Porumbacu  de Sus, Turnu Roșu și Boița sunt localitățile din județul Sibiu unde militanții Greenpeace cred că va fi amplasată cea de-a doua centrală atomică a României. Activiștii au protestat săptămâna trecută față de proiectul de construcție a unei noi centrale nucleare. Aceștia au prezentat publicului o hartă cu cele 102 localități propuse pentru amplasarea celei de-a doua centrale nucleare și au expus un zid comemorativ cu denumirile localităților. „Statul român a plătit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul României. Studiul rezultat este secret și a fost nevoie să intentăm proces Ministerului Economiei pentru a obține lista celor 102 localități. Restul studiului este în continuare ținut sub cheie de către strategii naționali ai energiei, însă pentru desecretizarea acestuia am înaintat o acțiune la Comitetul de la Aarhus și un proces la Tribunalul București. În plus, am contactat primăriile tuturor celor 102 de localități și am aflat că oamenii de acolo nu au fost informați despre această inițiativă și că nu doresc construirea unor reactoare nucleare în vecinătate", susține Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, pe site-ul organizaţiei.
Cea de-a doua centrală nucleară din România, despre care se spune că ar putea fi construită lângă Sibiu, va fi gata până în 2030, cu zece ani mai târziu decât fusese anunţat iniţial.
Centrala va avea o putere instalată de 1.000 MW, deşi reprezentanţii ministerului spuneau anul trecut că aceasta va avea 2.400 MW. "Programul Promovarea domeniului nuclear românesc la nivel naţional şi internaţional devine tot mai necesar din momentul în care atât instituţia guvernamentală, cât şi cea prezidenţială din România şi-au propus să dezvolte noi capacităţi energetice nucleare: încă două unităţi nucleare de minim 700 MWe la Cernavodă, în perioda 2009-2015, şi cel puţin încă o centrală nucleară de 1000 MWe până în 2030", se arată în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010, publicat de Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban, amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut în acest an.
Cele mai bune patru locaţii selectate se află în judeţele Braşov, Sibiu, Arad şi Cluj. Energia electrică produsă anual de Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă reprezintă circa 17-18% din producţia de electricitate totală a României.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

PD-L partid degeaba

Acum 13 ani

dupa fukushima, toata europa isi pune problema inchiderii centralelor nucleare, iar noi incercam sa mai facem una. suntem niste tampiti care ne meritam soarta
Raspunde

Andrei

Acum 13 ani

Propun sa o faca la Snagov langa vila lui Vidanja;)
Raspunde

Maria

Acum 13 ani

Energie electrica dupa cum bine stim cu totii se poate obtine si fara riscuri nucleare ca doar avem atatea rauri in tara asta si energia hido nu implica nici costuri nici poluare nici riscuri comparativ cu energia nucleara, dar poate cineva doreste sa ne termine cu totul ca si natiune (oricum suntem bolnavi...) si pe urma slabiciunilor noastre se poate profita!!!
Raspunde

SECU

Acum 13 ani

Greenpeace este una dintre cele mai reusite operatiuni din istoria KGB. Prietenii stiu de ce...
Raspunde

cristian

Acum 13 ani

ce sa facem si noi ?........ ne dam singuri foc la casa, apoi ne plangem ca nu avem unde sta.
Raspunde

cri

Acum 13 ani

Ma bucur ca nu mai locuiesc in Romania! Si imi pare totodata rau de cei care sufera in continuare in urma deciziilor tot mai dureroase luate de conducerea tarii ...
Raspunde

Dan

Acum 13 ani

Guvernantii sunt ori tampiti, ori imbecili. Zona Sibiu - Brasov este singura din Romania unde s-ar putea dezvolta un turism montan de nivel mondial. Nici un turist nu vine intr-o zona cu risc atomic. Decat sa propuna locatii care distrug din fasa orice sansa de a dezvolta turismul mai bine s-ar duce.....................................acolo unde le e locul si le doresc eu din plin!!!
Raspunde

hqavana

Acum 13 ani

propun sa fie facuta la AGNITA ca ce minte are primaru asta centrala ar merge fara uraniu
Raspunde

Joha Bozmeg

Acum 13 ani

Ba sa se faca in toate 5 localitatile cate o centrala nucleara. Sa va cresca cate un oki in palma, sa vedem atunci cum o sa mai faceti laba pe forum.
Raspunde

Georg

Acum 13 ani

Daca va fi sa-mi cresca un ochi in palma eu o sa dau 5 lei lui ioahanis sa mi-o efectueze.
Raspunde

5 lei

Acum 13 ani

pt. 9 si 10 cine dracu v-au cumparat calculatoare mai inocentilor ?
Raspunde

Un om

Acum 12 ani

propun sa o faca in centru Bucurestiului ... o hidrocentrala nu cred ca \"deranjaza\" pe nimeni ... dar noi vrem neaparat sa fim cu 3 prerchi de \"oo\" (la propriu) sincer nu cred ca se va construii nimic ... nu suntem instare sa facem 100 Km de autostrada si facem centrale nucleare :)) cred ca mai fura si ei in stilul bine cunoscut pe studii si proiecte .....
Raspunde

oPservator

Acum 12 ani

O STIRE \"BOMBA\" SI NISTE COMENTARII... BOMBASTICE !
Raspunde

Adrian

Acum 12 ani

Si eu propun varianta Bucuresti... dar mi-e teama ca pana o construiesc vine un cutremur si ne rezolva problema.
Raspunde

1

Acum 12 ani

O mare porcarie, sa o faca la Bucuresti.
Raspunde

2+

Acum 12 ani

Va zbateti ca musca in balta cu diaree. O sa se faca la Sibiu, pe Calea Dumbrăvii nr.155. Chiar ca va zbateti ca pzda-n pola, libidinosilor.
Raspunde

socialistul

Acum 12 ani

Exista un studiu facut inainte de 1989 care arata ca o astfel de centrala are nevoie de un consum amre si constant de apa pentru racire reactor. Acest debit a fost constatat pe Valea Oltului la intalnirea raurilor Olt cu Cibin asa ca eu cred ca amplasarea se va face acolo.
Raspunde

vrem centrala la sibiu!

Acum 12 ani

noi, romii din sibiu, dorim sa se faca centrala atomica in orasu sibiu judetu sibiu.
Raspunde

Spermezeu van Ghelie

Acum 12 ani

Noi acilea la Buburesti am hotarat s-o inaltam la Bisiu pardon, la Sibiu ca acolo sade si imparatul si regele tiganilor care este. Si noi acilea la Buburesti am hotarat ca directorii lu centrala atomo-ielectrica sa fie regele si imparatul tiganesc care este.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus