Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Este cea Ofelia Popii cea mai buna actrita din Romania?

 

Probabil pentru acest articol voi fi criticat, înjurat şi judecat. Totuşi îndrăznesc a scrie un comentariu, tocmai pentru că sunt, poate, alături de mulţi alţii, cel mai bun critic de teatru. Sunt spectator, sunt unul dintre cei pentru care există teatru, sunt unul dintre cei care merg la teatru şi gustă această deosebită artă. Poate tocmai de aceea îndrăznesc a emite păreri în acest domeniu. 
 
Ofelia Popii este câştigătoarea premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal, în anul 2010 în România. Ofelia Popii este vedeta incontestabilă a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu. Ofelia Popii este una din senzaţiile ultimilor ani în teatrul românesc. 
 
O primă dură reacţie am primit-o în momentul în care am scris pe pagina personală de Facebook că mă aşteptam ca Ofelia Popii să primească acest premiu. Mă aşteptam pentru că ea este mai mult decât piesa pentru care a primit această distincţie. Pentru că această actriţă este poate cel mai bun model de urmat de către tinerii artişti din România, de către cei aflaţi la începutul carierei şi care nu ştiu cum şi ce să facă cu viitorul lor. Ofelia Popii devine un exemplu bun al vieţii culturale din Sibiul ultimilor ani. 
 
Actriţa în ultimii ani a jucat în aproape toate piesele de teatru montate la Sibiu, fiind una din garanţiile calităţii spectacolelor respective. De aici vine şi principalul punct negativ al carierei sale. O vedem prea des, joacă în prea multe piese şi se uzează prea repede, lumea începând a îi cunoaşte stilul, a îi cunoaşte rolul. Poate ar fi indicat pentru teatrul din Sibiu să mai adauge distribuţei proprii şi alţi actori de calibrul Ofeliei Popii, ea astfel nemaifiind unicul cap de afiş al acestui teatru. 
 
Critica principală care am primit-o a fost la adresa îndrăznelii proprii de a o considera pe actriţa sibiană mai valoroasă decât Maia Morgenstern. Eu unul chiar o consider mai valoroasă. Pe actriţa bucureşteană, eu unul, nu o consider o valoare a teatrului şi a cinematografiei româneşti. Unicul rol care îmi rămâne în minte din repertoriul său este cel din filmul Balanţa. Am văzut şi filmul lui Mel Gibson, dar rolul a fost mititel, am văzut şi câteva piese de teatru în care juca, am văzut şi sumedenia de reality show-uri la care participă, am văzut şi reclamele pe care le-a turnat, nu am văzut telenovele în care a jucat şi sincer nu o consider o mare actriţă, un monstru sacru ce nu poate fi atins de opinii, de critici şi de alţi actori. 
 
Faptul că UNITER a considerat-o pe Ofelia Popii mai bună în acest an decât celelalte două actriţe (recunosc că pe cea din Iaşi nu am apucat să o văd jucând) se datorează şi rolului şi teatrului la care joacă şi oamenilor ce o înconjoară. Evident că la această remarcă, cârcotaşii se vor gândi imediat la pile, relaţii şi intervenţii dar eu unul chiar nu mă gândesc la aşa ceva când afirm ceea ce am scris mai sus. Premiul ei se datorează şi piesei de teatru în care a jucat, inovativă şi nu atât de folosită precum piesa Maiei Morgenstern, jucată de zeci şi zeci de ori în ultimii 50 de ani, în teatrele româneşti. 
 
Premiul ei se datorează şi strategiei şi repertoriului ales de cei care manageriază teatrul din Sibiu. Premiul ei se datorează şi propriei munci depuse în ultimii ani, muncă încununată de cele mai multe ori cu succes. 
 
Cei care mi-au criticat părerea, au uitat un singur lucru: părerea este a mea şi nimeni nu este obligat a o lua ca adevăr suprem. Este bine şi sănătos să ne exprimăm părerile şi tocmai de aceea imi permit a o face. Că eu mă aşteptam ca Ofelia Popii să primească distrincţia celei mai bune actriţe din România în 2010, nu înseamnă că doar ea este unica actriţă valoroasă din ţara aceasta. Aşa o văd eu în acest moment. Poate că sunt subiectiv şi prea sibian când o văd astfel pe actriţa noastră, dar în acelaşi timp cred că argumentele expuse mai sus, că ceea ce am putut vedea şi înţelege, mă îndreptăţesc a o considera pe Ofelia Popii drept câştigătoarea meritorie a premiului UNITER. 
 
În acelaşi timp, noi comunitatea sibiană, trebuie să îi mulţumim acestei actriţe ce a venit în oraşul nostru şi a adus cu ea acea plus valoare pe care o căutăm. Este adevărat că Sibiul trebuie să caute şi alte plus valori, în toate domeniile şi trebuie să învăţăm să le atragem spre oraşul nostru, spre comunitatea noastră. 
 
Aştept cu nerăbdare şi o piesă premiată de către UNITER şi realizată de teatrul sibian şi de echipa acestuia. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

emi

Acum 11 ani

De ce alaturi de articolul despre Ofelia Popii apare poza ta?
Raspunde

una

Acum 11 ani

Eu as vrea sa aflu cati din actorii -- nu sibieni, ci din sibiu-- au participat la casting pentru rolul din Faust! Are curaj vreunul sa spuna de ce nu a facut-o? Nu, multumesc, dle Razvan Pop! Iertati-ma, dar aici nu cred ca vor fi nici critici, nici imprecatii, nici judecati de valoare! Poate sunt unii care o fac, dar noi nu contestam valoarea drei Ofelia Pop, ci poate, a celor care, iertati-mi limbajul, trag sforile! Ce se intampla in toata cultura romaneasca, nu numai in cea sibiana, e ca oamenii de valoare sunt constant anihilati prin dezavuare persuasiva si perseverenta diabolica, prin distrugerea constanta a increderii in sine, asta in paralel cu promovarea unor oameni interesati, fara caracter, pardon, cu caracter de...lacheu. Imi cer scuze, nu are nicio legatura cu actrita noastra, pe care o felicitam si ii dorim succes in continuare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus