Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
9°C

“Intrebi la tara de centrala atomica?"

 

 
Avrig, Tălmaciu, Porumbacu  de Sus, Turnu Roșu și Boița sunt localitățile din județul Sibiu pe care Guvernul le ia în calcul pentru construcţia celei de-a doua centrale nucleare a ţării. Părerile sunt împărţite aici: pe de-o parte, ar fi bine să avem centrală atomică în judeţ, că ar aduce bani şi prosperitate, iar pe de altă parte, e periculoasă, nocivă, vezi Fukushima recent! Numai părerea porumbăcenilor nu s-a auzit zilele trecute, graiul boiţenilor sau vocea avrigenilor. Prin urmare, le dăm cuvântul.
 
Stelian Istrate, primarul localităţii Turnu Roşu
 
Reporter: Dumneavoastră ştiţi că la Bucureşti se vorbeşte despre Turnu Roşu şi că v-aţi putea trezi cu o centrală atomică în sat?
Stelian Istrate: Oi, oi, ioi, da’ de când se tot vehiculează chestia asta! Asta-i de pe vremea lui Ceuşescu!
 
Rep.: Aşa veche-i povestea?
S. I.: Daaa, de pe vremea lui Ceauşescu este venit, este tras cablu, sunt firele de înaltă şi toate minunile trase până acolo.
 
Rep.: Da lumea prin sat ce zice? Lor le-ar plăcea să aibă centrală atomică vecin?
S. I.: Nu cred că s-ar bucura, dar cine s-ar bucura de aşa ceva? Şi apoi, de ce să se mai bucure că nu se mai aprobă ea.
 
Rep.: Ieri a apărut ştire la Bucureşti, că s-a făcut studiu nou şi vă regăsiţi printre propuneri. Cine ştie?
S. I.: În ce ziar e pus? Că io n-am avut timp zilele astea să mă uit.
 
Rep.: Cred că în toate, nu doar în unul singur. 
S. I.: Şi ce localităţi sunt puse?
 
Rep.: În judeţul Sibiu sunt vreo cinci, printre care şi cea pe care o conduceţi dumneavoastră. 
S. I.: Acuma io ştiu ce să zic? Dacă dă Hotărâre de Guvern noi ce să-i mai facem?
 
Rep.: Păi dacă mâine vă treziţi cu un fax  pe care scrie că veţi avea centrală atomică, nu faceţi nimic?
S. I.: Păi, zi dumneatale, ce să-i faci? Poţi să faci ceva împotriva la astea? Noi am făcut demersurile, că este trimisă o firmă de din-astea, care se ocupă de treburi din-astea, nu ştiu... (n. r.: nu se aude) Şi am avut şi şedinţă de consiliu local, am stabilit... ( n. r.: nu are semnal)
.................................................
S. I.: S-a întrerupt! Nu prea am semnal pe aici. Nu ştiu dacă se poate băga cineva, orice primărie. Nu ştiu acum exact pe ce vor să facă, că dacă s-ar face pe vânt, multă lume mi-a zis că mă, dacă se face pe vânt, atunci ar fi rentabil pentru comună. Dar dacă este pe apă, atunci ar fi periculos al naibii.
 
Rep.: Vă este frică?
S. I.: Dar normal că ne este frică, păi uitaţi-vă ce se întâmplă în Japonia, aţi văzut acum de curând. Păi, dacă japonezii nu sunt în stare să o stăpânească, că doar ei sunt aproape cei mai avansaţi din lume, cum credeţi că o să ne descurcăm noi? De ţara noastră vorbesc, nu de noi, nu suntem noi pregătiţi pentru aşa ceva. 
 
 
Nicolae Mohor, primar al localităţii Boiţa
 
Rep.: Dumneavoastră ştiţi că iar aţi apărut pe lista posibilelor locaţii pentru viitoarea centrală atomică a ţării?
Nicolae Mohor: Nu ştiam! Unde am apărut?
 
Rep.: Nu dumneavoastră, localitatea Boiţa este luată în calcul pentru construcţia unei posibile centrale atomice.
N. M.: Da? Nu ştiam!
 
Rep.: Cel puţin teoretic, există posibilitatea construirii acestei centrale la Boiţa.
N. M.: Aşa, şi?! Ce putem face noi?
 
Rep.: Nu ştiu dacă puteţi face mare lucru.
N. M.: Da... nu, chiar nu am ştiut. Acum aflu. 
 
Rep.: Să zicem că vă vine o hârtie pe fax, de la Guvern, că o că facă centrală la dumneavoastră. Vă bucuraţi sau vă împotriviţi?
N. M.: Acum, dumneavoastră îmi puneţi o întrebare, eu nefiind specialist. Ce răspuns să dau? Cel mai bine ar fi să consulte populaţia, cred eu.
 
Rep.: Ce poate să facă populaţia dacă interesul ţării aşa cere?
N. M.: Acuma şi dumneata, întrebi la ţară despre centrală atomică! Păi de unde să ştie lumea ce este cu centrala atomică! O zi bună!
 
 
Arnold Klingeis, primarul oraşului Avrig (foto)
 
Rep.: Dumneavoastră bănuiesc că ştiţi de lista făcută publică de organizaţia Greenpeace, privind posibila viitoare locaţie a celei de-a doua centrale atomice a României.
Arnold Klingeis: Nu, nu am văzut lista. Unde a apărut?
 
Rep.: În foarte multe multe locuri. Intraţi un pic pe internet şi o găsiţi.
A.K.: Şi în Sibiu ce alte localităţi mai erau propuse?
 
Rep.: Cele apropiate de Olt, Porumbacu, Boiţa, Turnu Roşu... aceleaşi.
A.K.: A, păi acestea sunt puse deja de mai bine de 20 de ani. Apar menţionate de fiecare dată din cauza apropierii de râul Olt din cauza riscului seismic diminuat din zonă. Dar eu am înţeles că nu sunt făcute nici reactoarele acelea 3, 4 de la Cernavodă, deci să vorbim despre construcţia unei centrale noi.
 
Rep.: Corect, dar dumneavoastră cum vedeţi situaţia dacă Avrigul ar fi luat în calcul?
A.K.: Am face o opoziţie maximă la toată treaba aceasta, cum să fim de acord cu aşa ceva?! Noi vrem şi facem tot posibilul să promovăm o energie verde, curată şi regenerabilă. Noi avem în desfăşurare proiecte privind energia alternativă, în niciun caz nu putem susţine energia atomică. Oricum, eu sunt de părere că energia atomică va fi compromisă pe viitor şi nu cred că se va ajunge la aşa o investiţie. 
 
Rep.: Nu luaţi în calcul nici alternativa financiară şi prosperitatea economică pe care ar putea-o aduce o astfel de centrală?
A.K.: Nu, nicidecum nu o să acceptăm aşa ceva. Într-o centrală de acest gen nu se creează locuri de muncă. Acolo lucrează doar câţiva tehnicieni care fac mai mult muncă de supraveghere,  nu este o mulţime de muncitori. Se creează doar un mare risc şi un mare pericol, nicidecum locuri de muncă. Câţiva oameni doar vor fi şi oamenii care vor munci acolo vor fi de aşa specialitate, de nu poate fi găsită în Avrig, deci tot din altă parte vor veni. Noi nu avem ingineri sau specialişti de acest gen. Nu va crea mai nimic o astfel de centrală. Poate un post de portar sau un paznic să fie, pe acolo. 
 
Rep.: Deci nu există nicio şansă la dumneavoastră!
A.K.: Suntem absolut contra şi împotriva acestei propuneri şi dacă va fi cazul o să facem o opoziţie maximă legată de acest proiect.
 
 
 
 
Statul român a plătit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul României. Studiul rezultat este secret și a fost nevoie să intentăm proces Ministerului Economiei pentru a obține lista celor 102 localități. Restul studiului este în continuare ținut sub cheie de către strategii naționali ai energiei, însă pentru desecretizarea acestuia am înaintat o acțiune la Comitetul de la Aarhus și un proces la Tribunalul București. În plus, am contactat primăriile tuturor celor 102 de localități și am aflat că oamenii de acolo nu au fost informați despre această inițiativă și că nu doresc construirea unor reactoare nucleare în vecinătate", Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
 
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

7 comentarii

cristi

Acum 14 ani

Primarul asta de la Avrig nici nu stie pe ce lume traieste!!! la Avrig nu se fac investitii in energie verde ci in studii pe foarte multi bani!!! la un parc pe celule fotovoltacice cam cati oameni lucreaza d-le primar sas???oamenii au nevoie de administratie serioasa nu de un copil nematurizat care se joaca cu primaria de parca e o jucarie! Sper sa sacpam de tine!
Raspunde

avrig unde mor cainii de frig

Acum 14 ani

pai cum sa scapati de el , daca voi l-ati ales ?
Raspunde

Porcesteanu

Acum 14 ani

Pai ce sa stie Istrate Stelian, ce a invatat la CFR, adica, sa fure ( motorina mai ales ) si acum isi perfectioneaza metodele la primarie. Dar cineva acolo sus vede si nu doarme ......
Raspunde

alexandra27sb

Acum 14 ani

ce imaturi cei 3 ...v-a certati ce si cum face primarul cand sibiul e in pericol sa fie iradiat de o bomba atomica(la propriu) care poate v a fi construita din cauza incompetentei primarilor de sate....ca vai nu pot face nimic daca vine de la centru. ba poti face! si inca multe pana la interzicere! oare de ce germania,cea mai mare putere economica a europei si a3a economie mondiala vrea sa inchida toate centralele atomo electrice??? de prosti ce sunt? fukusima nu v a ajunge???cernobal nu v a ajunge??? mai vreti si altele? si in cateva zeci sau sute de ani ce facem cu deseurile?? chiar as vrea niste raspunsuri....
Raspunde

raspunsuri

Acum 13 ani

alexandra27sb , primul pas s-a facut - scut antiracheta la Deveselu in judetul Olt. asta inseamna ca una-doua-trei centrale nucleare pot sa rasara prin Sibiu, zona fiind astfel absolut sigura. deseurile le impachetam frumos si scriem pe pachete cupru sau otel, le sterpelesc tiganii si am mai rezolvat o problema. altfel, tu ce mai faci, esti bine sanatoasa? cu dragostea cum stai ?
Raspunde

elena,boita

Acum 13 ani

La boita se preteaza centrale eoliene!si...nu ai nevoie de prea multa cultura sa stii ca o astfel de centrala nucleara nu are ce cauta aici!Pentru boiceni ,ajunfe vantul ,nu mai avem nevoie si de radiatii nucleare.Felicitari primarului Avrigului care este combativ,este "pe faza"
Raspunde

illes pentru boita de elena

Acum 13 ani

No, trebe sa se faca fo 3-4 centrale nuclearo-eoliene, si se vor face. In incinta centralelor oameni se vor pune in grupuri sexuale complexe, si la sfarsitul pogramului de lucru se va slobozi energia electrica necesara traiului. Daca esti tanara si plina de initiativa poti intra si tu in vreun grup din asta sa poti castiga si tu un ban cinstit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus