Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
5°C

Erna Hennicot- Schoepges: Doctor Honoris Causa al ULBS si o carte prefatata de Johannis

 

Fost ministru al Marelui Ducat al Luxemburgului în mai multe legislaturi, Erna Hennicot- Schoepges a primit, azi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Una din principalele aprecieri ale autorităților sibiene față de doamna Erna Hennicot- Schoepges ține de sprijinul pe care aceasta l-a acordat Sibiului în candidatura pentru titlul de Capitală culturală Europeană 2007, alături de Luxemburg.
”Să-i mulţumim pentru felul angajat şi serios cum a susţinut dezvoltarea pentru prima dată în România a unui proiect de o asemenea anvergură, cum a fost „Sibiu - Capitală Culturală Europeană”, sprijinul nemijlocit pe care domnia sa şi colaboratorii domniei sale l-au dat pentru dezvoltarea proiectului „Casa Luxembourg” de la Sibiu, pentru susţinerea pe care dumneaei ne-a acordat-o pentru dezvoltarea relaţiilor culturale, politice, diplomatice, universitare, religioase, la nivelul tineretului şi copiiilor, între Sibiu şi Luxembourg”, a rostit directorul Teatrului ”Radu Stanca” în cuvântul de laudă la acordarea titlului.
În seara zilei de azi, Erna Hennicot- Schoepges a lansat la Sibiu și cartea ”De la Schubert la Praid. Pagini de lectură ale unei înrudiri de suflet”, volum prefațat de Klaus Johannis, primarul Sibiului.
Cartea, scrisă în germană, este concepută sub forma unui interviu pe mai multe capitole: muzică, politică, artă și cultură, administrație locală, edicație, istorie și istorisiri. Toate au în prim plan relațiile dintre România și Marele Ducat al Luxemburgului. ”Istorisirile doamnei Hennicot-Schoepges incep cu primul contact cu un cetatean roman in 1980 – este vorba de un concert al domnului Ionel Pantea sustinut la Luxemburg si in care doamna Hennicot-Schoepges l-a acompaniat la pian, pianistul programat fiind bolnav – si se incheie cu un bilant al Anului Capitalei Culturale. Dar totul nu se termina aici, la Sibiu activand la ora actuala un birou al Institutului European al Itinerariilor Culturale, birou deschis la initiativa doamnei Hennicot-Schoepges, care este membra in comitetul director al Institutului. Totodata colaborarea nu se termina aici. Intre teatrul din Esch si Teatrul National Radu Stanca din Sibiu si in anul 2011 exista o colaborare la nivelul de schimb de regizori si spectacole”, arată Beatrice Ungar, jurnalist.
 
Citiți mai jos cuvântul de laudă rostit de Constantin Chiriac.
 
LAUDATIO DOMINAE ERNA HENNICOT- SCHOEPGES
 
 
cu prilejul decernării titlului de Doctor Honoris Causa al 
Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu
 
 
Stimate Domnule Rector al Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu,
Stimaţi Membri ai Senatului,
Stimate Domnule Preşedinte Emil Constantinescu,
Stimate Domnule Primar Klaus Werner Iohannis,
Domnule Subsecretar de Stat Helge Fleischer,
Domnilor şi doamnelor deputaţi,
Stimaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai cultelor religioase, ai comunităţii academice,
Doamnelor şi Domnilor invitaţi,
Dragi colegi şi studenţi,
 
 
 
În urma deciziei Senatului Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, în şedinţa sa din 7 februarie 2011, s-a hotărât decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, doamnei Erna Hennicot-Schoepges, din Marele Ducat al Luxembourgului. Avem astăzi privilegiul de a primi în rândul membrilor de onoare ai corpului profesoral, pe una dintre cele mai importante personalităţi europene în domeniul politicului şi al culturii, distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Sacred Heart University, din Luxembourg în 2001 şi Miami University John E. Dolibois European Center în anul 2003.
Acest titlu vine după o prodigioasă carieră politică şi culturală, pentru că doamna Erna Hennicot-Schoepges şi-a obţinut un renume atât în sfera politică, cât şi în sfera culturală, în Europa şi în lume. 
S-a năcut la Dudelange, în Luxembourg, este căsătorită şi are trei copii, locuieşte în Bereldange, în Luxembourg, şi a fost membră a Parlamentului European din anul 2004, până în 2009, şi actualmente fiind membră a Consiliului de Stat, din anul 2009. 
Doamna Erna Hennicot-Schoepges a abolvit Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles, a studiat la Universitatea Mozarteum în Salzbourg şi la Şcoala Normală de Muzică din Paris. Ne amintim cu mare plăcere de concertul pe care doamna Erna Hennicot-Schoepges l-a susţinut la Muzeul Brukenthal într-una dintre vizitele oficiale care au pus bazele cooperării dintre Sibiu şi Luxemburg pentru obţinerea titlului “Capitală Culturală Europeană”. Colaboratoare a programelor luxembourgheze ale RTL-ului, profesoară de muzică la Conservatorul din Luxembourg, are o importantă carieră politică, fiind membră a Partidiului Creştin-Social, iar în Parlamentul European făcând parte din grupul Partidului Popular European. Una dintre cele mai tinere deputate din Luxembourg, membră a Camerei Deputaţilor, încă din anul 1979, Preşedintă a Camerei Deputaţilor din anul 1989, până în 1995, fiind şi Preşedintă a Comisiei de Educaţie şi Cultură. În acelaşi timp, a fost primarul oraşului Walferdange între 1988 – 1995. Ministru în Marele Ducat al Luxembourgului, în câteva legislaturi, ministru al Educaţiei naţionale şi Formării Profesionale, ministru al Culturii şi Cultelor între anii 1995 – 1999, ministru al Învătământului Superior, Cercetării şi al Culturii. De asemenea, şi ministru al Lucrărilor Publice, între anii 1999 – 2004. Între anii 1995 şi 2004 a fost ministru delegat al Francofoniei. 
În cadrul Partidului Creştin-Social a fost Preşedinta Naţională a Femeilor Creştin-Sociale între 1979 şi 1988, iar între 1995 şi 2003 a fost însăşi Preşedinta Partidului.
Membră a Consiliului Europei din 1984 până în anul 1989. De asemenea, membră în grupul creştin-democrat în Adunarea Parlamentară, membră a Comisie de Emigraţie şi de Refugiaţi, membră a Comisie de Educaţie şi Cultură, membră a OSCE, membră a Adunării Parlamentare între 1991 – 1995. De asemenea, membră a Fundaţiei Internaţionale pentru dialogul între creştini, evrei şi musulmani. Membră fondatoare a Consiliului Parlamentar Interregional, între 1989 – 1999. Preşedintă a Institutului European pentru cânturi corale, preşedintă a unui teatru special şi foarte important din Luxembourg, Theatre de la Centaure, un teatru care are 50 de locuri şi în care se joacă spectacole în cele trei limbi oficiale ale Luxembourgului: franceză, germană şi luxembourgheză. 
Preşedintă a Institutului European de Itinerarii Culturale şi a orchestrei de cameră “Les Musiciens”. 
A fost Preşedinta Partidului Social Creştin, partid al domnului Jean-Claude Juncker, alături de care a reformat acest partid, şi i-a consolidat statutul pe termen lung.
Din 2004 a fost aleasă membră a Parlamentului European pe cinci ani unde s-a distins printr-o participare activă în domeniul mediului înconjurător, al culturii şi socialului, actualmente fiind membră a Consiliului de Stat. 
Doamna Erna Hennicot-Schoepges, cu care am onoarea să împart poziţia de membru în juriul de selecţie al oraşelor care candidează pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană”, pentru următorii trei ani, este angajată în nenumărate fundaţii, organizaţii şi structuri europene de dialog intercultural, religios şi de itinerarii culturale. La nivel naţional i se datorează înfiinţarea Universităţii din Luxembourg în 2003, şi a Sălii “Marea Ducesă Joséphine Charlotte” a Filarmonicii.
La nivel european s-a angajat mereu în dezbateri intense în ceea ce priveşte politicile culturale, atât ca raportor al anului european al dialogului intercultural, cât şi ca organizatoare a numeroase conferinţe pe care le-a susţinut sau articole pe care le-a publicat. Ca expert, este invitată de numeroase fundaţii şi universităţi, pentru a susţine conferinţe la nivel naţional sau internaţional.
Pe parcursul mandatului la Parlamentul European doamna Erna Hennicot-Schoepges a iniţiat, în numele Comisiei de Cultură din Parlamentul European trei studii importante: în 2006 Programul ”Dezvoltarea limbajului la copii”, în 2008 “Parcursul universitar şi profesional al diplomelor Şcolilor Europene”. În 2009 a iniţiat un studiu de importanţă crucială pentru Europa: “Rolul societăţilor de gestiune colectivă şi impactul lor în politicile europene”, în tot ceea ce înseamnă drepturi de autor şi drepturi de gestiune colectivă. Este o contribuţie extraordinară pentru că deocamdată, Europa are diferenţe enorme la nivelul legislaţiei culturale, iar migraţia artiştilor, crearea platformelor de dialog şi dimensiunea europeană pe care Comisia Europeană o cere la jurizarea capitalelor culturale europene, se pot împlini numai prin armonizarea legilastivă în domeniul gestiunii colective a drepturilor de autor. Îi mulţumim pentru această dezvoltare şi sperăm din toată inima ca acest demers să fie continuat.
Este autoare a nenumărate conferinţe, studii, cărţi şi alte publicaţii. Împreună cu Academia Română şi Editura Academiei Române, a tipărit „Repere ale angajamentului public”, de asemenea Foiletoane europene: 2007, 2008 şi 2009. Dintre publicaţii amintim: „Diversitate culturală, religie şi dialog”, în 2008, „Femei şi spiritualitate. Drepturile femeilor, drepturile omului, drepturile religioase: un triunghi sacru?” în 2008, “Studiul valorilor europene” în 2008 şi în 2009 “Şcolile europene, un model pentru mobilitate şi multilingvism”. Sunt cărţi şi publicaţii care reflectă preocupările doamnei Erna Hennicot-Schoepges, de a promova neabătut dialogul, nevoia de a lupta toată viaţa pentru o formulă de cooperare prin dialog. 
Este autoarea a nenumărate conferinţe. Dacă ne uităm pe site-ul domniei sale apare o listă de conferinţe absolut impresionantă. Este o neobosită călătoare, a ţinut nenumărate conferinţe în Europa, America, India, şi nu în ultimul rând, nenumărate conferinţe în România. Vom încerca să spicuim câteva dintre ele, pentru că sunt conferinţe importante care reflectă dimensiunea personalităţii domniei sale.
În Berlin, la Institutul pentru diplomaţie culturală, cu ocazia Căderii Zidului Berlinului, între 5 şi 9 noiembrie 2009, doamna Erna Hennicot-Schoepges a ţinut o conferinţă despre diplomaţia culturală. O altă conferinţă, cu un titlu semnificativ „Construim Europa chiar în inima Europei” a ţinut-o în 31 august 2006, la Luxembourg, cu ocazia Adunării Europene a Tineretului. 
Catedra de Artă Teatrală, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, care sunt membre ale Informal Europeean Theatre Meeting pot să spună cu mândrie că au văzut-o pe doamna Erna Hennicot-Schoepges la conferinţa internaţională despre mobilitatea artiştilor, care a avut loc la Open Forum în 9 noiembrie 2007, la Helsinki, conferinţă organizată de IETM, dar şi de Finish Theatre Institut Centre, de Goethe Institut, de Visiting Arts şi de angajaţii din zona artelor spectacolului care au constituit o Ligă Europeană.
Promotoare a culturii la nivel european, doamna Erna Hennicot-Schoepges s-a angajat şi promoveză neabătut ideea că, prin cultură poate fi schimbată Europa. Domnia sa luptă neabătut pentru ca dimensiunea cultură să devină o prioritate a Uniunii Europene. Sper din toată inima ca această bătălie a domniei sale să fie împărtăşită şi de alte personalităţi culturale europene din domeniu, în aşa fel încât, din anul 2020, cultura să devină o prioritate a UE.
La Berlin, în 17 noiembrie 2007, domnia sa a ţinut una dintre conferinţele foarte importante care au arătat rolul fundamental al culturii, nu întâmplător conferinţa numindu-se: „O inimă pentru Europa”: cultura ca modalitate de a susţine şi de a reîmprospăta economia, politica şi pacea în sânul UE. 
Ne aducem cu mare plăcere aminte de conferinţa pe care a ţinut-o la Sibiu, în 2007, pe tema dialogului intercultural si integrarea europeană şi de conferinţa din cadrul Consiliului European al artiştilor: „Artistul, creativitatea şi societatea; provocări ale statului artistului la începutul secolului XXI”. 
Ca o prelungire a angajamentului universitar pe care doamna Erna Hennicot-Schoepges îl are ca fondatoare a Universităţii din Luxembourg, a ţinut o conferinţă, în Campusul Europa, în 8 noiembrie 2007, la Bruxelles, despre mobilitatea studenţilor în Europa. 
Doamna Erna Hennicot-Schoepges a fost şi este foarte activă la nivelul tuturor structurilor europene, de la Parlamentul European până la Consiliul Europei, la Comitetul Regiunilor şi la nivelul structurilor locale, regionale şi naţionale.
Rolul ei a fost şi este determinant în relaţia pe care Sibiul o are cu Luxembourgul, de fiecare dată interesându-se despre relaţiile concrete pe care le avem după 2007, an care a însemnat, din punctul de vedere al Comisiei Europene, o încununare a uneia dintre cele mai fructuoase colaborări în istoria oraşelor care au primit titlul de „Capitală Culturală Europeană”.
Sunt nenumarate alte conferinţe pe care le putem menţiona, dar credem că vom avea prilejul încă multă vreme să vorbim despre intervenţiile domniei sale, intervenţii formatoare şi pertinente. 
Ca activitate actuală doamna Erna Hennicot-Schoepges a creat un forum al civilizaţiilor la Echternach, unul dintre oraşele din Luxembourg cu tradiţie extraordinară la nivelul activităţiilor culturale. 
Doamna Erna Hennicot-Schoepges este iniţiatoarea Institutului European de Cânturi Corale de la Luxembourg. Acest institut creat în 1991 promovează formarea profesională atât a amatorilor, cât şi a profesioniştilor, a cântăreţilor şi a celor care doresc să intre în dialog cultural. Are scopul de a stabili legături cu structurile muzicale din toate ţările europene, încercând să promoveze repertoriile muzicale, stilurile diferite şi creaţiile muzicale din toate epocile.
Institutul European de Itinerarii Culturale este probabil unul din cele mai importante ctitorii ale doamnei Erna Hennicot-Schoepges, preşedinta acestui institut, cu sediul în Marele Ducat al Luxembourgului, încă din iulie 1997. Din 1998, programele Institutului de Itinerarii Culturale Europene au devenit Program European prin susţinerea Consiliului Europei, printr-un protocol creat între Consiliul Europei şi Guvernul Marelui Ducat al Luxembourgului, în această clipă, fiind concretizate 24 de mari itinerarii culturale, unul din ele fiind dezvoltat şi în România. 
De asemenea, ca fondatoare a Universităţii din Luxembourg, a creat structura “Amicii Universităţi din Luxermbourg”, a cărei preşedintă este, asociaţie care promovează valorile academice la nivel european şi mondial.
Excelent politician, doamna Erna Hennicot-Schoepges a fost animată toată viaţa de promovarea culturii, a valorilor sociale, religioase şi a dialogului. Este o bucurie şi o onoare, ca astăzi să fie alături de noi această mare personalitate europeană. 
Să-i mulţumim pentru felul angajat şi serios cum a susţinut dezvoltarea pentru prima dată în România a unui proiect de o asemenea anvergură, cum a fost „Sibiu - Capitală Culturală Europeană”, sprijinul nemijlocit pe care domnia sa şi colaboratorii domniei sale l-au dat pentru dezvoltarea proiectului „Casa Luxembourg” de la Sibiu, pentru susţinerea pe care dumneaei ne-a acordat-o pentru dezvoltarea relaţiilor culturale, politice, diplomatice, universitare, religioase, la nivelul tineretului şi copiiilor, între Sibiu şi Luxembourg.
Toată viaţa şi-a dedicat-o asocierii, dialogului, toleranţei. Spicuiesc din una dintre conferinţele sale, în care vorbeşte despre importanţa culturii, importanţa dialogului şi a diplomaţiei culturale, pe care cu atâta măiestrie a promovat-o de-a lungul timpului. “Diplomaţia culturală poate să promoveze şi să dezvolte o nouă gândire bazată pe înţelegerea dintre oameni, pe posibilitatea de a avea un dialog dincolo de diferenţele culturale şi de generaţie, de background-ul profesional, de civilizaţia căreia aparţin” şi că e important, spune domnia sa, “să ne întâlnim nu numai în zona virtuală a internetului, ci mai ales la nivel personal, acolo unde fiecare poate să vină cu aura personală. Diplomaţia culturală ne poate aduna, ne poate ajuta să fim în fruntea schimbărilor, să putem anticipa conflictele care pot să apară.” De asemenea, diplomaţia culturală, spune domnia sa, poate să ducă la formarea noilor lideri ai lumii, o lume care trebuie să fie schimbată.
Îi mulţumim în numele Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu pentru că a acceptat să fie, prin titlul pe care l-a primit astăzi, membră de onoare a corpului profesoral al Universităţii. Ne exprimăm recunoştinţa pentru prodigioasa sa activitate politică, diplomatică, culturală, socială, universitară, precum şi pentru faptul că a purtat şi poartă stindardul europenismului şi al dialogului interuman, şi am convingerea că este una dintre cele mai mari prietene ale României şi în special, a Sibiului.
 
 
 
Prof. univ. dr. Constantin Chiriac
Catedra de Artă Teatrală
Facultatea de Litere şi Arte
Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu
 
 
 
Sibiu, 30 aprilie 2011

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Parlamentul European , Comisiei Europene , Muzeul Brukenthal , Consiliul Europei , Camerei Deputaților , Uniunii Europene , Constantin Chiriac , Casa Luxembourg , Consiliului Europei , Artă Teatrală , Comisia Europeană , Festivalul Internațional , Senatului Universităţii , Lucian Blaga , Klaus Johannis , Itinerarii Culturale , Institutul European , Radu Stanca , Partidului Popular European , Academia Română , Teatrul Naţional , La Berlin , Parlamentului European , Teatrul Naţional Radu Stanca , Marele Ducat , Claude Juncker , Consiliului European , Marelui Ducat , Formării Profesionale , Editura Academiei Române , Conservatorul Regal , Beatrice Ungar , Capitala Culturală Europeană , Adunarea Parlamentară , Goethe Institut București , Ministerul Lucrărilor Publice , Doctor Honoris Causa , Adunării Parlamentare , Erna Hennicot , Învăţământului Superior , Partidului Creștin Democrat , Universitatea Mozarteum , Visiting Arts , Institutului European , Stat Helge Fleischer , Sacred Heart University , Adunării Europene , Amicii Universităţi , Anului Capitalei Culturale , Campusul Europa , Comitetul Regiunilor , Consiliului Parlamentar Interr , Construim Europa , Cânturi Corale , Căderii Zidului Berlinului , Doamna Erna Hennicot , Dolibois European Center , Domnule Subsecretar , Femeilor Creştin , Finish Theatre Institut Centre , Fundaţiei Internaţionale , Guvernul Marelui Ducat , Informal Europeean Theatre Mee , Ionel Pantea , Itinerarii Culturale Europene , Itinerariilor Culturale , Les Musiciens , Ligă Europeană , Marea Ducesă Joséphine Charlot , Miami University John , Open Forum , Partidiului Creştin , Preşedinta Naţională , Preşedinta Partidului , Preşedinta Partidului Social C , Program European , Stimate Domnule Preşedinte Emi , Stimate Domnule Primar Klaus W , Stimate Domnule Rector , Stimaţi Membri , În Berlin , Şcoala Normală , Şcolilor Europene

Vizualizari: 1608

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

sibian amuzat

Acum 13 ani

\"este autoare a nenumarate conferinte\" ??? semnat: profesor universitar doctor!
Raspunde

sasul hotz si bulangiu

Acum 13 ani

Astia se tot decoreaza intre ei. Mereu aceleasi personaje corupte, mereu aceiasi hotzi ai banilor publici, mereu aceiasi impostori: Johannis, Oprean si Chiriac. Locul acestui trio este la inchisoare, nu la rahaturi din astea mondene, care nu au nicio legatura cu educatia sau cultura!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus