Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
25°C

Reabilitarile corecte incurajate cu premii la Huet.Urban

16 lucrări de reabilitare dar și arhitecți implicați în amenajarea locuințelor din centrul istoric al Sibiului au fost premiați de Fundația Heritas, în cadrul Festivalului Huet.Urban.

Conceput ca un festival dedicat frumoasei Piețe Huet, Festivalul Huet.Urban și-a propus încă de la prima ediție să sprijine și să stimuleze sibienii care locuiesc în centrul istoric al Sibiului în a proteja, conserva și reabilita frumusețea acestei zone, unice în România. Fundația Heritas, organizatorul Festivalului Huet.Urban a inițiat în cadrul acestui festival un concurs cu premii consistente, dedicate celor care și-au reabilitat corect locuințele istorice. Concursul s-a adresat, de asemenea, arhitecților implicați în lucrări de reabilitare. Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul acestui proiect s-a ridicat la 7500 de euro. Concurenții au fost împărțiți în două categorii. Prima categorie a constat în lucrările pentru care s-au consumat mai mult de 6000 de euro, următoarea categorie fiind cea a lucrărilor de dimensiuni mai mici, pentru care s-au cheltuit sume sub 6000 de euro. Pentru cea de-a treia categorie de premii au fost înscriși doar arhitecții cu lucrări în centrul istoric. Marele premiu al acestui concurs a fost câștigat de proprietarii imobilului de pe strada Felinarului numărul 8, imobil în care funcționează restaurantul Felinarul. Premiul I a avut valoarea de 1600 de euro. Locul II a fost împărțit între pensiunea din Piața Huet numărul 3 și casa de pe Târgul Vinului numărul 9, unde funcționează acum magazinul Kazza. Locul III a fost ocupat de imobilele de pe strada Timotei Popovici numărul 9 și cel de pe strada Felinarului numărul 6.

            La cea de-a doua categorie, cea a lucrărilor cu valoare sub 6000 de euro, premiul I a fost atribuit lucrării de reabilitare a casei de pe strada General Magheru numărul 4. De asemenea, tot la această categorie au fost acordate două mențiuni, pentru lucrarea de tâmplărie făcută la casa de pe strada Nouă, numărul 55 și pentru intervenția de urgență făcută în Piața Schiller, numărul 4. Tot în cadrul aceluiași concurs au fost premiați arhitecții Alexandru Găvozdea, pentru conceptul de reabilitare a casei de pe strada Felinarului numărul 8 și Vlad Grigorov, pentru reabilitarea Centrului Cultural Habitus.

            O parte dintre lucrările de reabilitare analizate de juriul compus din d-na arh. şef Ioana Urdea, d-nul Călin Trufaşiu, directorul Direcţiei Judeţeane pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, d-nul arh. Dorin Boilă, d-nul arh. Ion Bucur, d-nul Stefffen Mildner, vice-preşedintele Fundaţiei HERITAS şi d-nul Michael Engel, director al Fundaţiei HERITAS, au fost sancționate în jurizare pentru că nu au respectat standardele de reabilitare corectă. Fie au aplicat game de culori nepotrivite centrului istoric, fie le-au aplicat într-un mod nepotrivit, fie au utilizat materiale nelalocul lor într-un centru istoric (geamuri velux, etc.)

            În cadrul aceluiași festival s-a desfășurat și un concurs dedicat elevilor și liceenilor sibieni. Concursul „Orașul e în mâinile tale” a strâns la start 7 unități de învățământ din Sibiu. Elevii claselor a II A și a XI B ale Liceului Teoretic Constantin Noica precum și elevii clasei a VIII A a școlii generale din Cârța au luat locul I la concursul de grafică și desen pe tematica centrului istoric al Sibiului. Desenele elevilor au fost expuse în cadrul unei mini-expoziții găzduite de Huet.Urban.

            Aflat la prima ediție, Festivalul Huet.Urban a avut de îndurat o vreme capricioasă, care a dat peste cap multe din evenimentele gândite în aer liber. Însă sibienii, veniți în număr mare, în ciuda vremii dar și turiștii aflați în vizită în Sibiu au gustat din plin seria de spectacole oferită de organizatori publicului. „Am fost foarte mulțumiți de modul în care s-a desfășurat prima ediție a Huet.Urban. Vremea ne-a dat mari bătăi de cap însă sperăm că am reușit să oferim sibienilor momente plăcute și interesante. Este dorința noastră ca acest festival să continue și anul viitor”, spune Michael Engel, directorul Fundației Heritas, organizatorul Festivalului Huet.Urban. Festivalul a dorit să se adreseze tuturor categoriilor de public, familiei - prin workshopuri la care copiii au putut participa activ, turiștilor - prin concerte și proiecții de film dar și specialiștilor în arhitectură sau istorie, prin discuții deschise desfășurate în cafenelele din Piața Huet.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

4 comentarii

Alex

Acum 13 ani

Nu a fi fost rau daca ati fi postat si niste poze cu casele premiate si cu cele sanctionate deasemeni.
Raspunde

coco

Acum 13 ani

Imi pare rau d-ule Gavozdea ca nu a-ti amintit toti colaboratorii proiectului "FULINARUL".A-ti omis firma "SIC DESIGN"care a participat in egala masura cu dumneavoastra si binenteles persoana executanta a lucrari de restaurare.Nu a-ti muncit fizic la acest proiect sa apareti pe pagina unui ziar si in acelasi timp sa va insusiti un premiu pe care nu il meritati pe deplin. Uitati de ceilalti care in momente dificile au donat materiale pt. finalizarea amenajarilor din interior,si finalizarea lucrarilor.Ma surprinde faptul ca va plangeti in presa: "de aici una din problemele majore ale reabilitarilor este de natura tehnica:lipsa mainii de lucru specializate,a unor oameni care sa stie sa lucreze cu case vechi si cu materiale adecvate precum si obiceiul arhitectilor de a nu urmari ce se intampla in timp cu constructiile.[...] Toate conduc de fapt,la importanta de a avea o echipa cu capul pe umeri si care sa aiba bun-simt." SA ITI FIE RUSINE!!!!!!!!!
Raspunde

coco

Acum 13 ani

scuze de gresala "FELINARUL"
Raspunde

stelian

Acum 13 ani

era mai fain FULINARUL si ar fi trecut neobservat. mai bine iti ceri scuze pentru \'a-ti\' amintit si \'a-ti\' omis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus