Joi,
13.06.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Maria Sa, Teatrul! De vineri, in tot Sibiul

 

Discuții de la Takata la Ambient și la E.On Gaz. De la dezastrul din Japonia, la prețul prezenței în catalogul Festivalului de la Edinburgh. De la Dan Perjovschi care va crea pe gardul teatrului, la spectacole sold-out deja. De la spectacolele ”clasice” jucate la Teatru sau Casa de cultură sau Teatrul Gong la năvala din Piața Mare, Nicolae Bălcescu și până în”underground-ul de după ora zece”, ce se petrece în localuri precum Oldies Pub ori Kapital. Sau chiar în real-. Dar mai ales discuții despre teatru, mai mult teatru, după care iarăși teatru. Evident, este vorba despre cea de-a optsprezecea ediție a Festivalului Internațional de de Teatru de la Sibiu, desfăşurată sub genericul Comunităţi începând din ziua de vineri a acestei săptămâni.
”Vă asigur că fiecare spectacol merită văzut, pentru că fiecare spectacol a fost ales cu migală și am încercat să umplem fiecare spațiu de joc cu multă calitate”, promite Chiriac.
 
Două miliarde din bilete
 
Atât speră să strângă organizatorii FITS din vânzarea biletelor (două miliarde de lei vechi): prețurile sunt de maxim 40 de lei, pentru un spectacol, cele mai multe fiind în jur de 15 lei – 20 de lei. Până la finele săptămânii trecute, FITS a vândut bilete de 78.000 de lei ”Am ținut să rămânem la aceste prețuri în condițiile în care toate se scumpesc. La toate spectacolele sunt bilete, nu am făcut spectacole numai pentru profesioniști. S-au pus în vânzare bilete pentru toate spectacolele”, amintește Chiriac, directorul Festivalului. Pentru cei care vor să mai prindă locuri la spectacolele ce se joacă în spații cu număr limitat de locuri, șansele sunt minime: spre exemplu, ”Ispita Cioran”, care se joacă în tramvaiul Sibiu – Rășinari este un spectacol pe care îl puteți ”căuta” după Festival.
 
Perjovschi, live
 
Desemnat cetăţean de onoare al Sibiului, artistul Dan Perjovschi a creat anul trecut pe zidurile curţii interioare ale Teatrului Radu Stanca o expoziţie clar apreciată de toţi spectatorii prezenţi. Cum locul era unul cu acces restricţionat marelui public, în acest an Perjovschi va "expune" pe zidurile exterioare ale Teatrului. "Dan Perjovschi, a răspuns din nou provocării de anul trecut, când a realizat expoziția din curtea TNRS, în acest an va lucra pe peretele exterior, deci publicul va putea să îl asiste, această expoziție va deveni un bun al orașului", spune Chiriac.
 
Celestini, ultima strigare
 
Anul trecut, printre numele impunătoare aduse la Sibiu a fost cel al lui Peter Brook. Anul acesta, printre numele importante este cel al lui Ascanio Celestini. ”Sunt trei spectacole în care el însuși va juca. Sunt, cum să vă spun, nume extraordinare care vin la Sibiu”, spune Chiriac.
Programul imensului Festival se întinde pe 18 pagini. Evident, nu lipsesc spectacolele de stradă, care de fapt umplu în fiecare seară străzile Sibiului. 
Potrivit sistemului on-line de cumpărare a biletelor la Festivalul din acest an, mai sunt câteva spectacole la care numărul biletelor rămase la vânzare este sub zece. Deși cel pus în vânzare inițial era de ordinul sutelor. La ”Oaia neagră” a lui Celestini, ieri la prânz mai erau 11 bilete disponibile (editare ulterioară: 8 bilete în seara zilei de luni) la spectacolul programat să aibă loc vineri seară la Casa de cultură a sindicatelor. 
Sau la spectacolul Lulu, al lui Silviu Purcărete, spectatorii se mai puteau "înghesui" ieri pe patru bilete. "Avem 25 de spectacole sold-out", anunţa Chiriac în cursul dimineţii de luni.
 
Cifrele anunţate
 
Mai mult de jumătate din cele 300 de evenimente care vor avea loc în cele 60 de spaţii de joc dedicate FITS se vor desfăşura în spaţii deschise, în aer liber, pe bulevarde, în pieţele istorice, parcuri, parcări, chiar şi la Grădina Zoologică, în magazine, în Cetatea Cisnădioara...
În cele zece zile de festival, la FITS sunt aşteptaţi la spectacole o jumătate de milion de spectatori, zilnic, media fiind de 60.000 de iubitori de muzică, teatru, dans care savurează evenimente culturale de dimineaţa până noaptea, au anunţat oficialii Festivalului.
 
 
Declaraţii ale lui Constantin Chiriac:
 
 
Bugetul este la fel ca anul trecut, 5,8 milioane de euro, în condițiile în care TVA-ul a crescut, legea drepturilor de autor ne obligă să plătim toate contribuțiile la stat, ca și când ar fi angajați, benzina s-a scumpit. Am încercat să creștem festivalul.
 
Am dezvoltat trei sau patru noi locuri de spectacol, iar pentru tineri am încercat să personalizăm zona underground, spectacole după zece seara. Dacă anul trecut se juca în două sau trei locuri, anul acesta sunt peste zece. 
 
De asemenea, atelierele specializate sunt mult mai multe. Am considerat ca profesioniștii să poată să profite de artiștii importanți. Expozițiile, lansările de carte sunt mai numeroase, la conferințe avem o participare mai importantă, iar la spectacolele lectură vom colabora cu Cătălin Ștefănescu (Garantat 100%) care va modera aceste spectacole. Cu ajutorul Institutului Cultural Român aducem un program prin care se încurajează traducerea dramaturgiei române în țările europene, este un seminar prin care tinerii de diverse naționalități sunt sprijiniți să devină traducători ai limbii române, va fi un atelier.
 
Singura Bursă de spectacole din România e la Sibiu, avem drept de autor și ținem să rămână la Sibiu. La Bursă vin nume importante din Japonia, din Canada (unde e cea mai importantă Bursă din lume, la care vin o dată de doi ani șase sute de profesioniști). Noi am încercat ca în cadrul Festivalului de la Sibiu să combinăm lucrurile. Noi nu putem recupera tradiția festivalului de la Edinburgh, care are 60 de ani de tradiție. Cei de la Edinburgh au numai 25 de spectacole, sunt foarte selectivi. Acolo e dezvoltată zona ”off”. Cine are bani, se duce, închiriază spațiu, vinde bilete și trăieşte. Ei bine, zona aceasta are un catalog mult mai gros decât al nostru din acest an, în care un sfert de pagină costă cam 400 de lire. Și dacă vrei să exiști, trebuie să apari în acest catalog distribuit în vreo două milioane de exemplare, distribuit gratuit. 
Dar 90% din spectacole sunt submediocre. Nimeni nu se gândește la public. La Sibiu ne gândim la ce le dăm oamenilor, noi selectăm foarte serios și parcimonios. Vedem mii de DVD-uri, din care selectează colegii mei și numai ce e important ajunge la mine.
 
Lumea vine la Sibiu, cu încredere în ceea ce am selecționat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus