Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Federatia Romana de Handbal sarbatoreste 75 de ani la Sibiu, locul desfasurarii primului meci din istorie

Preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că în luna august se vor disputa cele două Supercupe ale României, la masculin şi feminin, în timpul manifestărilor aniversare a 75 de ani de existenţă ai forului naţional.

"Sunt meciuri demonstrative, după cum se ştie, adică echipa câştigătoare nu beneficiază de loc în cupe europene. Dar înseamnă enorm pentru imaginea handbalului românesc şi contează şi pentru public să-şi revadă echipele favorite. Intenţionăm să organizăm la masculin în Constanţa, de unde este campioana HCM, respectiv în Râmnicu Vâlcea la feminin, fieful Oltchimului. Urmează, de asemenea, să decidem adversarele, care vor fi ori vicecampioanele, ori finalistele Cupei României", a spus Gaţu.

Supercupele României s-au mai disputat în 2007, ambele trofee revenind campioanelor, HCM Constanţa şi Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Conducătorul FRH a mai precizat că vor avea loc mai multe manifestări perioada 22-28 august. "Sunt programate simpozioane, demonstraţii de minihandbal ale echipelor de la Centrele Olimpice de Excelenţă, un meci de old-boys, dar şi unul cu adevărat emoţionant, la Sibiu, unde a avut loc primul meci de handbal din România", a mai spus el.

Potrivit documentelor de acum 90 de ani (ziarul de limbă germană Siebenburgisch-Deutsches Tageblatt, numărul 14442), primul meci de handbal în 11 jucători, cu public, a avut loc la Sibiu, în 18 iunie 1921, pe Stadionul Central, între elevii Liceului Brukenthal şi elevele de la Liceul de Fete.

Ca for organizatoric, handbalul a intrat mai întâi, în 1933, alături de volei şi baschet, într-o federaţie comună. Trei ani mai târziu s-a consemnat naşterea actualei Federaţii Române de Handbal, de la înfiinţarea căreia se vor serba 75 de ani. În acelaşi an, handbalul este introdus ca probă olimpică, iar naţionala masculină a României participă la ediţia inaugurală a JO, cea de la Berlin, din 1936, ocupând locul 5.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Georg

Acum 12 ani

Nici-un cuvant despre echipele de Handball din ORAS..fie handball masculin, fie mai ales handball feminin...campioane multiple. Primul handball jucat era in 11 jucatori, pe teren de football..Alergai de-ti ieseau ochii si pasai CU MANA pe distante de ti se facea scurta.. Despre celebrele campionate EUROPENE de pe stadionul LUCAFARUL din anii 60\' sec XX iarasi nici-o vorba.. ERA OCAZIA sa le fi pomenit. La JO Berlin 1936 din 11 jucatori 9 erau sasi in special din Sibiu, Cisnadie..etc. Da, si echipa CISNADIE de handball era fantastic de puternica.. Gasiti amanunte, inclusiv imaginea biletului de JO Berlin 1936 Handball si imaginea cu echipa de atunci, +lista jucatorilor si pe wiki, dar si pe sibiul.ro/forum/...
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

Primul joc de handball OFICIAL a fost jucat pe STADIONUL ORASULUI care era langa mai tarziul UCFS (care avea SALA de GIMNASTICA, afara era iarna patinoar), langa Cimitirul Evanghelic, exact pe locul unde se afla acum Spitalul Nou, respective Spitalul Judetean, Bd. Coposu. Clar, Stadionul Orasului era Teren de Football, cu dimensiunile si portile respective..pastrate ASA si la Handball in 11...era cel mai dur sport cu putinta..
Raspunde

Andrada

Acum 12 ani

Fac parte din cea mai tare echipa din Galati CSS Galati
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus