Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Saracia din spitale, amplificata stupid: bateriile de tip AA, cumparate la pret dublu fata de cel din magazin. In mod legal

Precara finanțare a spitalelor din Sibiu duce la situații pe care numai realitatea românească pare a le putea genera: pentru că sunt prea sărace, sunt obligate să cumpere mai scump. Uneori chiar de două ori mai scump decât în mod normal. Situația a fost ilustrată de dr. Adrian Șanta, directorul celui mai mare spital din Sibiu, cel județean, care a dat drept exemplu modul de achiziționare a banalelor baterii de tip AA, necesare instrumentelor medicale. ”Am descoperit că bateriile de tip AA sunt cumpărate de noi la preț dublu față de cel din magazin. Am primit și explicația, este perfect legal. Pentru că eu, spital, nu mă pot duce cu bani în buzunar la magazin să cumpăr baterii, trebuie să organizez licitații, adică să cumpăr prin intermediar. Dar, noi plătim la sute de zile după achiziție. Și, atunci, cei care se mai prezintă la licitație își pun un adaos pe măsura scadenței facturilor”, a declarat dr. Adrian Șanta.

În ciuda faptul că scadențele facturilor care circulă în sistemul sanitar din România sunt imense față de cele care se practică în mod obișnuit în restul economiei, aceste termene sunt și depășite. ”Suntem călăriți de toți furnizorii, care au la noi un termen de plată de 180 de zile, iar noi le plătim la 370 de zile”, spune Șanta. Potrivit lui, în acest moment, Spitalul Județean Sibiu achită medicamentele cumpărate și facturate către spital în aprilie anul trecut. În ceea ce privește materialele sanitare, unde termenul de facturare este mai scurt, Spitalul județean Sibiu a ajuns să achite acum facturile emise în august-septembrie 2010.

Datoriile cresc, iar termenele se vor prelungi, însă, arată dr. Adrian Șanta, prezentând și rațiunea extrem de evidentă a acestei situații. Anul trecut, Spitalul funcționa (adică primea medicamente, materiale, utilități și plătea salarii) la nivelul a șapte milioane de lei lunar. Anul acesta, când trebuie să plătească ceea ce a ”consumat” anul trecut, nivelul alocațiilor lunare este de patru milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 423

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

andrei

Acum 12 ani

Unde este problema de fapt? Stimatul manager compara mere cu pere, mai bine zic compara un pret pentru achizitionarea unui produs cu plata pe loc si un pret pentru plata facuta dupa un an. Pai sa mearga stimabilul la magazin si sa cumpere bateriile promitand vanzatorului ca se intoarce peste un an sa achite contravaloarea lor. Eu zic ca o sa il cam alerge baietii de la paza:) Problema adevarata sunt de fapt firmele capusa care lucreaza impreuna cu managerii spitalelor si care aranjeaza caietele de sarcini in asa fel incat sa nu poata participa altcineva la respectivele licitatii. In acest fel se poate vinde o baterie la pret dublu si totul este perfect legal!
Raspunde

TICA

Acum 12 ani

DE CE NU SPUNE SI DE SALARIILE ILEGALE DATE DE EL DOMNARIU ESTE TINUT IN CONTINUARE DIRECTOR ADM. . ADICA FURA IN CONTINUARE DIN SPITAL, IAR POSTUL LUI LEGAL A FOST DESFINTAT DE MULT E CUMVA SPITALUL LUI SANTA SI NOI NU STIM
Raspunde

Pt Tica

Acum 12 ani

Draga TICA, situatia lui Domnariu este urmatoarea: nevasta acestuia este cea care i-a dat lui Santa in cateva zile diploma ca a facut cursul de management, ca sa se prezinte la concursul pentru manager, ca altfel nu indeplinea conditiile de participare. Aduti aminte ca acest concurs, nu a fost organizat la termenul stabilit de lege, a fost amanat ilegal de Bottesch, ca sa-l astepte pe Santa pana isi face rost de hartia cu pricina de la d-na Domnariu. Acesta este motivul pe care dl Domnariu primeste un salariu fara sa faca nimic, ba mai mult isi permite sa nu vina cu saptamanile la servici. Iar Santa desi sunt vecini de birou, se uita in alta parte, cand vine vorba de el.
Raspunde

o ASISTENTA

Acum 12 ani

deci concluzia santa este un nenorocit ajuns ilegal manager, un pozar ieftin care se joaca cu bani statului, face avere pe bani statului despre asazisa doamna domnariu care tine spatele asazisului sot, ar cam trebui sa renunte avand in vedere ca o insala cu toate haimanalele din spital, tine un nemernic la usa care o batjocureste pe unde apuca si afirma ca sta cu ea doar pt. pozitia ei nimic mai mult
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus