Joi,
05.08.2021
Cer Senin
Acum
16°C

Sibiul, candideaza la Unesco, prin inscriere seriala alaturi de Sighisoara | Actualizare

Ora 15.43: Consilierii locali au aprobat, în unanimitate, hotărârea ca Sibiul să candideze pentru Lista patrimoniului mondial Unesco, pe aceeași poziție pe care este înscris și centrul istoric al Sighișoarei.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, solicită primarului Klaus Johannis să accepte înscrierea dosarului de candidatură a Sibiului pe Lista patrimoniului mondial Unesco nu ca poziție singulară, ci ca înscriere serială: cu alte cuvinte, ansamblul piețelor din centrul istoric al Sibiului să fie înscris la aceeași poziție din Lista Unesco pe care se află și centrul istoric al Sighișoarei.

Solicitarea lui Hunor a fost redactată pe 12 mai și înregistrată la Primăria Sibiu la începutul acestei săptămâni. ”Opiniile specialiștilor în domeniu, precum și recomandările ICOMOS, alături de considerentele ce țin de strategia Unesco, care apreciază că Lista Patrimoniului Mondial trebuie să fie reprezentativă, echilibrată și credibilă, recomandă drept soluție optimă rescrierea dosarului ca extindere de poziție, prin înscriere serială alături de centrul istoric Sighișoara”, semnează ministrul Klemen Hunor în adresa către primarul Sibiului.
 
 
 
Un nou grup de lucru
 
Prin urmare, în ședința Consiliului local al Sibiului, ce va avea loc la ora 14.00, a fost introdus un proiect pe ordinea de zi suplimentară, proiect prin care se propune adoptarea inițierii procedurilor de înscriere a centrului istoric al Sibiului ”prin înscriere serială alături de centrul istoric Sighișoara”.
”Consiliul Local al Municipiului Sibiu va exercita atribuțiile sale legale pentru păstrarea autenticității patrimoniului arhitectural al centrului istoric al Municipiului Sibiu, în vederea susținerii prin acțiuni concrete a dosarului de propunere menționat”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de Klaus Johannis. Potrivit acestui document, primarul va fi mandatat să constituie un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Consiliului Local și ai Institutului național al patrimoniului, grup de lucru a cărui sarcină va fi aceea de a întocmi dosarul.
Finanțarea procedurilor de înscriere va fi asigurată din bugetul local din anii 2011 – 2013.
 
A doua încercare
 
Sibiul a candidat pentru o poziție pe Lista patrimoniului mondial în 2007, an în care în urma evaluării făcute de ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), Comitetul patrimoniului mondial a luat decizia amânării candidaturii Sibiului – potrivit regulilor, un sit respins nu mai poate candida din nou pentru a intra pe Lista Unesco.
Din 2008 au fost reluate discuțiile la nivel local, referitoare la dosarul Sibiului pentru Lista patrimoniului mondial, discuții în care s-a stabilit că fie Sibiul candidează, ca centru istoric, în poziție singulară, fie dosarul va fi astfel rescris pentru a candida la o înscriere serială împreună cu Sighișoara. Această a doua variantă, în opinia specialiștilor, este singura care are șanse de reușită.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus