Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Vin alegerile? Udrea liciteaza opt crese/gradinite in Sibiu. Pe banii constructorilor

 

La o lună de la lansarea licitației pentru reabilitarea a 210 km de drumuri județene, comunale și străzi din județul Sibiu, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus de Elena Udrea (foto) a lansat o nouă procedură de achiziție publică pentru proiectarea și ridicarea a opt creșe - grădinițe în județul Sibiu: trei în municipiul Sibiu (două pentru câte trei grupe de copii și una pentru o singură grupă) și câte o creșă/grădiniță cu câte două grupe în Mediaș, Avrig, Cisnădie, Săliște și Tălmaciu.
 
Proiecte pe bani de împrumut
 
Valoarea estimată a contractului pentru cele opt creșe/grădinițe licitate pentru Sibiu este de 8,6 milioane de lei, fără TVA, sumă care include ”costurile de proiectare şi execuţie, precum şi pe cele de finanţare”.  ”Costurile de finanțare”, deoarece Ministerul Dezvoltării a lansat aceste proiecte fără a avea, deocamdată, disponibile resursele financiare necesare. Prin urmare, companiile interesate de lucrări vor trebui fie să ridice pe propriile puteri creşele-grădiniţe, după care să îşi primească banii, fie să ridice aceste proiecte pe bani de împrumut, după care, de asemenea, să îşi primească banii atât pentru lucrări, cât şi pentru dobânda şi restul costurilor pe care le implică un credit.
 
Banii de la constructori, racordul la utilităţi de la consiliile locale
 
Potrivit anunţului făcut de Ministerul Dezvoltării, cele opt creşe-grădiniţe propuse pentru judeţul Sibiu urmează implică şi administraţiile locale. „Autorităţile publice locale beneficiare ale investiţiilor sunt cele care identifică terenul pe care vor fi amplasate construcţiile. De asemenea, tot ele vor realiza, la finalizarea investiţiei, dotările tehnico-edilitare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.
„Obiectivele de investiţii au fost stabilite în funcţie de propunerile înaintate de autorităţile publice locale şi în urma analizei Comisiei Tehnico-Economice a ministerului, în baza criteriilor de prioritizare prevăzute de legislaţia în vigoare. Proiectele-tip utilizate pentru aceste obiective de investiţii sunt de trei categorii, respectiv pentru creşe/grădiniţe cu una, două sau trei grupe de copii şi sunt puse la dispoziţie de MDRT”, se mai arată în documentul citat.
 
Contract pe zece ani
 
În condiţiile în care proiectul tehnic şi detaliile de execuţie ale creşelor – grădiniţe trebuie executate în termen de 30 de zile de la darea ordinului de începere a lucrărilor, anunţul de licitaţie lansat de Ministerul Dezvoltării propune ca termen de finalizare a contractului 31 decembrie 2019. Cu alte cuvinte, Ministerul promite să achite lucrările executate de firmele private în termenele asumate în cadrul ofertelor tehnico-economice până cu o zi înainte de anul 2020.
Ofertele pentru această licitaţie pot fi depuse până cel târziu pe 28 august.
 
Cum trebuie să arate o creşă-grădiniţă
 
„Construirea de creşe şi grădiniţe va ajuta la dezvoltarea sub aspect social a zonei, va crea locuri de muncă şi va avea un impact pozitiv asupra vieţii cetăţeanului”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de achiziţie publică lansată de Ministerul Dezvoltării.
Potrivit acestui document, terenul pe care se va amplasa o creşă-grădiniţă cu o grupă trebuie să fie de minim 500 de mp. Pentru creşele-grădiniţe cu două grupe terenul minim necesar, din punctul de vedere al Ministerului, este de 1.000 de mp, iar pentru cele cu trei grupe, minimul cerut este de 1.500 de mp. Toate construcţiile cerute de Minister vor avea regim de înălţime parter.
Creşele – grădiniţe pentru o grupă vor avea dimensiunile de 19,8x10,22 m, cu o suprafaţă utilă de 167,96 mp, în care să fie amenajate spaţii de primire, un birou, holuri, grup sanitar, depozit, bucătărie, oficiu, spaţii de îngrijire, spaţiu multifuncţional (53,06 mp) şi un dormitor de 41 de mp.
Pentru creşele-grădiniţe de două grupe, clădirea în formă de „L” trebuie să aibă o suprafaţă utilă de 400 de mp, cu spaţii inclusiv pentru grupa de vârstă trei luni – un an.
În fine, pentru creşele-grădiniţe pentru trei grupe, clădirea în formă de „U” solicitată de Minister trebuie să aibă o suprafaţă utilă de 560,84 mp şi, în plus faţă de celelalte tipuri, cabinet medical şi birou pentru director.
 
Sibiul, la pachet cu Vâlcea
 
Aidoma licitaţiei pentru reabilitarea a 210 km de drumuri din judeţ, şi licitaţia pentru creşele-grădiniţe a fost lansată la pachet cu creşele-grădiniţe promise pentru judeţul Vâlcea. Doar că, licitaţia de la Vâlcea prevede ridicarea a 15 creşe grădiniţe (două pentru trei grupe, şapte pentru două şi şase pentru câte una).
 
 
Licitaţii pe bani de împrumut
 
Acum o lună, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului mai lansa, la nivel naţional, o mega-licitaţie, în care pentru judeţul Sibiu sunt prevăzute spre reabilitare 210 km de drumuri judeţene, comunale şi diferite străzi ale unor localităţi din judeţ. La fel, banii pentru efectuarea acestor lucrări urmează să vină fie de la constructori, fie din împrumuturile realizate de constructori. Lucrările sunt cerute a fi terminate în trei ani, iar plata acestora ar urma să fie efectuată de Minister în următorii şapte ani. 
 
Citeşte şi 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

ADRIAN

Acum 11 ani

crese si gradinite?pt ce?lumea nu mai face copii. la ajutorul pe care il da statul roman pt cresterea copiilor mai bine fac vreo cateva aziluri de batrani,asa avem unde sa ne inecam amaru...
Raspunde

octogon

Acum 11 ani

Propunerea este total neserioasa, adica construiesti pe bani proprii sau luati cu imprumut un obiect care nu-ti apartine, fara a sti daca la urma iti primesti banii, iar daca nu ti-i primesti, tot nu-ti apartine. Pun pariu ca nu va licita nimeni...Mai sincer ar fi un PPP unde fiecare stie ce are de facut si ce avantaje are. Ma intreb unde mai sunt terenuri libere in Sibiu de 1500 de m2 care sa apartina orasului? Precis nu in apropierea cartierelor de locuit. Lipsa actuala a localurilor de invatamant este generata de retrocedarile masive din Sibiu catre biserici si particulari, retrocedari care nu ar fi trebuit sa se faca in natura.
Raspunde

sibienii

Acum 11 ani

zburatura (nevasta cocosului) asta stie ca langa scoala nr. 1 e inceputa de ani o gradinita !!!
Raspunde

siby

Acum 11 ani

probabil ca firma Victor Construct din Suceava este deja stabilita ca si castigatoare?
Raspunde

Panoramic Gardens

Acum 11 ani

Ansamblul Panoramic Gardens va ofera apartamente la superpreturi de la 23500 euro.Pentru mai multe informatii accesati pagina noastra oficiala panoramicgardens.ro
Raspunde

dan

Acum 11 ani

Daca nu se face nimic nu e bine (si aici am si eu aceeasi pozitie), dar unde se face de ce sunt comentarii insa?!?! hmm...o fii pentru ca traim in Romania?!!?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus