Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Oferte pentru studenti: ospatar fara experienta, dar cu salarii mici

 

Pentru studenți, una din cele mai la îndemână modalități de a face un ban de buzunar pe perioada verii este de a se angaja ospătar pe una din terasele care au împânzit centrul Sibiului. Cu atât mai mult cu cât unii proprietari de terase nici nu caută oameni cu experiență, dimpotrivă.
Incognito, un reporter al Turnul Sfatului a căutat să se angajeze pe perioada verii, ofertându-și serviciile către mai mulți proprietari de terase. Salariile oferite pornesc de la 600 , până la 1000 de lei.
În Piaţa Mică există în prezent trei locuri vacante, pentru postul de barman. Einstein si Atrium sunt două dintre ele. Fiind o zona mai pretenţioasă, cerinţele de angajare sunt mai mari. O minimă experienţă este necesară sau măcar garanţia că „va învăţa repede să facă cocktail-urile din meniu”, raspunde manager-ul celor două cafenele. Salariile sunt însa pe măsură, între 800 şi 1000 lei. Contractul de muncă e garantat. Pe lângă asta barmanul primeşte şi trei procente din încasări, cele trei procente fiind date din bacşişul ospătăriţei. 
 
”Nu am nevoie să fii tare”
 
Pe Nicolae Bălcescu, lucrurile stau însă altfel. Oricui i se dă o şansă să devină barman, experienţa reprezentând la multe terase chiar un dezavantaj. „Nu am nevoie să fii tare, eu caut oameni simpli ce n-au mai lucrat , ca să nu  aibă pretenţii”, declară franc managerul terasei Infinity. Salariul propus: 600 lei. Mai e necesară şi o perioadă de probă, neplătită, bineînţeles. În ceea ce priveşte contractul de muncă, şi aici e promis, dar cu jumătate de gură. 
 
Fetele sunt căutate pentru ospătari
 
La jobul de ospătar au în primul rând acces fetele. Angajatorii strâmbă din nas la ideea de a vea un băiat ospatar, cu excepţia locaţiilor unde se serveşte şi mâncare. Pentru fete, însă, există oportunităţi în aproape toate terasele sezoniere. Salariile oscilează aici între 400 si 700 de lei. Asta pentru că ele se aleg şi cu un procent considerabil din bacşis. Bacşis care se împarte cu barmanul sau cu barul. La fel, renumeraţiile descresc dinspre Piaţa Mică şi Piaţa Mare spre bulevard si periferii.
Un job unisex e cel de ajutor de bucătar. La Casa Frieda de pe Nicolae Bălcescu, spre exemplu, oricine doreşte poate fi ajutor de bucătar, cu condiţia sa treacă testele medicale şi „să fie muncitor”. 
 
Cei care doresc un loc de muncă precum barman, ospătar sau ajutor de bucătar sunt sfătuiţi să aleagă cu grijă totuşi. Câteva repere de luat în seamă sunt notorietatea localului şi numărul de clienţi ce-i calcă pragul zilnic, garantarea unui contract de muncă, responsabilităţile atribuite şi citirea cu atenţie a fişei postului. 
 
Paul Georgescu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus