Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Boemia Sibiului

În Agnita, oamenii sunt mult mai apropiați unii de alții decât la Mediaș, socializează mai mult, își dau binețe mai des pe stradă. La Mediaș, spiritele locale par mai unite în comunități restrânse decât în Sibiu. Sibiul, acest sat un pic mai mare, are un aer mult mai boem, al unei comunități mai liniștite, decât regăsim la Cluj. Sau la Brașov.
În mod evident, cu cât crește complexitatea unui oraș, cu atât spiritul local se diluează. Sibiul, la actualele dimensiuni, asimiliează, încă, pe oricine vine fie de la Iași, fie de la București ori Râmnicu Vâlcea. Căci nu vin, deocamdată, așa de mulți. Dar dacă ar deveni capitală regională? Dacă aici ar fi nu știu ce fel de guvernator și camarila lui peste câteva milioane de ardeleni, dacă aici ar fi o seamă de instituții administrative, care să gestioneze birocrația a ceea ce înseamnă acum șase sau opt județe, dacă aici s-ar crea, cu alte cuvinte, o capitală administrativă a unui teritoriu cu mult mai mare decât ceea ce înseamnă acum județul Sibiu, orașul nu ar deveni ținta unor și mai pestrițe figuri, interese și aglomerări?
Primarul Johannis crede că Sibiul ar avea de pierdut dacă nu ar fi capitală de regiune. Că ar pierde mai ales în ceea ce privește lobby-ul administrativ, care nu poate fi cuantificat. Păi, ce lobby administrativ a avut Sibiul în ultimii ani, politic vorbind? Că niciun partid neaoș nu a înghițit cu toată gura faptul că în singurul oraș din România ce a deținut titlul de capitală culturală europeană e un primar sas, care chiar nu ”ascultă” de indicațiile lor?
Centura Sibiului, unul din cele mai importante și necesare proiecte, știm cu toții ce probleme a avut în construcție. Și acum vin actualii parlamentari să se bată cu lobby-ul în piept că ce au mai muncit ei.
Sibiul ar fi, în scenariul unei capitale regionale, un oraș în care să și vii cu jalba în proțap. Or, actualul destin pare altul. Acela în care la Sibiu vii să te simți bine, să vezi un teatru, un film, un spectacol de stradă, să vezi un oraș cochet și plin de aromă locală. Aromă, spirit, boemie, nu birocrație și funcționărime.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

puli

Acum 11 ani

o ***
Raspunde

parizian

Acum 11 ani

sa stii ca nu se poate sa nu fie sibiul capitala regiunii trebuie sa fie dar sa nu mai fie gropi si sa fie mai multe magazine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus