Miercuri,
23.06.2021
Cer Senin
Acum
22°C

Dorintele unui vechi sibian II

de Ing. Gheorghe Urziceanu

O clădire cu o fațadă deosebită situată în fața Tribunalului a ajuns la stadiul de cărămidă aparentă. Daca "cucoana" care făcea valuri în Sibiu după 89', și care locuiește în imobilul cu pricina, s-ar fi implicat în urmă cu 20 de ani, azi ar fi arătat ca atunci când a fost preluată de comuniști.

În jurul anilor 70', în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, apărut din fier sau alt metal o monstruozitate care a rezistat câțiva ani, apoi a dispărut. Am regăsit-o în fața aeroportului. După construcția Casei Armatei, pe scările de la intrare au apărut niște busturi de militari reprezentând diferite arme. Nu au rezistat. În loc, în fața fântânii arteziene, se află un bărbat pe jumătate dezbrăcat care ține strâns în pumni un capăt de îmbrăcăminte, probabil "stoarce rufa".

Pe strada Dealului, colțcu str. I. Rațiu, se află un orfelinat. În față se mai află o statuie care reprezintă o femeie cu un ulcior cilindric din care curge apa în capul unui copil pentru a-l răcori. Niște imbecili au aruncat cu cărămizi și au rupt brațul femeii. Reparația a ieșit prost. Acum apa țâșnește din palmă, într-o direcție aiurea. Executanții s-au scuzat că nu au văzut cum arată statuia. Să mă caute și le voi arăta, numai să-și dorească. 

Statuia lui Nicolaus Olahus născut la Sibiu și care a fost și vicerege a Ungariei nu-l reprezintă. Ce se vede lângă Mănăstirea Ursulinelor, un  bărbat cu fața prelungă, ofticoasă, șoarece de bibliotecă, nu corespunde cu adevăratul Olahus, care era un om gras. Și care cred că se avea bine și cu băutura și cu slănina și stia mânui și spada. Cei care vor să vadă pe adevăratul Olahus, să caute Micul Dicționar Enciclopedic din 1972. Tot acolo îl va găsi și pe sibianul Nicolae Manolescu pe adevăratul nume Apolzan, critic literar absolvent al Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu. 

Piața Mare s-a vrut a fi o piață medievală. Așa a arătat până la venirea comuniștilor. De atunci, a dispărut și Nepamuk. Deși Clujul și Timișoara au așa ceva. Niște popi șovini spuneau că sașii nu erau catolici și ca atare nu au ce căuta in P-ța Mare. Ori în P-ța Mare, biserica este catolică. Pe timpul capitaliștilor autentici a putut să patroneze piața, pe timpul capiatliștilor proveniți din comuniștii frați cu ortodocșii, nu. Am scăpat de activiști și am dat de activiști în sutană. Dacă Clujul avea cea mai puternică echipă de vals, Sibiul îi avea pe cei mai buni săritori în apă de la înălțime. Ștrandul orașului avea o trambulină elastică de lemn la 1m și alte 3 de beton de 3  m, 5m și 10 m. Era singura trambulină din țară de la 10 m. Noul proprietar n-a avut interese decât economice astfel că a demolat-o, rămânând doar cea de la 3 m. 

Primul tramvai electric din țară și pe o singură linie a fost cel de la Sibiu. De prin anii 80', orașe ca Brașov, Cluj, Constanța s-au pricopsit cu tramvai. Nu cunosc motivele renunțării la acest mijloc de transport la Sibiu. Cred că se poate realiza pe vechiul lui traseu de la ITS - Școala Militară - Bulevardul Victoriei - Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Mare – Piața Gării - Dragoner - Coroana – Piața Cibin - str. T. Vladimirescu – Piața Cluj - str. Kiev - str. M. Kogâlniceanu - gara Turnișor. tot edilii ar trebui să gândească reintroducerea trenului pe linie îngustă Sibiu - Vurpăr și Sibiu – Sighișoara via Agnita (tren particular) cu potențial economic și turistic.

Sibiul ca garnizoană militară a fost pe locul al doilea după cea din Viena. Ca urmare, avea și un cimitir militar. Acesta era situat între strada Litovoi, Cantemir și Maramureșului. A dispărut. A fost un cimitir între str. Lungă, Caragiale și Reconstrucției. A dispărut. În urmă cu câteva sute de ani, o molimă, ciuma sau holera i-a făcut pe edili să spargă zidul cetății pentru a transporta numărul mare de cadavre. Spărtura este strada Gh. Lazăr. Acel mare și vechi cimitir a fost desființat și pe el s-a construit noul Spital Municipal. La Nurnberg am văzut mormântul pictorului Durer care a trăit între anii 1400 si 1500.

A apărut Billa în loc de Apaca, Floașu sau Curtea de Fier, Continental Forum în loc de Bulevard, Sonne în loc de Trei Stejari. Din pudoare exagerată, în județProștea a devenit Târnava, Porcești - Turnul Roșu, Găinari – Prenița. Când schimbam numele Sibiu?

Comentarii

9 comentarii

Lectie de jurnalism

Acum 9 ani

jos palaria, stimate domn! O singura chestiune ar fi de discutat, si anume oportunitatea tramvaiului, care prin vibratiile din mers afecteaza asfaltul, si asa brazdat in tot orasul. In rest, citind aceste randuri, in locul angajatilor de la acest ziar, as inghiti in sec si mi-as reevalua limitele si viitorul in meseria asta...
Raspunde

nostalgiile unui fost sibian

Acum 9 ani

deci, ce n-au reusit sa distruga comunistii, se straduiesc urmasii lor legitimi sa faca sa dispara, primarul s-a dat la fund plictisit, Monumentele istorice sunt o institutie fantoma fara activitate, BOR planteaza biserici pe unde apuca, cimitirul municipal a fost in parte retrocedat cu morti cu tot, teatrul e si el pe muchia retrocedarii, la cimtirul din Groapa s-au taiat pomii de sute de ani pentru a se vinde si cararile, sibienii protesteaza energic contra Brasovului, contra ungurilor, ba chiar si a sasilor iar Apolzan ne fericeste cu reportaje din fotbalul francez.
Raspunde

vasile de la scularie

Acum 9 ani

Biserica Catolica din Piata Mare a fost construita prin santaj. Sasilor le-a fost pus in vedere, in perioada contrareformei, fie le dau iezuitilor un loc de biserica in centru (prin demolarea cladirilor existente - ceea ce s-a intamplat), fie li se cinfisca Biserica Evanghelica si va fi trecura la catolicism. Chiar si asa rezistenta a continuat in stil \"Mesterul Manole\", adica noaptea orasenii demolau ce se construia ziua, pana cand a fost necesara instalarea unui corp de garda in Piata Mare.
Raspunde

D

Acum 9 ani

1) Tramvaiul nu are ce cauta pe Corso. Tramvaiul orbital in jurul orasului este singura alternativa care apare si in PUG 2) In ultimul paragraf esti nostalgic. Orasul este un organism viu, evolueaza nu ramane incremenit in timp. Probabil vrei sa facem si targ in piata Mare ca sa nu mai mergem la \"Shopping City\" 3) Distrugerile provocate de comunisti si indiferenti orasului nu se pot vindeca foarte usor, insa cu rabdare orasul renaste, incepand din 2000 incoace
Raspunde

babu Vasile

Acum 9 ani

Ca bine zici, hai sa-l mai rabdam pe sasul inca zece ani ca poate se indura sa se ocupe si de cartiere, nu doar de centru si de strada lui pazita de politia comunitara.
Raspunde

IM

Acum 9 ani

Cimitirul militar era putin mai sus, la intersectia strazii Litovoi si Cristian, si a fost desfiintat in anul 1942 la ordinul Germaniei, iar osemnitele au fost mutate in cetatea de la Cisnadioara. Acum e un parc acolo(si o biserica catolica mi se pare, in constructie)
Raspunde

Mihai

Acum 9 ani

Nu sunt de acord cu reintroducerii tramvaiului, dar in rest, FELICITARI AUTORULUI ! As mai adauga: statuia anterioara a lui Gh. Lazar avea un soclu urias (si urat). Asta de acum a trecut in extrema cealalta, are un soclu mult prea mic. Deasemeni, in fata muzeului ar trebui se existe o statuie a lui Brukenthal, de aceiasi marime cu a lui Gh. Lazar, ambele pe un soclu de cel putin 2m inaltime.
Raspunde

nelu

Acum 9 ani

Poate cineva să mă ajute cu istoricul clădirii menţionate mai sus(Dealului colţ cu dr.I.Raţiu)? Mă interesează anul construirii,arhitectul(eventual) şi destinaţia de-alungul anilor. Mulţumesc
Raspunde

localnik

Acum 9 ani

in multe orase europene s-a ajuns la un compromis prin amplasarea de simboluri art-nouveau in piete centrale istorice. Zic si eu, in timp poate deveni simbolul urbei...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus