Joi,
24.09.2020
Partial Noros
Acum
23°C

UE a blocat platile pentru cinci proiecte in valoare de 176,4 milioane de lei

26 Iunie 2011 23:13

Scandalul lucrărilor cofinanțate de UE și acordate dubios afectează și județul Sibiu, unde pe Axa 2 din cadrul Regio sunt în derulare cinci proiecte de reabilitări de drumuri, proiecte cu o valoare totală eligibilă de peste 42 de milioane de euro.

Patru din cele cinci proiecte sunt ale Consiliului Județean Sibiu, iar cel de-al cincilea are drept beneficiar orașul Agnita. Este vorba de lucrări de reabilitări de drumuri, cel mai vechi proiect fiind cel de reabilitare a drumului județean Sibiu – Agnita.

Deocamdată, reprezentanții beneficiarilor nu se arată îngrijorați, atâta timp Comisia Europeană a anunțat că blochează plățile pe proiectele accesate pe Axa 2 timp de ”doar” 60 de zile. ”Deocamdată, nu se vor opri lucrările, nu cred să fie vreo problemă. Dar dacă se blochează plățile pe o perioadă mult mai lungă de timp, atunci s-ar putea să apară problemele”, recunoaște Martin Bottesch, președintele CJ Sibiu.

La Agnita, proiectul de reabilitare a arterei principale care străbate întreg orașul tocmai ce a fost demarat. ”În momentul de față nu avem emoții, avem resurse în continuare din avansul încasat. Este posibil să ne afecteze, dar nu prea curând, având în vedere că pe proiectele europene plățile se fac la 90 de zile. Este vorba de două luni în care se blochează plățile, deci putem depăși această perioadă”, spune Radu Curcean, primarul orașului Agnita.

Comisia Europeană a anunțat această măsură după ce a descoperit suspiciuni în atribuirea unor lucrări pe proiectele cofinanțate la Teleorman (două proiecte) și Ilfov și Buzău (câte un proiect). Prin urmare, a cerut autorităților române ca în perioada iulie-august 2011 să verifice toate contractele de lucrări încheiate pe Axa 2 – este vorba de 124 de contracte, la nivel național. ”Nu cred să fie niciun fel de probleme în verificarea proiectelor noastre”, adaugă Martin Bottesch.

 

În tot acest timp, constructorii rabdă. ”Cum suportăm oricum condiții vitrege, asta e, dacă se va ajunge la amânări la plată, vom suporta și asta. Dar nu e corect ca noi să tragem și pentru alții. Căci, în altă parte, în jos, se pare că acolo este altă țară”, spune Ioan Tușinean, manager al grupului Construcții SA – Sinecon SRL, această ultimă societate fiind angajată în proiectul de reabilitare a drumului Sibiu – Agnita. Potrivit lui Tușinean, pentru constructori, unele din aceste proiecte nu sunt tocmai o sursă de profit. ”Așa era perioada când a fost licitația (2009 – n.r.), am mers cu prețuri mici și cu un profit de 1-2%, pe care nu știu dacă o să îl mai realizăm. Așfi renunțat la acel contract de vreun an și jumătate, dar am zis să continuăm, cu toate «frecușurile» unui astfel de proiect. Am zis să continuăm și, în altă parte, sunt alți oameni care iată ce fac”, mai spune Tușinean.

Proiecte cu plățile blocate                             Buget (milioane lei)

Modernizarea DJ 106 Sibiu – Agnita                             59,22

Reabilitarea DJ 106E Jina - Șugag*                              22,12

Reabilitarea arterei principale, Agnita                           25,47

Modernizarea DJ 105G Sadu – Sădurel                        52,96

Modernizarea DJ 106D Rășinari – Orlat                       16,88

*Proiect derulat în parteneriat cu CJ Alba

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

un sibian

Acum 9 ani

in CJ Sibiu sunt di consilieri PDL...deci...
Raspunde

Panoramic Gardens

Acum 9 ani

Ansamblul Panoramic Gardens din Sibiu va ofera apartamente cu preturi de la numai 23500 euro.Se accepta si Prima Casa.Pentru mai multe informatii accesati pagina noastra oficiala panoramicgardens.ro
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus