Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Tinerestile afaceri, cu ajutor de la Guvern: pizzerii, terenuri de fotbal, magazine

În timp ce unii tineri sibieni speră la afaceri mai prospere prin programul guvernamental ”întreprinzător debutant”, unii au renunțat deja. Proiectele prin care tinerii sibieni sub 35 de ani au pornit o afacere cu speranțe la cei 10.000 de euro cofinanțare sau scutiri de taxe pornesc de la pizzerii, terenuri de fotbal, magazine de unelte sau de mâncăruri tradiționale.

Până la sfârșitul săptămânii trecute, în județul Sibiu erau înregistrate 42 de societăți înființate prin programul ”întreprinzător debutant”, inițiat de Guvern: adică firme ale unor tineri, care pot accesa cofinanțări de maxim 10.000 de euro, pot primi garanții guvernamentale la împrumuturi sau scutiri de taxe. 
 
Soții Adina și Andrei Gnandt au preluat afacerea începută de un prieten pe întreprindere individuală – o pizzerie, cu livrări la domiciliu. ”Am înființat această firmă (Pizza Mirceone – n.r.) pe numele soției, căci se încadra la criterii, avea sub 35 de ani și nu a mai fost asociată în vreo firmă. Am preluat afacerea cu pizzeria de la prietenul nostru, care spunea că merge mai mult pe minus și am decis să fie un SRL debutant pentru a beneficia de scutirea plății contribuțiilor sociale. Deocamdată, însă, acest lucru nu s-a întâmplat”, spune Andrei Gnandt. Dosarul depus de ei la Agenția pentru IMM-uri a fost acceptat, dar ”sistemul” încă le percepe contribuțiile sociale. ”Cred că urmează să se reglementeze această situație. Oricum, am fost impresionat de faptul că nu a fost birocrație stufoasă”, adaugă Andrei. Scutirea plății contribuțiilor sociale, prin programul ”întreprinzător debutant”, este o facilitate care se acordă pentru cel mult patru angajați. ”Deocamdată avem trei. Dacă lucrurile vor merge bine, sperăm să mai angajăm încă o persoană”, spune Adina Gnandt.
 
Unii au renunțat deja
 
Dumitru Bogdănel, de 34 de ani, și-a înființat în aprilie o firmă cu nume sugestiv – Poienaru Sibian SRL D (SRL debutant). ”Noi suntem producători de brânzeturi. Ciobani cu alte cuvinte. Am aplicat pentru acest program, dar nu mai erau fonduri. Am și renunțat între timp, acum firma e SRL normal. Erau trecute acolo și niște facilități fiscale, dar nu avea rost. Am înființat firma pentru magazinul deschis în București. Dar, afacerea merge și fără ajutor guvernamental”, spune Dumitru Bogdănel.
Un pic dezamăgit, dar cu speranțe în continuare este Cosmin Dragomir, asociat al firmei Diana&Andrei SRL D. ”Obiectul de activitate ales este cel al restaurantelor. De altfel, în panificație vroiam să investesc. Am depus un plan de afaceri, prin care să primesc cofinanțarea de 10.000 de euro pentru achiziția de utilaje. Planul mi-a fost respins, dar o să îl refac”, spune Cosmin.
 
Un teren de fotbal, fiindcă nu există concurență
 
Mihai Tâlvan are doar 26 de ani și a decis să investească într-un teren de fotbal. ”Am studit piața din Cluj unde există 42 de astfel de terenuri cu gazon artificial. La Sibiu există încă cerere. Cu ajutorul surorii mele, care este economist, am depus planul de afaceri. Doar că eu nu doresc acea cofinanțare de 10.000 de euro, ci garanții guvernamentale pentru accesarea unui credit. Este nevoie de investiții destul de mari”, recunoaște Mihai, asociat al firmei Sasha Sports SRL D. Mihai a și ochit zona din Sibiu în care să ridice un teren de fotbal și are și un plan în acest sens. ”Până acum proiectul a decurs bine. Acum sunt în discuții cu cei de la CEC Bank pentru acel credit. Dacă totul va merge bine în continuare, probabil în toamnă vor începe lucrările. Ideea este să prind primăvara cu terenul pregătit”. Lui Mihai ideea acestui teren i-a venit anul trecut, când firma la care lucra a contractat un teren de fotbal. ”Și am văzut ce bătaie era pe astfel de terenuri”.
 
Cu ajutorul părinților
 
Probabil printre cei mai tineri întreprinzători debutanți din Sibiu este Radu Bogdan Oțoiu, născut după Revoluție, pe 1 august 1990. El este asociat al SC Proffesional Tools Service SRL D. ”Suntem distribuitori de unelte și scule pentru construcții. Am început afacerea cu ajutorul tatălui meu, mă ajută pe partea de fiscalitate. Încă nu am accesat acei 10.000 de euro cofinanțare”, spune Radu. Este student sibian, în anul II la Ecologie, iar firma la care este asociat are trei angajați.
 
 
De la începutul acestui an, tinerii sub 35 de ani care nu au mai fost asociați la vreo firmă sau nu au condus una, au posibilitatea să înființeze, gratuit, societăți cu răspundere limitată debutante (SRL D). Printre facilitățile oferite se numără cofinanțarea unui plan de afaceri în producție sau servicii în proporție de 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, garantarea în proporție de 80% a unor credite nu mai mari de 80.000 de euro și scutirea de la plata contribuțiilor sociale pentru veniturile a maxim patru angajați cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Facilitățile sunt oferite pe o perioadă de trei ani. De asemenea, dacă cifra de afaceri depășește 500.000 de euro, facilitățile nu mai sunt acordate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus