Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
11°C

"Termometrul arata 33 de grade Celsius, dar noua nu ne este foare cald"

Săptămâna trecută, canicula i-a determinat pe mulţi sibieni să plece în concediu sau să se retragă câteva zile la ţară. Pentru cei care nu şi-au permis luxul unei evadări din oraş, munca în birouri supraîncălzite, fără aer condiţionat, a fost un chin. Pe şantiere, în fast-food-uri şi în unele instituţii, munca la 34 de grade Celsius nu a fost nici pe departe o plăcere, dar cu toate acestea, prea puţini se plâng şefilor.

În instituţii şi la Spitalul Judeţean aerul condiţionat este un lux

La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, în sala ghişeelor, te întâmpină o răcoare plăcută de aproximativ 24 de grade Clesius. În birouri în schimb, angajaţii muncesc dimineaţa la ora 11:00, la 29 de grade Celsius. „Clădirea noastră este dotată cu aparate de aer condiţionat, fiecare etaj, inclusiv în sala mare unde sunt ghişee. Deşi termometrul arată 29 de grade, aerul este respirabil şi aparatele de aer condiţionat fac şi ele faţă cum pot” spune purtătorul  de cuvânt al AJOFM, Dana Radu.

Nici la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu nu se simte prea tare aerul condiţionat. „Avem aparate, se simte mai mult pe hol decât în birouri, dar nu e foarte cald, ne descurcăm”, spune Maria Veronica Spătăcean, care munceşte de asemenea la 29 de grade.

În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu există peste 70 de aparate de aer condiţionat. Aparatele sunt distribuite pe secţii- Anestezie Terapie Intensivă, Unitatea Primiri Urgenţe, Cardiologie, Obstetrică Ginecologie, Nou-Născuţi, Ortopedie-Traumatologie, Chirurgie Plastică. De aparate de aer condiţionat se bucură şi sălile de operaţie, sala de naşteri, sălile de tratament, laboratoarele, iar în unele saloane au fost montate draperii şi ventilatoare. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Blocul Adminsitrativ, unde nu se găseşte niciun aparat de aer condiţionat. „La noi, la administraţie nu avem aparate pentru că trebuie să ţinem cont de faptul că noi suntem un spital, şi de aer condiţionat au mai multă nevoie pacienţii decât avem noi. Noi ne-am obişnuit, nu ne este foarte cald şi condiţiile sunt bune, adică se munceşte normal, fără să fie o temperatură exagerat de ridicată” povesteşte  purtătorul de cuvânt, Raluca Puşcă.

La particular se munceşte în condiţii mai bune

La fast food-uri, friteuzele merg continuu, dar vânzătorii nu se plâng, căci şefii au avut grijă să le asigure condiţii decente de lucru. „Acum avem 23 de grade. Aerul este mereu răcoros, pentru că avem aerotermă, iar apă rece ne aduce tot timpul şefu. Chiar nu ne putem plânge că suntem afectaţi de caniculă” spune vânzătoarea de la fast-food-ul „Andiamo”.

Nici pe şantiere nu găseşti muncitori nemulţumiţi. De-a lungul săptămânii, şefii s-au dovedit înţelegători şi le-au permis să muncească mai puţin. „Săptămâna aceasta, cum a fost aşa cald, şeful ne-a spus că putem lua mai multe pauze şi ne odihnim  şi pe la umbră. Apă ne duce de câteva ori pe zi, şi plată şi minerală, iar partea bună este că noi nu lucrăm sâmbăta, doar de luni până vineri, aşa că la sfârşit de săptămână ne odihnim la răcoare”, spune Ioan A., muncitor pe şantier.

În covrigării temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius. Tricourile albe, atârnă umede pe vânzători. Covrigii sunt cazi, cuptoarele încinse, iar clienţii cer umili „cornuri nu prea fierbinţi”.  „Termometrul arată 33 de grade Celsius aici, dar nouă nu ne este foare cald, cred că ne-am obişnuit. Lucrăm câte 8 ore şi suntem toţi bine, adică nu îi este nimănui rău din cauza căldurii.  Mie mi se pare ce este ok şi aşa, oricum probabil afară este mult mai cald” spune vanzătoare I.O de la covrigăria „Honey”.

Indiferent că-i bine sau rău la serviciu, angajaţii au învăţat să nu se plângă. Canicula vine şi trece, cu sau fără aparate de aer condiţionat, iar oamenii surâd fericiţi când vine ziua de salariu, chiar şi la 34 de grade Celsius.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus