Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

11 persoane care organizau vanzari fictive de masini online, identificate de politie si DIICOT

Unsprezece persoane care organizau vânzări fictive de maşini pe site-uri de profil, creând un prejudiciu de 50.000 de euro unui număr de 42 de victime, au fost identificaţi de poliţişti şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), transmite Mediafax.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, împreună cu procurorii DIICOT Sibiu, au făcut 14 percheziţii domiciliare în judeţele Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi în Bucureşti, pentru a destructura grupul infracţional specializat în fraude informatice, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Poliţiei Române.
Membrii grupării sunt suspectaţi că începând cu anul 2010 şi până în prezent au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil.
Pentru inducerea în eroare a potenţialilor cumpărători, aceştia au afişat preţuri atractive şi au convins mai multe persoane să facă transferuri de bani prin Western Union. Cumpărătorii trebuiau să facă dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achiziţia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat să depună suma de bani pe numele lor şi să trimită o copie scanată după formularul de depunere, care conţinea şi codul de control al transferului.
Dacă victimele nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, după accesare, le direcţiona pe un site de phishing (site care, deşi conţinea cuvintele western union, nu aparţinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului).
Odată intraţi în posesia acestui cod de control, membrii grupării au falsificat cărţile de identitate ale victimelor, prezentându-se cu acestea la ghişeele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentând documente de identitate foarte bine falsificate.
Până în prezent au fost audiate 42 de victime, prejudiciul depăşind 50.000 de euro, fiind identificaţi 11 membrii ai grupării.
Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti ai BCCO Bucureşti, BCCO Cluj, BCCO Târgu Mureş, SCCO Vâlcea şi SCCO Sibiu, şi cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi Serviciului Român de Informaţii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus