Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

UPDATE Poetul si traducatorul Mircea Ivanescu a murit. Vezi ce spune Mircea Dinescu despre el

Mircea Ivănescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi români, un pionier al postmodernismului în Europa Centrală şi de Est, a murit astăzi, la Sibiu, în urma unei lungi suferinţe, la vârsta de 80 de ani, informează editura Cartea Românească, citată de Mediafax.

Mircea Ivănescu, născut pe 26 martie 1931, a contribuit esenţial la recuperarea narativităţii în poezia autohtonă din a doua jumătate a anilor '60 şi din anii '70.
 
Multiplu premiat pentru poezia şi traducerile sale, Mircea Ivănescu a fost propus, în 1999, pentru premiul Nobel pentru literatură, de către Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România, la solicitarea Comitetului Nobel al Academiei Suedeze.
Ivănescu este cunoscut ca scriitor, eseist şi traducător. Printre volumele publicate de el se numără "Poeme nouă" (Cartea Românească, 1983), "Alte poeme nouă" (Cartea Românească, 1986), "Versuri vechi, nouă" (Eminescu, 1988), "Poeme alese" (1966-1989), "Poeme vechi, nouă" (Cartea Românească, 1989), "Versuri" (Eminescu, 1996).
Miercuri, Mircea Ivănescu a fost nominalizat la premiile Prometheus pentru Opera Omnia pe 2011, la secţiunea Literatură.

"Acum o lună m-am întâlnit cu Mircea Şora la Sibiu, mi-a spus "ce bine îmi pare că te văd, pentru că l-am vizitat pe Mircea Ivănescu e un mare admirator al tău. El nu mai  vede, dar ascultă în fiecare vineri emisiunea ta la Realitatea TV. Era plin de entuziasm, am vrut să-l văd, dar am înţeles că e prea bolnav. Şi îmi amintesc o poveste: la Mogoşoaia acum mulţi ani, acolo unde stătea Marin Preda, Fănuş Neagu, a apărut la un moment dat la Casa Scriitorilor şi Mircea Ivănescu, cu soţia sa şi cu 20 de pisici. Avusese scandaluri cu vecinii din cauza pisicilor şi venise la Casa Scriitorilor.

A fost un mare traducător, un poet foarte interesant, va rămâne în istoria literaturii române", a declarat Mircea Dinescu, pentru REALITATEA.NET.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

dan

Acum 12 ani

Dumnezeu sa-l odihneasca!
Raspunde

Marius Gheorghiu

Acum 12 ani

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus