Prepararea corectă a alimentelor oferă, în primul rând, avantajul uciderii majorităţii germenilor care le-ar putea contamina. Alimentele gătite insuficient sau necorespunzător pot fi riscante. Se recomandă fierberea alimentelor sub presiune (atunci cand doriţi sa le preparaţi termic) în vase speciale. Folosiţi cât mai puţină apă pentru fierberea diverselor vegetale (cât să nu se ardă), şi dacă se poate folosiţi fierberea la abur. Pentru fieberea alimentelor trebuie folosite vase smălţuite, iar pentru apa fiartă vase de ceramică. Oalele şi ibricele de aluminiu, fier, cositor şi alte metale pot intoxica apa. De asemenea, trebuie evitate vasele de aluminiu, pentru că metalele toxice ca aluminiul sunt surse majore de radicali liberi. Aluminiul este adaugat în mod obişnuit iî conservanţii alimentari, tablete antiacide, apă potabilă , deodorante şi produse cosmetice. Vasele de bucătarie sunt o altă sursa obişnuită de intoxicare. Supele, sosurile şi alte alimente lichide trebuie reîncălzite până la fierbere. Mâncărurile vor fi reîncălzite până la cel puţin 75 C. Daca se foloseşte cuptorul cu microunde, trebuie acoperit vasul în care se pune mâncarea la încălzit. Ouăle nu trebuie consumate crude sau parţial gătite, nici alimente care conţin ouă crude (maioneza). Acestea trebuie fierte sau prăjite până se întăreşte gălbenuşul. La fel şi laptele, nu trebuie consumat nepasteurizat. Anumite alimente necesită preparare termică sau fierbere pentru a putea fi corect digerate: fasolea, soia, alunele de pământ, alte leguminoase şi cereale. Acestea conţin substanţe numite “factori antitripsină”(tripsina este o enzima pe care o secretă pancreasul şi intestinul şi ajută la digestia proteinelor), care sunt distruşi prin fierbere şi fac posibilă digestia. Lăstarii de leguminoase (obţinuţi din boabe germinate) cât şi cerealele încolţite, se pot consuma crude, deoarece prezintă altă stuctură chimică. Amidonul, care se găseşte în cantităţi considerabile în cartofi şi cereale trebuie fierte. Prin fierbere rezultă compuşii mai digerabili ai amidonului. Cartoful este bine sa fie fiert foarte bine sau copt. La fel şi cerealele integrale folosite pentru prepararea terciurilor, trebuie fierte bine (ovăzul -90minute, grâul şi orzul chiar două ore). Granulele de amidon se desfac mai repede la temperatura de coacere (care este mai mare decât cea de fierbere). Pâinea coaptă şi alte alimente coapte sunt bune pentru consum, iar cerealele încolţite pot fi folosite crude. În concluzie, consumarea unor canitităţi exagerate de hrană procesată termic, rafinată şi încărcată cu aditivi chimici, conduce la accelerarea procesului de degradare celulară şi îmbătrânire prematura a oranismului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 219
Ultimele comentarii
Acum 15 ore
Valentino Versace
Acum 15 ore
Cartea ne face bine..
Acum 16 ore
Emil
Acum 16 ore
Adrian
Acum 17 ore
Newman