Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Theodor Paleologu: Sibiul nu are mari sanse de a intra pe lista UNESCO in viitorul apropiat

Sibiul nu are şanse de a fi introdus pe lista UNESCO, este de părere fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, din cauza politicii acestei organizaţii de a da prioritate monumentelor şi siturilor din afara Europei.

"Vorbeam aici, la Vâlcea, despre lipsa de mediatizare a mănăstirilor spectaculoase din nordul Olteniei, cu nimic mai prejos decât cele din Bucovina. Lipsa de mediatizare a lor se datorează şi faptului că, spre deosebire de Bucovina, aici, în Vâlcea, doar o singură mănăstire este monument UNESCO, mă refer la Hurezi. Dacă eşti pe lista UNESCO, implicit beneficiezi de o largă mediatizare internaţională. Din păcate, nu există şanse ca în viitorul apropiat alte monumente din România să fie incluse în patrimoniul UNESCO, pentru că acest organism are ca prioritate acum monumente din Africa, Asia, pentru că, în prezent, o jumătate din lista UNESCO sunt monumente din Europa", a declarat miercuri, pentru Agerpres, Theodor Paleologu.
În acest sens, el a dat ca exemplu Sibiul, care se află pe lista de aşteptare pentru a fi inclus pe lisa UNESCO, dar care "nu are mari şanse în viitorul apropiat".
"Aşadar pentru o bună perioadă de timp vom rămâne cu mănăstirile din Bucovina, cu bisericile fortificate din Transilvania, până cel puţin lista UNESCO va fi echilibrată între Europa şi restul continentelor", a spus fostul ministru al Culturii.

Theodor Paleologu a fost prezent miercuri la Vâlcea cu ocazia sărbătoririi hramului Sfântul Pantelimon la biserica lui Horea din Albac, lăcaş de cult situat în staţiunea Băile Olăneşti.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Un sibian

Acum 13 ani

Pai normal ca n-are sanse, pentru ca voi (shmecherii de la Bucuresti) indiferent de culoarea politica, purtati o ciuda imensa ca Bucuresti nu poate fi ce e Sibiul. Ce sa zic... cu sau fara protectia UNESCO, tot Sibiul e superior Bucurestiului. Sac!
Raspunde

Profesor sibian

Acum 13 ani

Pentru dl. de la nr. 1 Nu fiti suparat pe cei din Bucuresti pentru insuccesele noastre. Esecul proiectului UNESCO se datoreaza municipalitatii Sibiului, care a aprobat incalcarea prevederilor legale privitoare la zona de patrimoniu. Ramada trebuia sa aiba doar inaltimea proiectata initial, pentru ca este in imediata apropiere a zonei de patrimoniu pentru care se cerea aprobare de la UNESCO, cladirea fostului cinematograf Pacea (din str. Cetatii a incalcat inaltimea etc. etc.) Vinovat este in primul rand primarul Sibiului si Famiglia Sibiului, din care face parte.
Raspunde

babulus

Acum 13 ani

Cum naiba sa intre centrul istoric in patrimoniul UNESCO cu tzigania aia de fantana arteziana din Piata Mare?! Doar sasul manelist crede ca rahatul ala de fantana are ceva in comun cu stilul arhitectonic medieval...
Raspunde

callas

Acum 13 ani

ca de obicei, altcineva trebuie sa fie de vina daca nu iese pasenta la romani, asa si cu Sibiul. Daca nu va reusi nici a doua oara este pentru ca documentatia este foarte slaba ( cel putin prima) , legatura cu Sighisoara este doar o manevra politica si nu are nimic cu regulile Unesco, iar constructiile aprobate plus cele daramate in mod criminal au spulberat si ultima speranta. Nu-i nimic, nu conteaza ca nu avem sanse, bani frumosi tot se pot face pana la respingere pe studii, documentatii, cereri, iar explicatia de esec o aveti deja gata!
Raspunde

N-avem un mall adevarat

Acum 13 ani

Liderul mall-urilor din Romania (Iulius Mall) a vrut sa construiasca o catedrala a capitalismului in spatele teatrului din Sibiu. N-a avut voie. Acum s-a dat voie, dar unei firme obscure. O sa construiasca un mall, in genul celui de la fostul cinema Pacea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus