Vineri,
09.12.2022
Parțial Noros
Acum
8°C

UE catre Salconserv: licitatie trucata, dati banii inapoi

La aproape cinci ani de la încheierea unui proiect cu finanțare europeană, societatea medieșeană Salconserv este acuzată de reprezentanții Oficiului european antifraudă (OLAF) că a trucat una din licitațiile de achiziție. Toți banii primiți, inițial, nerambursabil – aproape șapte milioane de lei – trebuie acum returnați. După investiții totale de peste șase milioane de euro, Salconserv a inițiat, la finele anului trecut, procedura de intrare în insolvență.

Situația nu pare deloc fericită pentru compania medieșeană producătoare de preparate din carne și conserve, care a declarat, anul trecut, un număr mediu de aproape 150 de angajați și o cifră de afaceri de 17,6 milioane de lei, cu o pierdere din exploatare de peste 8,3 milioane de lei.

Firma controlată de cel mai bogat medieșean, Gheorghe Călburean, a accesat în 2005 un proiect cu finanțare europeană. Contractul de finanțare prin Programul Sapard a fost semnat în 11 august 2005, având drept obiectiv modernizarea și retehnologizarea fabricii de conserve din carne și preparate. Valoarea nerambursabilă a contractului a fost de 1,95 de milioane de euro.

Reziliere fără motive publice

Contractul de finanțare pentru Salconserv a fost reziliat la cinci ani de la semnare, mai precis pe 16 septembrie 2010, la inițiativa Agenției de plăți pentru dezvoltare rurală și pescuit (APDRP), autoritatea contractantă în cazul acestui proiect. Motivele nu sunt clar făcute publice de niciuna din părțile implicate. Cert este că decizia a venit în urma unui control, consemnat de APDRP într-un procesul verbal întocmit la finele lui iunie 2010. Procesul verbal a ținut cont de investigațiile celor de la OLAF, care au acuzat reprezentanții societății medieșene că au trucat una din licitațiile de achiziție.

Solicitați de Turnul Sfatului să dea publicității procesul-verbal în urma căruia s-a ajuns la rezilierea contractului de finanțare și la obligarea celor de la Salconserv să returneze banii, reprezentanții APDRP susțin că astfel de informații nu sunt publice.  Însă au dezvăluit, în mare, care este, în mare, speța.

”Motivele rezilierii țin de încălcarea prevederilor referitoare la derularea achizițiilor și a situațiilor de conflict de interese, precum și a articolului 4 din secțiunea B a Acordului Multianual de Finanațare a Programului SAPARD: «Cheltuiala va fi eligibilă pentru sprijinul comunitar pentru SAPARD, dacă este în conformitate și cu acest acord numai în cazul în care utilizarea asistenței SAPARD este în concordanță cu principiile managementului financiar adecvat și în special ale economiei și eficienței costurilor»”, se arată în răspunsul transmis de APDRP ziarului Turnul Sfatului. Reprezentanții autorității contractante mai invocă un pasaj din contractul semnat cu Salconserv, pasaj pe care reprezentanții firmei medieșene l-ar fi încălcat – ”Beneficiarul se obligă să implementeze proiectul cu maximum de profesionalism, eficiență și vigilență, în conformitate cu cele mai bune practici în domeniul vizat și în concordanță cu acest contract”.

Salconserv, tăcere totală

Turnul Sfatului a transmis o solicitare de declarații celor de la Salconserv în urmă cu două săptămâni, fără nicio urmare însă. Potrivit informațiilor din piață, însă, varianta celor de la Salconserv este că, în cadrul unei licitații, au participat două companii străine, care, tot în afara țării, aveau un asociat comun. Situație care se încadrează la conflictele de interese, dar care nu putea fi verificată de către cei de la Salconerv – ”firmelor din România le verifici acționariatul la Registrul Comerțului. Dar celor din străinătate ce faci, te apuci să le sapi tuturor trecutul?”, ar fi varianta celor de la Salconserv.

Implicate în aceste licitații acuzate de fraudă de OLAF sunt societăți originare din Germania și Italia.

În ultima zi a săptămânii trecute am încercat, și telefonic, să obținem o reacție din partea celor de la Salconserv. ”Dar astăzi e vineri. Astăzi nu e nimeni aici. La noi se lucrează doar de luni până joi”, a fost răspunsul ”celor de la poartă”.

Procese pe rol

Cei de la Salconserv au contestat în instanță procesul-verbal prin care APDRP obliga firma medieșeană să restituie suma de 6,94 milioane de lei, plătită în baza contractului de finanțare din 2005. Primul proces ce a avut loc la Curtea de apel Alba a fost piedut de către societatea medieșeană. A urmat recursul la Înalta curte de casație și justiție, dar aici procesul a fost suspendat, deoarece cei de la Salconserv au deschis un nou proces, pe aceeași temă, tot la Curtea de apel Alba. La începutul acestui an, dosarul a fost trimis spre judecată la Curtea de Apel București, unde judecarea a fost amânată în două rânduri. Următorul termen a fost stabilit la mijlocul lui septembrie.

Salconserv, investiţii de 6,6 milioane de euro

Fabrica Salconserv a anunţat oficial repornirea producţiei în 2008, oficialii companiei anunţând investiţii totale de 6,6 milioane de euro. Acţionarii majoritari ai firmei sunt cei de la Măcelăriile Mediaş SRL (firmă denumită până în vara lui 2010 Salflom SRL), persoană juridică ce deţine 75,83% din acţiunile Salconserv. În cadrul Măcelăriile Mediaş SRL, asociat majoritar cu peste 80% din părţile sociale este o altă persoană juridică, Dafora SA, firmă controlată de Gheorghe Călburean. În calitate de persoană fizică, el mai deţine 5% din părţile sociale ale Măcelăriile Mediaş SRL, restul părţilor soiale fiind împărţite între Viorel Barbu şi Nicolae Floca.

Fabrica repornită în 2008 are o capacitate de producţie zilnică de 60 de tone de preparate şi alte 30 de tone de conserve.

Date contabile

În noiembrie 2010, la o lună după schimbarea după schimbarea preşedintelui, consiliul de administraţie al Salconserv a decis demararea procedurilor pentru intrarea în insolvenţă, probabil pentru a se pune la adăpost de situaţia care ameninţă firma în urma deciziei celor de la APDRP. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, conducerea Salconserv a revenit asupra acestei decizii, renunţând la acţiunea demarată în instanţă.

Anul fiscal 2010 a fost încheiat de societatea medieşeană cu o pierdere contabilă de peste 11,4 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 17,6 milioane de lei. Capitalurile societăţii sunt pe minus, cifrate la -22,7 milioane de lei, Salconserv accesând în ultimii ani o serie de alte credite pentru dotare şi retehnologizare. Totalul datoriilor firmei la finele lui 2010 era de peste 44,2 milioane de lei, iar la bugetul de stat, Fiscul a calculat la mijlocul acestui an debite de 620.000 de lei, cărora li se adaugă penalităţi de aproape 90.000 de lei. „S-a început procedura de executare silită”, se arată pe site-ul ANAF.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus