Joi,
23.09.2021
Parțial Noros
Acum
8°C

"Ia poftiti, ia poftiti... Hai la marfa!"

Dacă Târgul Olarilor din Piaţa Mare, scăldat în soarele cald de început de septembrie, se aseamănă cu un tablou de Cezanne, Piaţa Mică şi Târgul Meşterilor Romi aduce mai mult cu o explozie de culori amenstecată cu vomă de pizza.

Între cele două pieţe, despărţite de doar câţiva paşi, există o diferenţă ca de la cer la pământ zilele acestea. Într-o parte este linişte, oamenii se plimbă agale printre oale şi farfurii, spun „Nu vă supăraţi, cât costă vaza?” şi îşi dau „Bună ziua!”. În cealalată parte miroase a ciorbă de fasole cu usturoi şi pui la rotisor, se doarme printre exponate şi se strigă „Ia poftiţi, ia poftiţi... hai la marfă frumoooooasă!”.

Topoare, lanţuri de aur şi argint, o mireasă cu alai!, evantaie, ceasuri de mână, table de şah cu  piese, ibrice, mitraliere de jucărie, vase romane, bibelouri, ceasuri de perete, bocanci...

„Este o replică foarte reuşită!”, spune vânzătorul unui Rolex. „Ia ibricul, ia ibricul, ia cafeaua, Extra Arabicaaaaa...”, îşi promovează un ţigan marfa.

Halviţă, linguriţe de argint, portofele din piele, tuci mare – 400 de lei, tuci mic – 30 de lei, linguri de lemn, coşuri impletite – „25, 30 de lei, după sufletul şi buzunarul omului, că negociem”, site pentru fărină şi mălai, vată de băţ, fuste înflorate, copii plângăcioşi şi murdari...

„Mie mi-ai făcut poză?”, întreabă un rom al cărui aspect se încadrează în toate clişeele posibile legate de etnie. Se pregătea să ceară bani pentru fotografie.

Ouă încondeiate pentru Paşte, porţelanuri, cărţi vechi, piese de mobilier, lustre, veioze, becuri, mărgele, pietre semipreţioase, oale şi farfurii de duzină la un leu, maxim doi lei bucata, portofele din piele la 10 lei, huse pentru telefoane mobile, vederi de epocă...

Şi totul este acoperit de muzică de jazz de la trupele invitate să cânte al festivalul Imagine. Asta până să urce pe scenă Elvis Romano.

Dacă în Piaţa Mare te plimbi o oră şi ai văzut tot, în Piaţa Mică poţi sta toată ziua şi garantat nu te plictiseşti!

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus