Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
-1°C

Faima Sibiului – umbrita doar de cersetori si preturi mari

Ca oraş turistic important, Sibiul e periat periodic de analize, statistici şi note. Părerile câtorva turişti, opriţi aleatoriu din plimbarea lor prin Piaţa Mică, le pot confirma sau nu.

De unde au auzit de Sibiu?

De Sibiu, nu e deloc greu de auzit, din spusele turiştilor. Platforma online ocupă un prim loc. Promovarea media a diferitelor festivaluri şi evenimente cultural-artistice au implicat şi promovarea gazdei, adică a Sibiului. „Am venit prima oară anul trecut, special pentru FITS, neaşteptându-mă la un oraş atât de fermecător. Anul acesta, deşi am ratat festivalul, m-am întors doar pentru oraş”, povesteşte Alex din Germania. La fel, promovarea diferiteloror resurse turistice ale orasului prin ghiduri de călătorie, documentare, sau pachete turistice i-a îndreptat pe mulţi către plaiurile sibiene.  Un grup de studenţi belgieni, aflaţi în vacanţă, povestesc: „În fiecare an ne alegem o destinaţie culturală. Am dat un „search” pe web şi din toate, Sibiul ne-a făcut cel mai curioşi”. „O reclamă pe  Facebook...” e cea care a „hipnotizat-o” pe Annja, tot din Germania. Există şi mulţi vizitatori ce au avut încredere în descrierile făcute de prieteni, cu privire la Sibiu. „Dar Sibiul este foarte faimos în Austria. Am povestit de multe ori cu prietenii mei de el” – Michael din Austria. Martin e din Polonia şi, fiind un pasionat al traseelor montane, a venit singur iniţial pentru a străbate munţii Făgăraş. „Nu ştiam prea multe despre Sibiu. Grupul cu care m-am împrietenit pe munte mi-a lăudat Sibiul şi mi-am promis astfel că o să trec. Şi iată-mă sunt aici, fără niciun regret!”

Ce aşteptări au turiştii de la Sibiu?

Aşteptările turiştilor au fost în general depăşite de oferta oraşului. Mica doză de reticenţă, legată de imaginile şi descrierile „ideale” din publicitate, cu care au intrat în Sibiu, le-a fost spulberată din prima zi. „M-am aşteptat să văd un oraş medieval restaurat decent şi transformat într-o atracţie turistică. Sibiul oferă însă mult mai mult de atât”, Lenny din Croaţia. „Este cu mult peste ce mă aşteptam. Auzisem că în ultimii cinci ani că aţi primit mulţi bani de la UE iar acum am ocazia să văd că au fost bine investiţi.” Laurent, Franţa.

Contrar statisticilor din recenta analiză Michelin, preţurile nu sunt însă atât de mici precum se aşteptau turiştii. Tarifele, de la cazare şi până la o simplă cafea, sunt competitive cu cele occidentale. „Un prânz în Piaţa Mare – descrie Joanna din Austria – m-a costat nu cu mult mai puţin decât unul din centrul Salzburg-ului. Mâncarea şi servirea au fost totuşi bune”.

Ce au găsit în Sibiu? 

Sibiul le-a rezervat tuturor, fără excepţie, o mare surpriză. Reticenţa în faţa publicităţii făcute Sibiului (doar e vorba de România, ţara susceptibilă de a falsifica orice) le-a fost îndepărtată odată cu primul contact vizual al centrului istoric. Valenţele culturale ale Sibiului nu sunt supralicitate iar locuri de vizitat ce impresionează sunt cu duiumul. Turiştii au o grămadă de surprize plăcute: muzeul Astra, Palatul Brukenthal, centrul istoric şi ...stilul de viaţă. Valentin din Ploieşti are 41 de ani şi a venit împreună cu familia pentru un sejur de cinci zile. „România se simte mai puţin în Sibiu” şi pentru el este o bună alternativă la un concediu în străinătate. „Degeaba, aici găseşti într-adevăr altceva de vazut, alţi oameni, alt aer”

În Sibiu turiştii, în special cei din afara ţării au găsit însă şi mulţi ţigani, care îi agasează pe stradă sau la terase. Cerşetori sau nu, rromii dau fiori turiştilor şi îi fac să nu se simtă în siguranţă. „S-a ţinut după mine tot centrul, cerşind să-i dau oţigară, bani sau orice.. În Piaţa Mică încă se ţinea de mine şi am rămas la o terasă să beau ceva doar ca să scap de el. Mi-a fost puţin frică, recunosc..”, mărturiseşte Miquel din Spania.

Deşi Sibiul mai are încă de pus la punct câteva detalii în ceea ce priveşte oferta turistică, văzut „live” demontează orice suspiciune cu care turiştii ar putea veni prima oară în Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

vio

Acum 12 ani

sibiul a depasit cu mult \"bariera\" unui oras romanesc, aratand mai mult ca un oras european. Mai sunt multe de facut dar si aociatiile de proprietari trebuie sa se implice, daca toate fatadele caselor ar fi renovate aspectul orasului ar fi si mai placut. Chiar si eu ca sibian cand ma plimb seara pe centru nu-mi vine sa cred ce atmosfera degaja orasul, mult mai placuta decat multe orase turistice din vest. Cersetorii sunt o problema nu doar pentru straini, chiar nu inteleg ce pazeste politia locala
Raspunde

student valcean cu buletin de sibiu

Acum 12 ani

tot valcea ii mai frumos
Raspunde

x

Acum 12 ani

cersetorii sunt o problema dincolo de politia locala. legea trebuie inasprita. sa nu mai zic de un nou fuehrer ca sunt pus la zid. P.S. Brukenthal se scrie fara ck!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus