Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Profesorii Colegiului National ”Gheorghe Lazar”, urmatoarele victime ale unei legi prost redactate

În timp ce profesorii Liceului de Artă din Sibiu trăiesc din banii împrumutați de la prieteni, autoritățile locale atrag atenția că alte 36 de instituții de învățământ din municipiul Sibiu vor ajunge în aceeași situație de a nu putea plăti salariile. Dintre acestea, Colegiul ”Gheorghe Lazăr” este cel mai aproape de epuizarea fondurilor alocate pentru salarii.
"Ştiu că s-a discutat ieri în Guvern această chestiune. Primul-ministru a cerut o situaţie mai exactă şi sper ca în următoarele zile să se ia o hotărâre, mai cu seamă că vor apărea, până la sfârşitul anului, încă 36 de situaţii similare. Din 50 de unităţi şcolare de pe raza municipiului Sibiu, 37 vor fi, mai devreme sau mai târziu, în situaţia de a nu plăti salariile fiindcă nu se poate depăşi costul standard", a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis.
El crede că, în urma răspunsului transmis de Ministerul Finanțelor Publice referitor la blocajul apărut la Sibiu, profesorii și restul autorităților responsabile au înțeles unde este cheia rezolvării situației. ”Cel puţin acum lumea a înţeles că nu este rea voinţă din partea Primăriei sau a altor entităţi locale, ci este o problemă care poate fi rezolvată fie de iniţiatorul acelei hotărâri de guvern, care este Ministerul Educaţiei, fie prin hotărâre a Executivului", a mai afăugat Johannis.

Profesorii Liceului de Artă își împrumută salariile

Kalman Emese este profesoară de pian, la Sibiu, din 1990. A terminat cinci ani de Academie de Muzică la Cluj-Napoca, plus alți doi de masterat, iar în fiecare an, elevii ei sunt premiați la olimpiadele naționale. Soțul ei este pensionat pe caz de boală, primind 500 de lei pe lună. ”Până acum am împrumutat 4.000 de lei. Am plătit, în primul rând, taxele și chiria”. Cum nici luna aceasta nu și-a primit salariul, va căuta alți prieteni care să o împrumute. La fel face și directorul Liceului, Dan Băban. ”Fiecare salariul pe care trebuia să îl iau l-am împrumutat, la fel ca majoritatea. Pentru primul salariu am promis că dau banii înapoi pe 9 septembrie. Dar cum nici acum nu am luat banii, mai trebuie să cer înțelegere”, se resemnează Băban. Între dascălii Liceului, îngrijorarea crește, însă. ”Unii colegi au împrumutat echivalentul în euro, iar acum, cu situația actuală, vă dați seama”, mai spune directorul. Fără salariile plătite și fără să înțeleagă foarte clar de ce este ilegal să mai încaseze salarii, profesorii Liceului de Artă sunt în grevă, până la rezolvarea situației.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

pcr

Acum 12 ani

Fartonea pe unde bantui? Propagandistu\' lui peste ! votati alianta asa zicea-i
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus