Duminică,
16.03.2025
Parțial Noros
Acum
12°C

Topul celor mai mari companii sibiene

Cele mai importante 25 de companii din judeţ, controlate de oameni de afaceri români, au împreună peste 10.000 de angajaţi, iar profiturile lor însumate depăşesc 100 de milioane de lei. Turnul Sfatului a realizat un clasament al celor mai importante societăţi sibiene, altele decât cele înfiinţate prin infuzie de capital străin. Un top care scoate în evidenţă faptul că, în continuare, prea puţini oameni de afaceri sibieni fac profit din producţie, faţă de cei care câştigă din comerţ. Cel mai mare volum de afaceri îl are firma Polisano, controlată de Ilie Vonica, singura companie sibiană care, anul trecut, a reuşit să depăşească un volum de afaceri de un miliard de lei.

Clasamentul are în frunte firma Polisano SRL, controlată de doctorul Ilie Vonica, urmată de Ambient SA (Ioan Ciolan), pe locul trei situându-se Compa SA. În Top 25, Ilie Vonica este prezent cu nu mai puţin de trei companii controlate de familia sa, împreună generând o cifră de afaceri de peste 1.200 de milioane de lei (aprox. 288 de milioane de euro) cu un profit care, în 2010, a depăşit 43 de milioane de lei. Magnatul Ilie Carabulea are în primele 25 de societăţi sibiene cu capital autohton două firme, a căror cifră de afaceri cumulată este de 344 de milioane de lei. Clasamentul întocmit de Turnul Sfatului nu ia în calcul grupurile de firme sau holdingurile, ci doar firmele de sine stătătoare. În top nu au fost incluse instituţiile financiar-bancare şi companiile de asigurări. 

Companiile mari au devenit şi mai mari

Ca şi în cazul companiilor aduse de investitori străini, şi marile firme sibiene cu capital românesc au crescut, în ciuda crizei care a fost invocată din greu de autorităţile române, incapabile să facă faţă situaţiei. Cu excepţia a trei firme (Ambient, Trans Car şi Euroil) toate marile companii sibiene au înregistrat profit, iar majoritatea au înregistrat o creştere apreciabilă a cifrei de afaceri. De altfel, media de creştere a cifrei de afaceri pentru primele 25 de societăţi este de aproape 15%. Faţă de 2009, cele mai importante 25 de companii sibiene au avut laolaltă o creştere a cifrei de afaceri de peste 720 de milioane de lei.

La vârful clasamentului, schimbările de poziţii practic nu există comparând datele financiare din 2009. Polisano şi Ambient ocupau şi atunci locul întâi, respectiv al doilea. Doar între locurile trei şi patru a avut loc o permutare, Compa depăşind ca volum de afaceri Atlassib-ul.

Faţă de 2009, o singură firmă nu a mai ocupat unul din primele 25 de locuri şi în anul financiar următor. Este vorba de Aprov SA, un fost apendice al Romgaz, privatizat. Firma deţinută de o listă de acţionari persoane fizice este printre principalii furnizori de materiale ai Romgaz, dar în 2010 a înregistrat o abruptă scădere a cifrei de afaceri, de la aproape 60 de milioane de lei, la puţin peste 35 de milioane de lei.

Cele mai mari profituri

Fiind singura companie sibiană din top care a înregistrat o cifră de afaceri mai mare de un miliard de lei. Polisano a generat şi cel mai mare profit, de peste 38,3 milioane de lei, aproape dublu faţă de cel înregistrat în 2009. Cu toate acestea, ce mai mare productivitate a avut-o SC Atlassib SRL, care la o cifră de afaceri de trei ori mai mică decât cea a Polisano a avut un profit comparabil – peste 30 de milioane de lei. La polul opus, SC Ambient încă se resimte după şocul crizei financiare care a obligat compania la o restructurare amplă. Pierderile înregistrate de Ambient în 2010 au fost de 25 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un rezultat bun, având în vedere că datele contabile din 2009 calculau pierderi totale de mai bine de 82 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte scăderea cifrei de afaceri, cea mai mare scădere a înregistrat-o Trident Trans Tex. Firma controlată de soţii Mateescu a avut o scădere a cifrei de afaceri de aproape 80 de procente. Gândită a deveni unul din puţinele afaceri româneşti în domeniul hipermarketurilor, firma este acum în insolvenţă.

876 de angajaţi mai puţin

Numărul angajaţilor a scăzut la un calcul global, chiar dacă sunt numeroase societăţi care au recrutat personal şi în 2010. Printre cei mai importanţi angajatori se numără Clinica Polisano (+157 de angajaţi), Compa SA (+113 angajaţí) şi Scandia Food SRL (+102). Cu toate acestea, cele opt companii care au făcut restructurări de personal au renunţat la 1.450 de angajaţi. Cei mai mulţi au plecat de la Ambient (-463), Trident Trans Tex (-403), Dafora SA (-299) şi Scandia Română (-158) şi Concefa (-52).

Şase companii de Top 100

Din cele 25 de firme sibiene cu capital românesc, cinci sunt amintite şi în Top 100 companii cu capital privat românesc, realizat la nivel naţional de zf.ro. Potrivit acestora, Polisano SRL ocupă locul şapte la nivel naţional, în urcare cu cinci poziţii faţă de anul precedent. Peste Polisano, ca cifră de afaceri rulată în 2010, mai sunt în România doar Grup Servicii Petroliere (controlată de Gabriel Comănescu), RCS&RDS (Zsoltan Teszari), InterAgro (Ioan Niculae), Oscar Downstream (Alin şi Costina Niculae), Dedeman (Adrian şi Dragoş Pavăl) şi Arabesque (Cezar Rapotan).

În Top 100, dintre firmele sibiene mai intră Ambient (locul 32), Compa (38), Atlassib (75) şi Dafora (97). Din clasamentul celor de la zf.ro lipseşte însă, în mod inexplicabil, Con-A, care cu cele 196 de milioane de lei cifră de afaceri în 2010 ar fi trebuit să ocupe locul 97.

Investitori români versus investitori străini

În urmă cu câteva săptămâni, Turnul Sfatului a realizat şi o analiză asupra rezultatelor financiare din Zona Industrială Vest a Sibiului, principala zonă din judeţ în care s-au concentrat afacerile investitorilor străini. Cele 23 de companii analizate aveau un număr total de 6.340 de angajaţi (faţă dei cei 10.800 ai companiilor cu capital privat românesc) şi o cifră de afaceri totală de 2,25 de miliarde de lei (faţă de cele 4.460 însumate în Top 25).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

qwerty

Acum 13 ani

Ovidiu Moldovan de la BenzOil,vinde cea mai proasta benzina din rominia !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus