Vineri,
25.09.2020
Partial Noros
Acum
25°C

Fibromialgia - durerea muschilor si tendoanelor

26 Septembrie 2011 00:00

Fibromialgia nu provoacă moartea, deși bolnavii afectați de această suferința se plâng că "mor de durere de mușchi și de tendoane" și nici nu se lasă diagnosticată prin examene radiologice sau prin analize de laborator. În schimb, poate debuta chiar de la vârstă adolescenței, se poate regăsi la mai multe persoane din aceeași familie, se poate manifestă mult timp ca o durere suportabilă, după cum poate evolua către o maladie invalidantă.

Fibromialgia se caracterizează prin dureri musculare și articulare ce au drept consecință un somn neodihnitor, ce se soldează în mod firesc cu oboseală cronică intensă. Pe acest fond apar probleme digestive, stare de iritabilitate și anxietate, uneori chiar sindrom depresiv. Este o maladie ale cărei cauze nu sunt cu adevărat cunoscute, s-a constatat doar că este cel mai frecvent declanșată de un stres sau de un șoc emoțional puternic, nu beneficiază de un tratament medicamentos conceput special pentru vindecare, totul se reduce la diminuarea durerilor.

Durerea difuză provocată de fibromialgie se poate însoți de o suita de senzații: înțepături, arsuri, crampe (resimțite în special noaptea). Acestea se intensifică treptat pe parcursul zilei pentru a atinge un nivel maxim la mijlocul nopții următoare. Dimineață, persoană în cauza se trezește obosită de parcă n-ar fi dormit deloc, cu încheieturile anchilozate și întreg corpul încordat. Acest disconfort poate să treacă de la sine sau să reapară, să fie mult timp suportabil, nici nu mai fie perceput la adevărată lui dimensiune, ci ca "un mod de viață"... obișnuit, o permanență indiferent de poziția corpului: fie în picioare, în timpul mersului grăbit sau lent că de plimbare, fie așezat pe scaun la birou, fie lungit în pat, fie la volan.

Pe acest fond, accente de dureri mai puternice se pot declanșă la stres, schimbările climatice, frig, umiditate, oboseală, diferite activități fizice mai epuizante desfășurate fie în gospodărie, fie la locul de muncă, după cum pot apărea și că urmare a inactivității și repaosului.

Durerile induse de fibromialgie, deși provoacă o reală stare de disconfort, sunt greu de descris de către persoană în cauza, pentru că se manifestă într-un mod bizar, parcă mereu altfel: fie că străbat corpul de la un punct la altul, dar zonele afectate sunt mereu altele, fie că pot fi puse pe seamă vreunui motiv (cum ar fi stresul, încordarea, frigul), fie că apar din senin, indiferent în ce moment al zilei, gata să blocheze orice activitate în care individul este antrenat.

O caracteristică a fibromialgicului este și faptul că resimte mai pregnant decât ceilalți oameni orice durerere, că se simte tot timpul obosit și că la cel mai mic efort fizic este de-a dreptul epuizat. Toată paletă suferințelor provocate de fibromialgie diferă pe de-o parte în funcție de persoană, iar pe de altă de vechimea bolii.

Există numeroși oameni afectați de fibromialgie care trăiesc zeci de ani cu acea durere difuză dar suportabilă; se obișnuiesc atât de mult cu ea, încât se consideră sănătoși. Sunt la fel de performanți ca și ceilalți oameni, nu fac niciodată caz de suferința lor surdă, pur și simplu reușesc să o ignore, deși ea își face permanent simțită prezența.

Indiferent de modul de manifestare al bolii sau de stadiul ei, pacienții cu fibromialgie trebuie să fie conștienți de faptul că durerile nu vor dispărea niciodată complet, că secretul este să învețe cum "să trăiască și să se poarte" cu boală, cum să-și diminueze suferința nu neapărat prin calmante ci prin adoptarea unui stil de viață care să le mențină trupul activ.

Vizualizari: 2468

Comentarii

1 comentarii

Varga elvis

Acum 8 luni

Am dureri de mușchi și tendoane foarte mari LA ambele picioare pe partea din spate toate analizele mi-au ieșit bine vă rog frumos să mă ajutați cu un raspuns
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus