O sarcină aduce numeroase schimbări în viaţa viitoarei mămici, iar una dintre cele mai importante este schimbarea regimului alimentar. Pentru ca sarcina să decurgă normal, iar mămica şi bebeluşul să fie sănătoşi, este necesară adoptarea unui regim alimentar echilibrat, din care să nu lipsească alimentele bogate în lipide, fier, proteine, glucide şi acid folic. Alimentaţia gravidelor trebuie să fie echilibrată şi variată.
Din meniul zilnic al unei viitoare mămici nu trebuie să lipsească legumele, fructele, carnea, ouăle şi lactatele. Specialiştii recomandă mesele în cantităţi mici, dar în număr mai mare pe zi şi nu mese puţine şi bogate. În acest fel, se ameliorează greţurile caracteristice perioadei de început a sarcinii şi se evită supraalimentaţia. Alimentaţia gravidelor trebuie să fie bogată în fibre, proteine, fier, calciu, acid folic şi vitamina D. Astfel viitoarea mamă trebuie să mănânce cât mai multe legume (morcovi, spanac, conopidă, ardei, salată verde, verdeţuri), fructe (citrice, mere, pere, struguri, banane, piersici, caise, pepene, cireşe, fructe uscate, nuci, alune, migdale), cereale integrale, carne de pui, peşte, vită, lactate (lapte, iaurt, brânză dulce, brânză sărată, smântână, lapte bătut). Alimentaţia gravidelor trebuie să fie bogată în vitamine şi minerale, pe care le potobţine din consumul de legume şi fructe proaspete. Cerealele integrale sunt şi ele o sursă extraordinară de fibre. Proteinele animale sunt esenţiale pentru un organism sănătos, de aceea consumul de lapte, ouă, carne slabă şi peşte este absolut necesar.
Pe perioada sarcinii, alimentaţia sănătoasă şi echilibrată este esenţială. Modificările hormonale, lipsa somnului, combinate un regim alimentar dezechilibrat, sărac în vitamine, minerale şi proteine pot duce la apariţia unor afecţiuni nedorite cum sunt anemia sau eclampsia.
Alimentaţia pe perioada sarcinii nu trebuie să conţină, însă, mâncăruri grase (carne de porc, slănină, maioneză, alimente fast-food), produse lactate nepasteurizate sau alimente insuficient pregătite (pot conţine Listeria, o bacterie rar întâlnită în produse ce conţin lapte nepasteurizat, în carne crudă sau insuficient fiartă), alimente bogate în glucide (zahăr, dulciuri), conserve (pateuri, conserve cu carne, legume). În perioada sarcinii, este indicat să se renunţe la alimentele condimentate sau cele care ar putea fermenta şi provoca stări de balonare cum sunt varza, fasolea sau lintea.
Cafeua, ceaiul verde şi negru, ciocolata pot produce o anumită agitaţie copilului, de aceea, recomandat este să se renunţe la ele. Nu este indicat, de asemenea, consumul de alcool şi tutunul. În timpul sarcinii, apetitul creşte, iar aportul de calorii pe care îl necesită organismul este mult mai mare. Minimul de calorii pe care trebuie să îl consume o gravidă este de 2000 de calorii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 225
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ioan
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Daf
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Aci Duțu